Junts marcarà distàncies amb Aliança per evitar fugues de vot

Els postconvergents preparen la seva estratègia de cara a les municipals del 2027

Junts marcarà distàncies amb Aliança per evitar fugues de vot
2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"Jo cauré a Ripoll, però tu cauràs a Catalunya", va ser l’amenaça que Sílvia Orriols va llançar contra Carles Puigdemont dilluns passat, poc abans que la situació fes un gir de 180 graus i es frustrés la moció de censura que pretenia arrabassar-li l’alcaldia. Junts per Ripoll feia setmanes que negociava amb l’oposició, fins al punt que l’acord ja estava redactat i s’estava tancant el repartiment de regidories. Però la direcció nacional de la formació no compartia l’operació i la va acabar frenant. L’argument esgrimit pel secretari general del partit, Jordi Turull, va ser que, valorats "els pros i els contres" de l’operació, es va arribar a la conclusió que era millor "combatre" Aliança a les urnes que amb "un govern Frankenstein", que creu que generaria un "efecte bumerang" a favor de l’extrema dreta.

Els postconvergents temen que en les eleccions municipals, les pròximes marcades al calendari, Aliança tingui efecte molt més enllà d’aquest municipi de 10.600 habitants. L’extrema dreta catalana està en plena estratègia d’expansió, i prova d’això són els estands informatius que cada cap de setmana munten en diferents poblacions catalanes. El seu objectiu prioritari és la Catalunya Central i, especialment, Manresa, on creuen que poden aconseguir l’alcaldia.

Estratègia d’aïllament

A Junts estan convençuts que fer-la fora de l’alcaldia donava pàbul al seu discurs victimista, i que alliberar-la de les obligacions al municipi li permetria "passejar-se per tot Catalunya" amb les seves idees. "Li hauríem donat una pista d’aterratge; el millor és aïllar-la a Ripoll", resumeix un dels membres del partit consultats.

Darrere d’aquesta estratègia hi ha demoscòpia. Segons l’últim CEO, si se celebressin unes noves eleccions al Parlament, fins a un 5% de l’electorat postconvergent optaria ara per la papereta d’Aliança Catalana. Descomptats els votants d’Orriols que diuen que ara triarien la formació liderada per Puigdemont, el saldo continua sent molt positiu per a l’extrema dreta. Segons l’enquesta, guanyaria 27.000 vots procedents de Junts.

Després de la polèmica de Ripoll, Turull va voler marcar distàncies amb Aliança, acusant-la de fer "discursos d’odi" i fins i tot de ser l’"anti Catalunya", i també va tancar la porta a acords amb ells de cara a les municipals del 2027. "Nosaltres, de persones que atien l’odi entre catalans, no en volem saber res", va respondre quan va ser preguntat per possibles pactes.

"Exagerar perfil"

No obstant, hi ha membres de la direcció que no veuen tan clar aquest últim extrem. "Ara tocarà marcar i exagerar perfil per compensar Ripoll, però el 2027 no hi haurà cordons sanitaris", dona per fet un dirigent del partit, que afegeix: "Si no podem pactar amb el PSC ni amb Aliança, perdrem la meitat d’alcaldies".

Notícies relacionades

En les últimes municipals, els pactes postelectorals ja van erosionar Junts, que va quedar amb un poder institucional residual malgrat quedar en segon lloc a les urnes. Malgrat guanyar a Barcelona, l’alcaldia més important que ostenten els postconvergents és la de Sant Cugat, la dotzena ciutat més poblada de Catalunya.

A Junts, el debat sobre Aliança incomoda; però mentre alguns aposten per seguir ignorant-los i fer equilibris, d’altres dins de la formació creuen que ha arribat el moment de "desacomplexar-se" i de "sortir" de la dicotomia del cordó sanitari.