Tramitació parlamentària
Els lletrats del Congrés donen el vistiplau a la llei per transferir les competències en immigració a Catalunya
El PSOE o Junts hauran d’introduir el debat de la norma en un ple per buscar el suport de la majoria de la Cambra i començar els treballs

La llei per transferir les competències en matèria d’immigració a Catalunya ha superat aquest dimarts el seu primer filtre. La Mesa del Congrés, amb el vistiplau dels lletrats de la Cambra baixa, ha admès a tràmit la iniciativa, fruit d’un acord subscrit la setmana passada entre el PSOE i Junts. Lluny de les denúncies del PP que es tractava d’una norma «inconstitucional», l’equip jurídic del Congrés ha informat a la Mesa a través d’una nota que no veu cap motiu pel qual s’hauria de rebutjar la proposició de llei.
Sense arribar a ser un filtre sobre la constitucionalitat de les iniciatives, la Mesa de la Cambra baixa, amb majoria del PSOE i Sumar en aquesta legislatura, sí que té la potestat de rebutjar aquelles iniciatives que denotin una inconstitucionalitat «palmària i evident». Així ho van establir els mateixos lletrats del Congrés en un extens informe que van emetre el novembre del 2023 al pronunciar-se sobre si s’havia d’acceptar la llei d’amnistia. Seguint aquesta premissa, en alguns casos, l’equip jurídic ha proposat rebutjar certs textos. No obstant, no ha sigut així amb aquesta norma, i la veuen correcta perquè sigui tramitada.
Aquest primer pas per portar a terme l’acord entre socialistes i postconvergents es produeix uns dies després que la secretària general del PP, Cuca Gamarra, assegurés en un missatge a la xarxa social X, abans Twitter, que l’acord per atorgar competències als Mossos d’Esquadra en matèria de control de fronteres, entre altres coses, és fruit d’«uns pactes inconstitucionals i unes cessions indignes».
Notícies relacionades
A més, els lletrats han respost a una petició de Vox en què exigia un informe en profunditat sobre la constitucionalitat d’aquesta iniciativa que només els membres de la Mesa poden sol·licitar aquest text. Així, només podrien ser els diputats del PP, el PSOE i Sumar. Els populars, de moment, no han volgut fer ús d’aquesta prerrogativa. L’equip jurídic també ha rebutjat que la proposició de llei, presentada pels grups parlamentaris socialista i postconvergent, hagi d’anar acompanyat pels informes preceptius d’un projecte de llei emanat pel Govern, com demanava Vox.
Amb el vistiplau de la Mesa, el següent pas serà que el PSOE o Junts, com a autors de la iniciativa, incloguin el seu debat en l’ordre del dia d’un ple per a un primer debat en què la llei necessitarà una majoria per iniciar oficialment els treballs parlamentaris. De moment, el text no compta amb l’esmentat suport, ja que Podem ha avisat que no votarà a favor d’una norma que només pretén «descentralitzar el racisme». Així, si els morats voten ‘no’ junt amb el PP, Vox i UPN, la norma decaurà.
- Obituari Mor Pere Heredero, històric restaurador de Barcelona i amo durant mig segle del bar Versalles
- Perfil Qui era Seankese Johnson, el pilot de l’helicòpter accidentat a Nova York?
- Guillermo Mattioli, degà del Col·legi Oficial de Psicològia de Catalunya: "El missatge de Marian Rojas Estapé és fals i cruel"
- Gestió hídrica Les dessalinitzadores produeixen al 90% malgrat que haurien d’estar al 30% segons el pla de sequera
- Miguel Bosé: "No soc ‘woke’, no soc beneit, ni ho seré mai"
- A Horta-Guinardó El cost per reparar una caldera deixa sense aigua calenta una guarderia pública de Barcelona
- Entendre-hi més Pisos turístics a Barcelona: de 81 el 2005 a 10.327 el 2024
- Accident mortal Moren dos motoristes al xocar amb un cotxe que va envair el carril contrari a Riudarenes
- Mapi León, sancionada amb dos partits després de l'acció polèmica al derbi
- Tennis Alcaraz es corona a Montecarlo