Conferència a la capital espanyola
Illa anima el poder econòmic a Madrid a perdre la "por" i a invertir a Catalunya
El president afirma que és «l’hora de restablir la confiança», en un acte davant d’empresaris i pesos pesants del Govern
Critica el model d’"acumulació insolidària", en al·lusió a Ayuso
El cap de l’Executiu va aplegar líders de l’empresariat, dues vicepresidentes i cinc ministres
El president es felicita de la tornada d’algunes de les firmes que van fugir amb el procés independentista

Salvador Illa no para de proclamar la "tornada" de Catalunya. Ho fa en els seus recorreguts per l’autonomia que presideix, ho fa a Brussel·les i ho fa a Madrid, on el líder del PSC va protagonitzar ahir una conferència dissenyada, com altres vegades, per remarcar el canvi d’etapa que ha representat la seva arribada a la Generalitat, que ha posat fi a la dècada marcada pel procés independentista. Illa va repassar els punts principals del seu pla econòmic, anomenat Catalunya lidera, que aspira a invertir uns 18.500 milions d’euros fins al 2030. També va deixar, però, dos missatges rellevants més.
D’una banda, va animar el poder econòmic a perdre la "por" i a "invertir" a Catalunya, que va créixer un 3,6% l’any passat, de manera que supera per primera vegada els 300.000 milions d’euros de producte interior brut (PIB). De l’altra, va buscar el "contrast", segons l’expressió que va fer servir ell mateix, amb el model d’"acumulació insolidària" que a parer seu encarna a la Comunitat de Madrid Isabel Díaz Ayuso, a qui va evitar esmentar pel seu nom.
Poques vegades l’auditori del Círculo de Bellas Artes, on el president de la Generalitat va fer la conferència, aplega tants representants del poder polític i econòmic. Hi havia gairebé tots els pesos pesants del Govern central, excepte Pedro Sánchez, que participava en un Consell Europeu a la capital belga: dues vicepresidentes (María Jesús Montero i Sara Aagesen) i cinc ministres (Félix Bolaños, Jordi Hereu, Ángel Víctor Torres, Ana Redondo i Elma Saiz). I també alts representants de l’empresariat espanyol, com ara Antoni Brufau (Repsol), Carlos Torres (BBVA), Juan Ignacio Entrecanales (Acciona), Emiliano López (Petronor) i Antoni Llardén (Enagás).
"Els demano que no tinguin por de Catalunya", els va dir a tots Illa, per reclamar tot seguit de deixar enrere un sentiment que l’exministre de Sanitat continua percebent quan viatja per Espanya, especialment a la capital de l’Estat. "Els asseguro que Catalunya no té por de Madrid. És l’hora de restablir la confiança", va continuar, felicitant-se de la recent decisió de diverses empreses i bancs de tornar a fixar la seu en territori català després de l’èxode que va implicar el procés: del Banc Sabadell a la Fundació La Caixa, passant per Ciments Molins i Criteria. "Aquesta tornada és un dels èxits més feliços des que vaig assumir el càrrec. Es tracta del reconeixement de la força simbòlica i de la confiança que transmeten sobre la seguretat jurídica i l’estabilitat política de Catalunya", va defensar. El Govern espera que en les pròximes setmanes i mesos hi hagi més companyies que emprenguin la tornada a la comunitat autònoma.
Al final del discurs, que va durar no gaire més de mitja hora, Illa va insistir de nou: "És l’hora d’apostar per Catalunya. Invertir a Catalunya és invertir en una Espanya millor". Perquè les "tornes", va remarcar, "han canviat" amb relació als anys del procés. "Avui Catalunya és garantia de lleialtat i de cooperació institucionals. Avui Catalunya promou la política constructiva i respectuosa que tant necessitem recuperar. Avui Catalunya ofereix la col·laboració publicoprivada i el múscul inversor adequats perquè les millors empreses i els projectes punters trobin el millor entorn per desenvolupar-se. Hem situat la Generalitat en el frontispici de l’ambició del país, amb una estratègia i un model econòmic alineats amb l’estratègia europea", va assenyalar.
Illa, però, també es va aturar en un pla menys econòmic i més polític. Tant en l’àmbit internacional, reclamant que Europa "garanteixi la seva pròpia seguretat" i inverteixi més en defensa després del "sotrac" que ha suposat la tornada de Donald Trump a la Casa Blanca, com en l’intern, remarcant les diferències amb una dirigent que els col·laboradors d’Illa retraten com la seva "antítesi": Díaz Ayuso, del PP, a qui l’exministre de Sanitat acostuma a acusar de dúmping fiscal. Aquesta vegada no va pronunciar el seu nom. Tampoc va fer falta, però.
Notícies relacionadesDos models
"Hi ha dos models –va argumentar el president de la Generalitat–: el de la prosperitat compartida i el de l’acumulació insolidària. El de hi guanyem tots o el de tan sols hi guanyen uns quants privilegiats. El model dels drets i deures o el model dels privilegis. L’acumulació insolidària ens debilita, fractura les nostres societats i frena el creixement. El model de prosperitat compartida ens enforteix. El contrast és clar i diàfan. Volem ser a la sala de màquines d’Espanya".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Sentència inèdita Un jutge de Madrid veu errors en la loteria de Nadal del 2021: números cantats que no van constar en la llista de premis
- Impost sobre la renda Avís d’Hisenda: si cobres més de 32.500 euros, tingues en compte això en la teva declaració
- El Govern ultima la norma contra els "megacentres" de menors migrants
- ERC i els Comuns ja negocien amb Illa un altre suplement de crèdit
- El PSOE acota els atacs a Alegría a una estratègia d’"assetjament" de la dreta
- Montoro afirma que l’única operació Catalunya que coneix és el FLA
- Ábalos rebat al Suprem les tesis de l’UCO sobre les seves propietats