Proposició sense efectes jurídics

La qüestió de confiança allunya el pacte amb Junts en immigració

El PSOE asumeix que l’emplaçament a Sánchez tirarà endavant gràcies al PP i a Vox

En principi, l’encarregat d’intervenir en el debat de dimarts serà José Zaragoza, del PSC

La qüestió de confiança allunya el pacte amb Junts en immigració
2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Arribats a aquest punt, el Govern i el PSOE veuen poc marge per desactivar la proposició no de llei en la qual Junts reclama a Pedro Sánchez que se sotmeti a una qüestió de confiança. El partit de Carles Puigdemont va decidir dimarts incloure en el ple de la setmana que ve la seva iniciativa, que no té efectes jurídics però serveix per mantenir la pressió sobre l’Executiu, i ara els socialistes creuen que ja no hi ha marxa enrere malgrat haver reconstruït part dels ponts amb els postconvergents. Tant Ferraz com la Moncloa donen pràcticament per fet que la proposició tirarà endavant amb els vots de Junts, el PP i Vox, però s’esforcen a transmetre que, en el fons, no té gaire importància.

La coalició del PSOE i Sumar va acceptar el mes passat tramitar la iniciativa a canvi de l’indispensable suport de la força independentista al decret que incloïa la revalorització de les pensions i l’escut social. Els postconvergents també van fer aquí alguna cessió al rebaixar la seva formulació original. Al principi era més contundent ("el Congrés dels Diputats insta el president del Govern a plantejar una qüestió de confiança", assenyalava), però finalment deixa clar que la decisió correspon en exclusiva al cap de l’Executiu, perquè l’aprovació de la seva proposta no l’obliga a res. "El Congrés dels Diputats insta el president del Govern a considerar l’oportunitat de plantejar una qüestió de confiança, conforme a la prerrogativa que li confereix la Constitució, atenent el caràcter polític, sense vinculació jurídica, d’aquesta iniciativa", diu el text, que es debatrà dimarts vinent i es votarà un dia més tard.

El paper dels Mossos

Quan van segellar el pacte amb Junts que va permetre recuperar el decret amb la pujada de les pensions, que havia sigut prèviament tombat, els socialistes confiaven a aconseguir que els postconvergents acabessin retirant la proposició no de llei. Aquesta hipòtesi, no obstant, s’ha anat dissipant amb el pas del temps. La promesa transferència a Catalunya de les competències d’immigració podria haver aconseguit aquest objectiu, però les converses es mantenen encallades en el rol dels Mossos d’Esquadra en el control de les fronteres, ja que els postconvergents el reclamen i la Moncloa el dilueix. "És molt difícil", reconeixen fonts del Govern espanyol, que allunyen l’acord i remarquen que la negociació, que fa més d’un any que dura, no s’accelerarà per la petició que Sánchez presenti una qüestió de confiança per comprovar si continua tenint el suport de la majoria del Congrés.

Notícies relacionades

Davant aquest escenari, els socialistes preparen ja el seu discurs, en el qual remarcaran que Sánchez no té cap intenció de passar pel tràngol que probablement li reclami la Cambra baixa, com el president va explicitar a finals de gener, i intentaran deixar de banda Junts, els set diputats del qual són necessaris perquè l’Executiu tiri endavant les seves iniciatives parlamentàries, i dirigir-se directament al PP. La idea és retratar el seu líder, Alberto Núñez Feijóo, com un dirigent sempre "a rebuf" de Puigdemont. Posaran almenys dos exemples: la qüestió de confiança i el decret de les pensions, que el PP va tombar en un primer moment però després va votar a favor, quan el seu suport era innecessari perquè el Govern ja havia aconseguit el suport dels postconvergents.

En principi, tot i que encara hi pot haver canvis, l’encarregat de defensar la posició dels socialistes serà José Zaragoza, diputat del PSC.