Congrés republicà

Els crítics d’ERC aconsegueixen aprovar les esmenes que pretenen limitar el poder de Junqueras

Oriol Junqueras y Xavier Godàs tras el debate cara a cara en ERC.

Oriol Junqueras y Xavier Godàs tras el debate cara a cara en ERC. / MARC PUIG / ERC

3
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nova Esquerra Nacional, un dels corrents crítics que té ERC, entaula una batalla contra la direcció del partit en diversos fronts, per exemple, per intentar reduir el poder orgànic que té el líder de la formació, Oriol Junqueras. En aquesta disputa, aquest corrent va aconseguir el cap de setmana passat una victòria parcial: segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, va aconseguir que una de les assemblees territorials del partit –en concret la del País Valencià– aprovés tot el paquet de propostes amb què volen influir en el congrés que ERC celebrarà el 15 i 16 de març a Martorell.

Per exemple, Nova Esquerra Nacional va aconseguir que s’aprovessin les seves esmenes als actuals estatuts del partit que volen impedir que Junqueras es pugui presentar d’aquí quatre anys a un nou mandat al capdavant d’ERC. També es va aprovar una altra esmena que vol impossibilitar que Junqueras pugui ser president d’ERC i, alhora, candidat a les eleccions catalanes. Totes aquestes propostes xoquen amb la direcció. El líder republicà ara mateix no pot ser candidat a res perquè continua inhabilitat pel referèndum de l’1-O –el Suprem va rebutjar aplicar-li l’amnistia–, però mai ha amagat que li agradaria algun dia tornar a ser-ho.

El conclave, un plebiscit

¿I ara què? Que s’hagin aprovat aquestes esmenes en l’assemblea valenciana del partit no garanteix que els estatuts d’ERC es modificaran per limitar el poder de Junqueras. Això sí, obliguen la direcció a negociar amb Nova Esquerra Nacional per veure si és possible un acord i redactar uns estatuts del partit que convencin les dues parts. Si no hi ha pacte, que és el més probable ateses les posicions allunyades de les dues parts, aquestes esmenes ‘anti Junqueras’ se sotmetran a votació de tots els militants al congrés del març. Serà, per tant, una mena de plebiscit entre Junqueras i els sectors crítics.

Fonts de la direcció d’ERC consultades per EL PERIÓDICO volen dimensionar aquesta victòria dels crítics. Admeten, és cert, que les esmenes han aconseguit passar el filtre de l’assemblea territorial valenciana, però reivindiquen que han caigut en moltes altres assemblees del partit on també es van debatre. Assemblees que, a més, tenen molt més pes dins de l’organització i més nombre de militants. Per exemple, van ser tombades a les de Lleida i Terres de l’Ebre i en d’altres ni tan sols es van arribar a presentar i, per tant, a debatre. Això permet a la direcció confiar que, si s’arriben a votar el dia del congrés, hi haurà una majoria de militants per tombar-les de manera definitiva.

Notícies relacionades

Des que Junquerasva guanyar al desembre les eleccions internes per tornar a liderar ERC, tant ell com diversos membres del nucli dur del partit està recorrent a les agrupacions territorials per copsar la situació interna de l’organització. La impressió que s’emporta la direcció és que hi ha ganes generalitzades de girar full de la fractura interna. En canvi, els crítics sostenen al contrari i consideren que, malgrat que Junqueras va guanyar la batalla pel lideratge, continua existint la voluntat de rellevar-lo més aviat que tard del càrrec. El congrés serà un bon termòmetre per mesurar quin diagnòstic és més precís.

Altres iniciatives de Nova Esquerra

Nova Esquerra Nacional, que lideren Xavier Godàs i Alba Camps, no només va aconseguir aprovar en l’assemblea valenciana les seves propostes relatives a reduir el poder orgànic de Junqueras. També va aconseguir aprovar esmenes perquè el partit hagi de reconèixer l’existència de «corrents interns» que puguin «expressar les seves opinions dins dels òrgans del partit». En definitiva, pretén que el partit procedeixi al reconeixement formal dels sectors crítics, entre els quals la mateixa Nova Esquerra Nacional. A més, entre altres qüestions, aquest sector crític també vol que ERC reconsideri la seva política d’aliances i que això quedi fixat en el full de ruta del partit, que també es votarà en el congrés del març. Per exemple, vol forçar la nova direcció a prioritzar «les aliances sobiranistes» per teixir una «estratègia nacional per al referèndum d’autodeterminació» que torni el pols al moviment per la independència.