Declaració davant l’alt tribunal

El Suprem prohibeix a Ábalos sortir del país i li imposa comparèixer cada 15 dies

L’exministre es ratifica en el que va testificar al desembre i el jutge li imputa indiciàriament integració en organització criminal, tràfic d’influències i suborn, però aparca la malversació

L’exministre nega irregularitats en el seu patrimoni així com la seva presència en pisos «amb senyoretes» 

El Suprem prohibeix a Ábalos sortir del país i li imposa comparèixer cada 15 dies
4
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Cristina Gallardo

El magistrat del Tribunal Suprem Leopoldo Puente, a petició de la Fiscalia Anticorrupció, va imposar a l’exministre José Luis Ábalos l’obligació de comparèixer davant la Secretaria de la Sala Penal cada 15 dies i la retirada de passaport, cosa que suposa la prohibició de sortir del país. Les acusacions populars, sota la direcció lletrada del PP, s’havien adherit a aquesta petició de la fiscalia a l’acabar la compareixença, ahir, del diputat del Grup Mixt, que va ratificar en l’essencial la declaració que va fer el 12 de desembre sobre la seva relació amb la denominada trama Koldo, liderada pel comissionista Víctor de Aldama.

La defensa de l’investigat, que exerceix el lletrat José Aníbal Álvarez, s’havia oposat a l’adopció de les mesures cautelars interessades, al·legant que no hi ha indicis de criminalitat contra el seu defensat, que va comparèixer a declarar voluntàriament en la causa, per la seva condició de diputat i per la circumstància, declarada ahir davant el jutge, que no posseeix cap classe de béns a l’estranger, cosa que segons el seu parer exclou el risc de fuga.

Al final de la compareixença, l’advocat va recordar que el seu client és diputat, i que, per tant, acudeix cada setmana al Congrés. Per això, el lletrat va advertir que si decretés el jutge qualsevol mesura cautelar contra Ábalos seria la primera vegada en democràcia que un instructor les estableix contra un parlamentari.

"Gravetat dels fets"

En la interlocutòria en la qual va adoptar aquesta decisió, el jutge Puente li va imputar indiciàriament els delictes d’integració en organització criminal, tràfic d’influències i suborn, però va eliminar la malversació que li atribuïa en les seves primeres resolucions. El jutge va considerar, no obstant, mesures cautelars de naturalesa personal "en consideració a la particular gravetat dels fets delictius que se li atribueixen, a fi d’assegurar, en la mesura raonablement possible, que l’investigat no pugui en l’avenir sostreure’s a l’acció de la justícia i que compareixerà en la causa quan sigui cridat".

Va apuntar igualment a l’existència d’indicis que Ábalos "pogués haver-se beneficiat econòmicament amb el pagament, per part de l’investigat senyor De Aldama o de persones terceres per ell interposades, dels lloguers de la vivenda en la qual residia qui fos llavors la parella sentimental d’aquell", en clara referència a Jésica Rodríguez.

Igualment, va apuntar que podria haver concertat, prèvia compra feta per una empresa tercera a indicació d’Aldama, "el lloguer amb opció a compra d’un xalet a la costa" i obtingut d’aquest "un contracte de lloguer, igualment amb opció a compra, d’un pis d’uns 250 metres quadrats a Madrid, en el qual es fixava un preu de venda (750.000 euros), aparentment molt inferior al de mercat".

El jutge havia citat Ábalos per segona vegada després que el Congrés concedís autorització per investigar-lo, imprescindible per procedir en contra seu atesa la seva condició d’aforat. En la seva interlocutòria el jutge anunciava la celebració d’una vista breu per a la possible imposició de mesures cautelars. Fonts jurídiques assenyalen que la petició d’Anticorrupció es corresponia amb les mesures ja imposades a altres investigats en la causa, com el seu exassessor ministerial, Koldo García, i Aldama.

En la seva compareixença Ábalos només va respondre al jutge Puente, al fiscal en cap anticorrupció, Alejandro Luzón, i al seu lletrat, José Aníbal Álvarez. Bàsicament, va incidir en el que va dir en la seva primera declaració. Llavors va rebutjar assenyalar altres càrrecs socialistes per la seva possible implicació en la trama i va negar el cobrament de comissions. Ahir va desvirtuar les últimes manifestacions abocades contra ell per Aldama.

Notícies relacionades

Així, va negar la seva presència en pisos "amb senyoretes" i va mostrar el seu enuig per les notícies que l’assenyalen en aquest sentit i que han fet que a la seva sortida de l’alt tribunal fos increpat amb crits aïllats de "corrupte" i "bagasser". No obstant, fonts de les acusacions van assegurar a aquesta redacció que l’exministre no va ser contundent en la seva negativa, perquè no va recordar haver sigut en aquests pisos ni haver acudit a la zona de Madrid on és situat un d’aquests, al barri de Salamanca.

Sobre el seu patrimoni, i en espera que la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil presenti l’informe que el jutge va requerir sobre ell i el seu fill, Ábalos va negar tota irregularitat i va assenyalar que només té un pis i un local a València. Va afegir que els seus ingressos procedeixen del seu salari de ministre, una indemnització del Congrés i rendes de dos lloguers. Ábalos va qualificar a més de "greu" una suposada filtració de dades sobre la seva exparella Jésica R., sobre les quals el seu lletrat va apuntar a UCO, que va analitzar el telèfon.