POLÍTICA INTERNACIONAL

Sánchez demana a Feijóo «deixar de donar tombs»: «No es pot ser europeista al matí i a la nit ficar-se al llit amb la ultradreta»

Des del congrés dels socialistes a Castella i Lleó també ha assegurat que apujaran el salari mínim «tots els anys que estiguem al capdavant del Govern» i ha augurat derrotes parlamentàries: «no en tota possessió de pilota encertarem a la cistella»

Sánchez demana a Feijóo «deixar de donar tombs»: «No es pot ser europeista al matí i a la nit ficar-se al llit amb la ultradreta»
6
Es llegeix en minuts

El president del Govern i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha carregat aquest dissabte en diversos moments contra Alberto Núñez Feijóo i els «tombs» de les seves posicions tant en política internacional com en qüestions nacionals, fins al punt que l’ha alertat de les conseqüències que en un futur puguin tenir aquestes posicions i no estar «en el costat correcte de la història». I ha instat el president del Partit Popular a «trencar amb tots els vincles» que té amb la ultradreta, «deixar de donar tombs i tenir un objectiu i un rumb clar». 

Des de Palència, on els socialistes celebren el congrés del PSOE de Castella i Lleó, Sánchez ha dedicat bona part de la seva intervenció al context internacional i ha abordat des de l’escena de la motoserra d’Elon Musk i el president de l’Argentina, Javier Milei, fins a la salutació de Steve Banon similiar al gest nazi. Així, sense citar directament Donald Trump, ha respost a l’acusació del president dels EUA que Volodímir Zelenski és un «dictador».

«Parlant de dictadors, he sentit alguns líders dir dictador a Zelenski», però «Zelenski va ser elegit president del Govern d’Ucraïna amb el vot dels ucraïnesos i ucraïneses», i «si algú ha lluitat per la democràcia a Rússia, aquest algú no ha sigut Putin, ha sigut Navalni, que va pagar amb la seva vida lluitar per la democràcia a Rússia».

En aquesta línia, el president espanyol –que aquest dilluns acudirà a Kíiv, capital d’Ucraïna, coincidint amb el tercer aniversari de la invasió russa– ha instat a «no oblidar algunes evidències», perquè «en aquesta guerra entre Putin i Ucraïna hi ha un agressor i hi ha un agredit».

Per això, ha dit, «la posició del Govern d’Espanya és ben clara: ni la llei del més fort ni la llei del salvatge oest. La pau d’Ucraïna i la seguretat d’Europa no es poden imposar, s’han d’acordar amb els ucraïnesos i amb els europeus».

Així mateix, el també líder del PSOE ha acusat Feijóo d’optar per la dreta europea que «abraça» la ultradreta en lloc de la que «rebutja qualsevol tipus d’entesa amb l’altra dreta» i en la qual ha situat Donald Tusk, president de Polònia, i Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea. Amb aquest dibuix, Sánchez ha avisat Feijóo que «la història va jutjar de manera molt dura els col·laboracionistes en el segle XX», i s’ha mostrat «convençut que ho tornarà a fer amb els actuals col·laboracionistes de la ultradreta en el segle XXI».

Per al president del Govern, «no es pot ser europeista al matí i a la nit ficar-se al llit amb la ultradreta, que el que vol és destruir i debilitar i dividir Europa», donant a entendre que aquesta és la posició del PP que encapçala Feijóo. Així, ha dit que, «si és el moment d’Europa, el que ha de fer el Partit Popular d’una vegada per sempre és trencar tots els vincles amb la ultradreta que vol dividir i enfrontar Europa».

Una ultradreta que, per a Sánchez, té un lema que «no és tot per la pàtria», sinó «tot per la pasta», i un projecte polític que és més «estafa» que la criptomoneda a l’Argentina impulsada pel president Javier Milei. «Davant el seu soroll de la motoserra i les criptomonedes, nosaltres, el butlletí oficial de l’Estat per continuar avançant en dret i llibertats», ha reivindicat.

Per a Sánchez, al PP «no tenen rumb i caminen entre la irrellevància i l’oportunisme» i amb la seva actitud «han convertit la seva dreta moderada en una dreta tutelada per la ultradreta». Una falta de direcció política que, al seu parer, ha quedat exposada amb l’«amenaça» de Donald Trump amb aranzels als productes europeus.

