El Govern planteja multes de fins a 3,5 milions per no identificar vídeos d’IA
L’Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial serà l’encarregada d’aplicar les sancions i vigilar el compliment de la normativa

El Govern pretén multar l’ús indegut de la intel·ligència artificial (IA) amb un rigorós règim sancionador. L’avantprojecte de llei per a la governança i bon ús de la intel·ligència artificial aprovat ahir en el Consell de Ministres estableix com una sanció greu, amb multes d’entre 500.000 i 3,5 milions d’euros, no complir l’obligació d’etiquetatge de qualsevol imatge, vídeo o àudio generat per IA. És a dir, els anomenats deep fakes, com és el cas dels vídeos en xarxes socials als quals en els últims dies ha recorregut el PP per carregar contra l’Executiu. Es tracta de multes que es consideren "dissuasòries", segons fonts del Ministeri de Transformació Digital i que estan pensades per a la protecció de menors o d’empreses.
En el cas de les pràctiques considerades prohibides, les sancions encara són més voluminoses. Oscil·laran, segons l’avantprojecte, entre els 7,5 i els 35 milions d’euros, o entre el 2% i el 7% del volum de negoci mundial, si aquesta última xifra és superior. Entre aquestes s’inclou l’ús de tècniques subliminars per manipular decisions sense consentiment i que causin un perjudici considerable a la persona (identificació de perfils amb addiccions per incitar-los a consumir); explotació de vulnerabilitats relacionades amb l’edat, la discapacitat o la situació socioeconòmica per alterar comportaments causant un dany greu; la classificació biomètrica de les persones per raça o orientació política, religiosa o sexual; la puntuació d’individus o grups com a mètode de selecció per denegar ajudar o préstecs; o la detecció d’emocions a la feina per a promocions o acomiadaments, entre d’altres.
Tríada completada
Notícies relacionadesL’autoritat encarregada de portar a terme les sancions i vigilar el compliment de la normativa seran l’Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial en la majoria dels casos. Quan es tracti de qüestions que afectin la democràcia, serà la Junta Electoral Central la que actuï, mentre que el CGPJ ho farà per a sistemes d’IA en l’àmbit de la justícia i l’Agència Espanyola de Protecció de Dades en l’àmbit de la biometria.
Amb aquest avantprojecte, per traslladar el reglament comunitari, el Govern completa la tríada de protecció de la qual formen part l’avantprojecte sobre mitjans de comunicació i serveis digitals.
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Sentència inèdita Un jutge de Madrid veu errors en la loteria de Nadal del 2021: números cantats que no van constar en la llista de premis
- Impost sobre la renda Avís d’Hisenda: si cobres més de 32.500 euros, tingues en compte això en la teva declaració
- El Govern ultima la norma contra els "megacentres" de menors migrants
- ERC i els Comuns ja negocien amb Illa un altre suplement de crèdit
- El PSOE acota els atacs a Alegría a una estratègia d’"assetjament" de la dreta
- Montoro afirma que l’única operació Catalunya que coneix és el FLA
- Ábalos rebat al Suprem les tesis de l’UCO sobre les seves propietats