Qüestió de confiança desactivada

El Govern celebra el pas enrere de Junts i veu redreçat el «rumb de la legislatura»

La Moncloa considera que la retirada de la iniciativa perquè el Congrés votés sobre el seu suport a Sánchez mostra la solidesa del mandat del president, però evita donar res per fet en el traspàs de la immigració a Catalunya

El Govern celebra el pas enrere de Junts i veu redreçat el «rumb de la legislatura»

JOSÉ LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE ha tornat a salvar en l’últim minut un punt dificilíssim que podia complicar l’actual legislatura fins a fer-la irrespirable. A només un dia de la data fixada per debatre al Congrés la proposició no de llei en què Junts demana a Pedro Sánchez que se sotmeti a una qüestió de confiança, els socialistes han celebrat aquest dilluns el pas enrere dels postconvergents. Després de reunir la seva executiva, el secretari general del partit independentista, Jordi Turull, ha anunciat la retirada de la iniciativa a petició del mediador internacional que arbitra les relacions entre les dues formacions, el diplomàtic salvadorenc Francisco Galindo. 

«Junts ha decidit correspondre i fer un últim esforç per evitar la ruptura. Donar el temps que ens demana el mediador perquè es materialitzin els acords pendents», ha explicat Turull a Barcelona. Aquest «temps» són «unes setmanes», perquè les reunions a Suïssa entre Junts i el PSOE amb la presència de Galindo tenen un caràcter mensual, i els «acords pendents» són l’oficialitat del català a la UE però sobretot el promès traspàs de les competències d’immigració a Catalunya. 

Els socialistes veuen possible arribar d’aquí a finals de març a un pacte sobre aquest complex assumpte, amb les converses encallades en el paper que tindrien els Mossos d’Esquadra en el control de fronteres, però després dels últims episodis eviten donar res aquí per fet. «Queda molt. S’ha de continuar treballant», expliquen fonts de la direcció del PSOE. 

Tot i així, la reacció oficial és de satisfacció. «Des del PSOE manifestem el nostre respecte a la decisió presa per Junts per Catalunya. Volem reafirmar-nos en la nostra aposta pel diàleg, que estem segurs que ens farà continuar avançant en aquesta legislatura. Malgrat les diferències que ens separen, continuem confiant en la negociació i els acords», ha assenyalat el partit de Sánchez a través d’un comunicat. 

Consultat per EL PERIÓDICO, un ministre del nucli dur ha considerat que es tractava d’una «magnífica notícia», perquè «el diàleg sempre porta fruits» i els «acords», al seu torn, «generen confiança». La convulsa legislatura de la coalició del PSOE i Sumar, marcada per l’absoluta dependència de tots els seus aliats parlamentaris, amb Junts i Podem com a elements més inestables, es dirigeix «rumb al 2027 », ha conclòs el membre del Govern, malgrat la dificultat a l’hora de tirar endavant els Pressupostos Generals de l’Estat per a aquest any. 

«És una bona notícia la retirada d’aquesta qüestió de confiança. Posa de manifest que aquest Govern dialoga fins a l’extenuació. Aquesta és una característica molt important en els temps que vivim: que tinguem capacitat i entrenament per discutir amb el conjunt de formacions polítiques les matèries d’interès general. És important per avançar en el full de ruta del Govern d’Espanya», s’ha limitat a dir a Madrid la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, durant una roda de premsa convocada per detallar la quitança del deute a les autonomies, una mesura pactada amb ERC a canvi del seu suport a la investidura de Sánchez. 

Poc abans, de fet, el líder dels republicans, Oriol Junqueras, havia anunciat que la condonació en el cas de Catalunya serà de 17.103,95 milions d’euros, 2.000 més que el que s’havia pactat la tardor del 2023 amb els socialistes. 

La petició del mediador i el gest judicial

La jornada d’aquest dilluns ha sigut molt profitosa per als socialistes: entesa de fons amb ERC i la ruptura de relacions amb Junts aparcada. Però a mitjans de la setmana passada els col·laboradors de Sánchez es mostraven pessimistes. Veien poc marge perquè Junts retirés la seva proposició no de llei amb la qüestió de confiança, una iniciativa sense precedents que el Govern va acceptar tramitar a canvi del suport del partit de Carles Puigdemont al decret amb l’escut social i la revalorització de les pensions. 

No obstant, la reunió feta divendres amb Galindo a Suïssa ho va canviar tot. Hi van participar Puigdemont i Turull per part de Junts. Per part del PSOE, l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero i el secretari d’Organització del partit, Santos Cerdán. Per primera vegada en públic, el mediador va intervenir en l’assumpte. A través d’un comunicat emès diumenge, Galindo va demanar als postconvergents que retiressin la seva proposta de l’ordre del dia del Congrés. 

Notícies relacionades

A canvi, els socialistes es van comprometre que el Consell de Ministres d’aquest dimarts aprovarà una iniciativa reclamada per Puigdemont des de fa temps durant les reunions amb l’equip de Sánchez: l’adhesió al protocol 16 del Conveni europeu de Drets Humans, que permet als tribunals de més rang sol·licitar opinions consultives, sense necessitat del pronunciament previ del Constitucional, al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).  

Però ara queda el més difícil. L’oficialitat del català a la UE, per a la qual cosa Espanya necessita el consens de la resta de socis europeus, i en especial la transferència de la immigració. Mentrestant, la Moncloa creu haver fet un pas més perquè la legislatura culmini. També a Barcelona, on ha participat en la trobada de la Comissió Bilateral entre l’Estat i la Generalitat, una cita a què el Govern atorga molta importància com una mostra de la tornada a la «normalització política» després del procés, el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, ha celebrat la retirada de la proposició de Junts i ha posat el focus en el que ha d’arribar. «Continuem negociant el traspàs de les competències en immigració i continuem avançant per treure els comptes del 2025, que són molt importants per al Govern, però també per a les autonomies i per a les diputacions», ha dit.