Reunió de l’executiva

Junts decideix aquest dilluns si renuncia a la qüestió de confiança després de la petició del mediador

Junts decideix aquest dilluns si renuncia a la qüestió de confiança després de la petició del mediador

GOBIERNO DE COLOMBIA

3
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La direcció de Junts decidirà aquest dilluns si manté o retira la iniciativa que s’ha de votar aquesta setmana al Congrés en la qual exigeix al president del Govern, Pedro Sánchez, que se sotmeti a una qüestió de confiança. El partit de Puigdemont s’ha vist obligat a obrir aquest debat després que el mediador internacional que és present en les reunions a Suïssa entre Junts i el PSOE, Francisco Galindo Vélez, hagi demanat a la formació independentista que consideri retirar aquesta proposta. La seva votació està prevista per a dimecres.

El pronunciament públic de Galindo ha impactat de ple en Junts. El seu secretari general, Jordi Turull, ha enviat aquest mateix diumenge un missatge a tota l’executiva per explicar la situació. En aquest missatge, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, exposa que el tema s’abordarà en la reunió de la direcció d’aquest dilluns i ha demanat que, fins aleshores, tothom en el partit guardi silenci. «El tema és prou transcendent i mereix un debat rigorós, i després ja es decidirà. Fins aleshores us demano que eviteu pronunciaments individuals en les xarxes socials i els mitjans de comunicació», ha escrit Turull.

Fonts del partit de Puigdemont confirmen que encara no hi ha cap decisió presa sobre si mantenir o retirar la iniciativa –que és una proposició no de llei (PNL)– al Congrés. Una iniciativa que és simbòlica, perquè, en el cas que Junts guanyés la votació, Sánchez no estaria obligat a complir-la, ja que les qüestions de confiança només les pot activar el mateix president del Govern. Les mateixes fonts de Junts expliquen que les reunions a Suïssa amb el PSOE «no van malament», però que sempre topen amb «el mateix drama»:que als socialistes els costa portar a terme la «materialització» dels acords que allí es prenen. «I n’estem farts», conclouen.

La posició del mediador

El mediador entre el PSOE i Junts, el diplomàtic salvadorenc Francisco Galindo Vélez, ha expressat a través d’un comunicat que les reunions entre els dos partits han permès constatar «les diferències existents, les dificultats per superar i els esforços mutus per intentar arribar a acords i avenços significatius». A més, ha assegurat que és «un fet real» que encara no s’han materialitzat alguns dels punts de l’acord polític al qual van arribar el PSOE i Junts l’any passat i que va permetre desencallar la tramitació al Congrés del primer decret òmnibus del Govern.

No obstant, ha demanat a Junts que consideri retirar la proposta sobre la qüestió de confiança «davant l’escenari que s’obre en les pròximes setmanes en relació amb els temes més sensibles que s’han estat treballant fins ara». «Una ruptura de l’espai significaria un retrocés difícil de superar que frenaria aquests avenços», ha afirmat.

Pressions a Junts

Notícies relacionades

La carta del mediador ha sigut vista per alguns partits com l’oportunitat per pressionar Junts perquè retiri aquesta iniciativa de manera definitiva. El portaveu dels Comuns al Parlament, David Cid, ha demanat als postconvergents que «reflexionin» i renunciïn a la proposició no de llei. «No té cap sentit que Junts qüestioni la confiança a un Govern per donar ales als aliats de Trump i Putin com són Feijóo (PP) i Abascal (Vox)». També l’expresident socialista José Luis Rodríguez Zapatero ha demanat que s’atengui la petició de Galindo per «evitar ruptures».

Jordi Turull, en una imatge d’arxiu. /

ACN

Representants del PSOE i Junts celebren reunions discretes a Suïssa des de principis de la legislatura, l’última, divendres passat. Aquell cop, es preveia avançar en les qüestions amb més dificultats per arribar a acords, com el traspàs a Catalunya de les competències en immigració. Aquest traspàs va ser un compromís al qual van arribar el PSOE i Junts l’any passat i va permetre desencallar la tramitació al Congrés del primer decret òmnibus del Govern de Pedro Sánchez, però fins avui no ha sigut possible concretar-lo en fets.