Sessió parlamentària

Vox salva Mazón i evita que les Corts li demanin la dimissió en un ple aspre

El president valencià no aclareix els dubtes sobre la seva tardana incorporació al centre de comandament el dia de la dana, carrega contra el Govern i evita l’autocrítica

Compromís i socialistes ataquen el líder popular, que s’atrinxera en la «reconstrucció»

Vox salva Mazón i evita que les Corts li demanin la dimissió en un ple aspre
3
Es llegeix en minuts
Mateo l. Belarte

"Quin ple d’emocions". La frase del síndic dels socialistes valencians, José Muñoz, a l’inici de la sessió de control al president de la Generalitat, Carlos Mazón, resumeix la jornada viscuda ahir a les Corts, on es va entremesclar la bronca política per la gestió de la dana, que repunta al caliu dels avenços del procés judicial, la ràbia de familiars de víctimes que van protestar contra el cap del Consell i l’alegria general pel retorn de la diputada de Compromís Aitana Mas 10 mesos després de superar un càncer.

L’estrambòtica votació final sobre la dimissió de Mazón, en la qual Vox va salvar el popular de la dura rebolcada que hauria suposat que les Corts demanessin formalment la seva sortida (Vox i el PP van sumar 52 vots davant els 41 de l’esquerra), va acabar de disparar la tensió en un Parlament que sembla instal·lat en el dia de la marmota, amb el popular atrinxerat en els seus atacs a les agències estatals (l’Aemet i la CHJ) i l’esquerra reclamant-lo una vegada i una altra la dimissió, ara recolzant-se en les interlocutòries de la jutge de Catarroja.

Aviat va arrencar el foc creuat entre Mazón i els síndics del PSPV i Compromís, que van mirar d’arraconar el president amb preguntes plantejades des del jutjat que va assumir la causa de la dana i que proven de dilucidar si la tardana incorporació de Mazón al Cecopi va endarrerir l’enviament de l’SMS d’alerta.

Mazón no va resoldre cap de les incògnites plantejades per socialistes i valencianistes i va replicar als atacs de l’esquerra sense indici d’autocrítica i pels dos flancs habituals: agitant les xifres d’ajudes del seu Consell, l’execució de les quals va situar molt per sobre de les d’un Govern central, a qui va mantenir a la diana, i carregant contra els "errors" de l’Aemet i la CHJ.

Molt diferent va ser el to fet servir en el seu intercanvi amb Vox, amb qui va exhibir complicitat en plena negociació dels pressupostos del 2025, que es presentaran la setmana vinent i on el PP necessita el seu exsoci. Poc després, els de Santiago Abascal el van deslliurar d’una dura clatellada al votar en contra de la seva dimissió.

Muñoz, síndic del PSPV, va plantejar dues preguntes a Mazón: si li va dir a l’exconsellera de Justícia, Salomé Pradas, "que no enviés el missatge d’alerta fins que no arribés al Cecopi", i si pot aconseguir el seu registre de trucades del dia de la dana, informació que oculta el Consell malgrat tenir-la disponible. Mazón no va respondre a cap de les dues preguntes.

Muñoz, que va recordar la "palmària absència d’avisos" que aprecia la jutge, va citar la frase del president de la Diputació, Vicent Mompó, urgint que enviessin l’SMS "d’una puta vegada" i va recordar que l’avís estava preparat des de les set de la tarda.

Notícies relacionades

"Reconstruir és la meva prioritat", va dir per justificar per què no dimiteix, com li va preguntar Muñoz i li va insistir Joan Baldoví, de Compromís. Aquest va protagonitzar un tens duel de mirades amb Mazón al denunciar les seves "rialles" quan li va preguntar si la interlocutòria de la jutge en la qual assenyala que les morts van ser "evitables" li causa "remordiments". "¿No li cau la cara de vergonya?", li va preguntar.

Sense el suport de Feijóo en la tornada a Madrid

Carlos Mazón torna dilluns a Madrid per primera vegada de forma oficial després de la dana, que va segar la vida de 227 persones. El president valencià intervé com a convidat principal en un important fòrum, en el qual, a més de què s’hi diu, és molt simptomàtic qui hi acudeix a escoltar. I entre l’auditori no serà el líder nacional del PP, Alberto Núñez Feijóo. El president popular, que ha lligat el futur polític del baró valencià a la seva gestió de la reconstrucció, al·lega problemes d’agenda.