La despesa en defensa divideix el Govern i els socis exigeixen sortir de l’OTAN
Els grups d’esquerres defensen que elevar el pressupost portaria una reducció de les "partides socials i inversions públiques necessàries"

Les diferències entre el PSOE i els seus socis d’esquerres sobre la despesa en defensa es van materialitzar ahir en una votació al Congrés. Després de dues setmanes de xocs i en les quals les discrepàncies han quedat més que patents, Sumar es va desmarcar del seu soci de Govern per posicionar-se amb la resta de grups d’esquerres i exigir a l’Executiu central la sortida d’Espanya de l’OTAN, així com la dissolució d’aquesta aliança, i oposar-se a l’increment del pressupost militar.
Les pantalles de l’hemicicle van mostrar la votació en una iniciativa del BNG en la qual l’escó de Pedro Sánchez i de la vicepresidenta primera, María Jesús Montero, es mostraven en vermell, en un clar rebuig de la proposta d’abandonar la sortida de l’Aliança de l’Atlàntic Nord. No obstant, el següent escó, el de Yolanda Díaz, va aparèixer en verd. La líder de Sumar, junt amb tot el seu grup parlamentari, va apostar per no participar en aquesta organització, al costat d’EH Bildu, Podem i el BNG. ERC s’hi va abstenir.
I a més, aquestes mateixes formacions van votar a favor d’instar el Govern central a "renunciar a qualsevol augment de la despesa militar, que redundaria en una reducció dels recursos disponibles per destinar-los a polítiques socials o inversions públiques necessàries". Així mateix, també es van oposar al pla anunciat per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, de constituir un fons de 800.000 milions d’euros per a la compra d’armament. En els tres casos, el PSOE s’hi va oposar, i es va situar al costat de dos dels seus socis, Junts i el PNB, i del PP, Vox i UPN.
En canvi, els socialistes sí que es van mostrar a favor d’alguna de les propostes del BNG, com el rebuig a les amenaces del president dels Estats Units, Donald Trump, contra Panamà o contra Grenlàndia, així com els seus plans de "prendre el control de la Franja de Gaza per convertir-la en un resort".
També van recolzar l’aposta per la via del diàleg i la negociació per a la pau amb l’objectiu de "propiciar un nou context d’estabilitat i relacions de bon veïnat".
Notícies relacionadesDiscrepàncies
El PP no va ser capaç d’aprofitar aquestes discrepàncies en el si del Govern central. Els populars van registrar una proposició no de llei en la qual instaven el Govern a reafirmar el seu compromís amb la defensa d’Ucraïna davant Rússia, a complir les seves promeses internacionals sobre l’augment de despesa militar i que qualsevol decisió sobre aquest assumpte hagués de debatre’s al Congrés. Sumar estava d’acord amb aquest últim punt, però van preferir votar-hi en contra per regalar una victòria als populars.
- Obituari Mor Pere Heredero, històric restaurador de Barcelona i amo durant mig segle del bar Versalles
- Perfil Qui era Seankese Johnson, el pilot de l’helicòpter accidentat a Nova York?
- Guillermo Mattioli, degà del Col·legi Oficial de Psicològia de Catalunya: "El missatge de Marian Rojas Estapé és fals i cruel"
- Gestió hídrica Les dessalinitzadores produeixen al 90% malgrat que haurien d’estar al 30% segons el pla de sequera
- Miguel Bosé: "No soc ‘woke’, no soc beneit, ni ho seré mai"
- A Horta-Guinardó El cost per reparar una caldera deixa sense aigua calenta una guarderia pública de Barcelona
- Entendre-hi més Pisos turístics a Barcelona: de 81 el 2005 a 10.327 el 2024
- Accident mortal Moren dos motoristes al xocar amb un cotxe que va envair el carril contrari a Riudarenes
- Mapi León, sancionada amb dos partits després de l'acció polèmica al derbi
- Tennis Alcaraz es corona a Montecarlo