Reduir la jornada concita més suport que tributar per l‘SMI

Dos de cada tres espanyols recolzen la setmana de 37,5 hores i la meitat està en contra de declarar el salari mínim en l’IRPF

El rebuig a la tributació de l’SMI és més gran entre l’electorat del PSOE i de Sumar 

Reduir la jornada concita més suport que tributar per l‘SMI

EFE

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en enquestes i política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ramon Curto
Ramon Curto

Infografista

Especialista en gràfics de Motor. Presentacions, animacions i il·lustracions

ver +

Els ministeris d’Economia i Treball, un del PSOE i l’altre de Sumar, se les tenen des de fa temps amb cada mesura que impulsa el Govern en matèria laboral, com en les recents negociacions per reduir la jornada laboral de 40 a 37,5 hores setmanals. De vegades a la batussa s’hi afegeix Hisenda, com arran de la decisió que el salari mínim interprofessional (SMI) tributi en la declaració de la renda. ¿Què pensen els espanyols sobre aquestes dues iniciatives? L’Enquesta Política d’Espanya del GESOP per a Prensa Ibérica reflecteix que, mentre que la reducció de la jornada laboral compta amb un ampli suport per part dels ciutadans, la idea que calgui declarar el salari mínim genera bastanta divisió.

Dos de cada tres espanyols (64%) avalen que la jornada laboral passi de 40 hores setmanals a 37,5, mentre que tres de cada 10 (29,9%) estan en contra d’aquesta mesura. El suport és més gran entre les dones (68,3%) que entre els homes (59,5%), i lògicament amb més intensitat en les franges d’edat laboral: entre els entrevistats de 18 a 44 anys el suport a la reducció voreja el 70%, mentre que entre els més grans de 60 anys no arriba al 60%. Per ocupacions, els aturats defensen aquest canvi amb més vehemència (78,4%) que no pas els que tenen una feina (64,9%), i el suport afluixa una mica entre els estudiants (61,4%), els empleats de la llar (61%) i els jubilats (58,8%).

La mesura suscita un aval majoritari entre els electorats d’esquerres, amb un suport del 82,7% entre els votants del PSOE i per sobre del 92% a Sumar i ERC. En canvi, la meitat dels electors del PP rebutgen la reducció de jornada (52,8%) i quatre de cada deu la veuen amb bons ulls (39,3%). Un rebuig majoritari que s’accentua en el cas de Vox, que hi té dos de cada tres votants en contra (64,8%) i el 30,5% a favor. La divisió més gran es dona a Junts, amb un 54,5% de partidaris i un 45,5% de detractors. Per autonomies, el suport a la reducció de jornada és majoritari en totes, si bé els percentatges més alts, amb certa diferència, es donen al País Basc (81,4%) i a Catalunya (73,8%).

Notícies relacionades

Una divisió més generalitzada concita la idea que el salari mínim comenci a tributar en l’IRPF. El 49,4% dels espanyols s’hi oposa i el 40,9% està d’acord amb una mesura que, certament, fractura de manera signficativa l’electorat d’esquerres. El 47% dels votants del PSOE recolzen la tributació de l’SMI i el 45,6% la rebutgen. Entre els electors de Sumar hi ha un 46,6% d’aval i un 43,2% d’oposició. A ERC encara és més extrema la divisió, amb el mateix percentatge de suport que de rebuig (38,5%). Els votants conservadors hi són obertament contraris, amb un 66,2% de detractors a Vox, un 59% a Junts i un 51,8% al PP, que, malgrat tot, hi té quatre de cada deu votants a favor (41,2%).

A la majoria de comunitats guanyen les opinions contràries, amb l’excepció del País Basc. El rebuig més contundent es produeix a Castella-la Manxa (58%) i a Catalunya (52,4%).