Aliança i Vox comparteixen discurs ultra, però disten en l’ús del català

Els de Garriga frenen el seu "anticatalanisme" per evitar fuga de vots al partit d’Orriols

Aliança i Vox comparteixen discurs ultra, però disten en l’ús del català
2
Es llegeix en minuts
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

La diputada de Vox al Parlament Júlia Calvet va ironitzar aquesta setmana en una entrevista en el programa Cafè d’Idees sobre la rivalitat entre el seu partit i Aliança Catalana, tots dos situats en l’espectre de l’extrema dreta a Catalunya. "Aliança s’ha pujat al carro al veure que vincular seguretat i immigració dona rèdit electoral", va afirmar. Després va matisar que la seva visió de la "immigració" difereix, assegurant que "no hi ha rivalitat" perquè el seu partit "no veu els andalusos com imperialistes, com diu Sílvia Orriols".

La irrupció d’Aliança al Parlament s’ha percebut més com una amenaça per a Junts que per a Vox. No obstant, segons l’última enquesta del CEO de desembre, un 7% dels votants de Vox consideraria votar Aliança si hi hagués noves eleccions, mentre que a Junts la fuga seria del 5%, tot i que en números absoluts representaria més electors. Vox, lluny dels focus, reconeix aquest transvasament, tot i que sense alarmisme.

"Vox està transitant cap a un perfil menys anticatalanista amb la mirada posada en les pròximes municipals", explica a EL PERIÓDICO Xavier Rius, expert en extrema dreta. Segons el seu parer, no és casualitat que Vox hagi incrementat el seu ús del català. "Temen que hi hagi un vot prestat cap a una força que diu el mateix, però en català", assenyala, amb referència a Aliança, que també basa la seva estratègia en la mà dura contra la immigració.

Des que el partit independentista ultra va debutar al Parlament després de les eleccions del 12 de maig del 2024, la majoria de partits (PSC, Junts, ERC, Comuns i CUP) van estendre el cordó sanitari aplicat a Vox també a Aliança. L’objectiu era encasellar-los en la mateixa concepció de l’extrema dreta i evitar qualsevol temptativa de diferenciar-los. "Que no ens confonguin els que amaguen el seu discurs d’odi rere una estelada", van defensar en la seva presentació. Junts, de moment, ja s’ha saltat aquest pacte antifeixista en dues ocasions.

Notícies relacionades

A la llum de les seves votacions al Parlament, Vox i Aliança Catalana són els partits que més interaccionen entre si. Orriols esmena totes les mocions de Vox simplement traduint el contingut al català, amb petits retocs com la reducció de referències a "Espanya". A l’hemicicle sol abstenir-se i en menor mesura vota en contra, tot i que en els seus inicis Orriols va rebutjar les iniciatives de Vox per estar "en un idioma impropi". Amb el temps, ha optat per l’abstenció, però mai ha votat a favor de Vox pel llenguatge fet servir, però sí que ho ha fet amb partits antagònics al seu projecte, com la CUP.

Vox amb prou feines ha hagut de posicionar-se respecte a Aliança, ja que aquesta només ha portat una moció a votació per endurir la legislació sobre mesquites i poder tancar-les. Vox i el PPC van votar a favor en gairebé tot el contingut, tret de en els punts que defensaven una "delegació de competències" a la Generalitat per tancar centres de culte musulmans, en el qual Vox va votar en contra i els populars es van abstenir.