Un envit al qual des del Govern es respondrà estant, ha dit, «amb els agricultors, amb els ramaders, amb les indústries, amb les empreses, amb els treballadors, i defensant Europa, perquè els interessos d’Europa són els interessos d’Espanya». Mentrestant, ha criticat, en l’oposició «estan callats» i «no diuen res», perquè «són molt forts amb el feble, però servils amb el poderós».

Salari mínim

En el seu discurs, ha reivindicat la seva política econòmica i les dades que l’acompanyen, entre les quals ha destacat que s’ha «apujat el salari mínim interprofessional aquest any un 4,4%», i ha avançat que «el tornarem a apujar el següent i el següent», i així «tots els anys que estiguem al capdavant del Govern». Però sense endinsar-se en la situació que ha provocat l’última pujada en l’Executiu de coalició que presideix.

Tot i que sí que ha fet una menció a la nova tributació, a l’hora de criticar el PP i els seus comentaris per les diferències entre l’ànima socialista i Sumar en el Govern. «Els que van congelar quan van governar Espanya a 735 euros al mes el salari professional, ara cauen de morros i s’enfilen per les parets perquè diuen que el 20% d’aquells que cobraran el salari mínim interprofessional tindran una retenció de l’IRPF». «El que no ha tingut retenció en l’IRPF han sigut els sobresous que donava Bárcenas a la cúpula del Partit Popular cada any», com ja va recriminar a Feijóo en l’últim cara a cara parlamentari.

El que sí que ha fet Sánchez és reconèixer la seva situació al Congrés i la «complexitat del moment». Davant la «la fragmentació parlamentària», el president s’ha servit d’un símil esportiu i la seva passió pel bàsquet per assenyalar que en l PSOE no donen «una pilota per perduda» i lluiten «fins a l’últim minut». I ha augurat noves derrotes al Congrés. «Soc molt conscient que no en tota possessió de pilota encertarem a la cistella». Però des de fa set anys que anem guanyant el partit per golejada», ha dit.

Relleu en el PSOE de Castella i Lleó

Abans de Sánchez, ha pres la paraula Luis Tudanca en el seu congrés de comiat, després de 10 anys com a secretari general del PSOE de Castella i Lleó. Ha reivindicat que en política «el fi mai justifica els mitjans» en el seu repàs de les mesures preses sota el seu mandat, entre d’altres, l’oferiment a Mañueco per evitar que Vox entrés al Govern regional.

L’exlíder socialista ha advocat per la política «que es fa amb els peus», que aposta per «escoltar la gent», i ha reivindicat la «igualtat territorial». Ha recordat que van tocar «el canvi amb la punta dels dits» al demostrar que els socialistes també poden guanyar unes eleccions a Castella i Lleó, i ha instat a continuar per aquest camí.

«Me’n vaig tranquil, content, sense cap malenconia», perquè el partit queda «en bones mans» i «perdoneu-me pels errors»,ha conclòs Tudanca abans de posar-se al servei del nou líder del PSOE a Castella i Lleó, Carlos Martínez, i aprofundir que «els adversaris són fora», perquè el partit està «unit».

Precisament, Carlos Martínez ha assegurat que no es tracta d’un «comiat» de Tudanca, sinó que passa a «jugar en una altra part de l’equip», perquè el partit és «un equip unit» que «empenyerà la dreta on li correspon estar, després de 40 anys de poder: en l’oposició».

El també alcalde de Sòria estrena el seu lideratge regional apostant per un «projecte reconeixible, socialista, europeu i solvent per no caure en el risc de resultar irrellevant perquè la irrellevància seria un camí suïcida».

Així, ha reivindicat que el canvi de secretari general del PSOE castellà i lleonès és per «renovar i rearmar» el partit i «rearmar-nos ideològicament per buscar noves respostes a noves preguntes i velles preguntes que s’han eternitzat i fer-ho des dels nostres principis i valors de sempre».

Notícies relacionades

Després d’admetre que és un «sanchista convers», Martínez s’ha dirigit a Pedro Sánchez per traslladar «des d’aquesta conversió» al president del Govern les «gràcies per ser la salvaguarda dels drets i llibertats del projecte europeu» i ser un «dic de contenció permanent» davant la ultradreta.

Unes paraules de suport que Pedro Sánchez li ha tornat assegurant que el «futur» d’aquesta comunitat passa per Carlos Martínez i no per Alfonso Fernández Mañueco –actual president de la Junta– i «qui esculli Abascal» en substitució de Juan García Gallardo.