El Govern promet reunir dues vegades a l’any la comissió bilateral Estat-Generalitat

Marc Asensio Clupés / EPC

1
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Després de les reunions de la comissió bilateral Estat-Generalitat i la de transferències, hi ha un interrogant en suspens: ¿quan es produirà un avenç en matèria de finançament singular? Segons l’acordat entre el PSC i ERC, durant el primer semestre de l’any s’ha d’elevar a un pacte entre governs per deixar de ser només una entesa entre dos partits, així que el Govern argumenta que encara hi ha temps i és dins del calendari prefixat. Per mirar d’aclarir dubtes sobre què passarà, la portaveu del Govern,Sílvia Paneque, ha promès que, a partir d’ara, la bilateral Estat-Generalitat es reunirà, «com a mínim», dues vegades a l’any.

La també consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha evitat avançar si la comissió Afers Econòmics de divendres, l’última de les quatre que queda per reunir-se, tractarà el nus gordià del finançament, però el que transmeten des del Govern és que ara el focus en matèria econòmica està posat en la condonació del deute del FLA, a més de traspassos com Rodalies i més recursos en inversions, Mossos i jutges. «El que és inexplicable és que algunes bilaterals fes tres anys o 15 –en el cas de la de transferències– que no es reunien», ha lamentat prometent que aquesta dinàmica no es produirà sota el mandat de Salvador Illa.

«No és un canvi de cromos»

Notícies relacionades

Paneque també ha defensat que no es vegin els èxits assolits, i treballats prèviament amb ERC, com un «canvi de cromos» que busca el Govern per aplanar-se el camí per aprovar la modificació de crèdit de4.000 milions deuros, uns recursos addicionals de gran pes en un context de pressupostos prorrogats. «Treballem per a això independentment dels acords de les bilaterals», ha assegurat, malgrat que també ha deixat caure que seria «una pèrdua» no disposar-ne per desplegar polítiques incloses en els acords d’investidura.

Per ara, ha afirmat, continua sense haver-hi data perquè el Govern aprovi aquest decret que haurà de ser convalidat per la majoria del Parlament, tot i que entre bambolines es treballa perquè aquest moment passi quan ERC hagi conclòs el seu congrés el 16 de març.