Operació Judes
L’Audiència de Barcelona amnistia 11 guàrdies civils investigats per presumptes tortures a un CDR
El tribunal eludeix pronunciar-se si existeixen o no indicis de delicte i aplica directament la llei de l’oblit
El jutjat de Sabadell arxiva la querella contra la Guàrdia Civil per tortures a un CDR en l’operació Judes

La Secció Tercera de l’Audiència de Barcelona ha arxivat la investigació contra 11 agents de la Guàrdia Civil investigats per tortures a Jordi Ros, detingut en l’operació Judes el 23 de setembre del 2019, en aplicació de la llei d’amnistia. El procediment ja havia sigut arxivat pel Jutjat d’Instrucció número 2 de Sabadell per la manca d’indicis de delicte. Aquesta decisió que va ser recorreguda per la defensa d’Alerta Solidària. Ara, l’Audiència descarta entrar a valorar si hi ha o no indicis de delicte en l’actuació de la Guàrdia Civil, ja que entén que els fets entren en l’àmbit d’aplicació de l’amnistia i, per tant, cal resoldre aquesta qüestió de forma preferent.
El recurs d’apel·lació ara resolt afirmava que sí que existien indicis de delicte i destacava que el jutjat no havia complert amb l’anterior resolució de la Secció Tercera de l’Audiència que l’obligava a investigar tots els fets, ja que no han arribat o no han declarat ni els agents querellats. El jutjat va suspendre els interrogatoris cinc dies abans de la data prevista. En aquest mateix recurs, i com que havia sigut demanat per part de la defensa dels agents, s’instava el tribunal que resolgués la qüestió de l’amnistia, que havia sigut esquivada pel jutjat de Sabadell. Alerta Solidària considerava que no abordar en aquest moment aquesta qüestió no era més que un subterfugi, un frau de llei, que hauria permès al jutjat instructor acordar l’oblit penal una vegada hagués rebut de nou la revocació del sobreseïment provisional per part de l’Audiència.
La querella
Notícies relacionadesEn la querella, Jordi Ros al·legava que es van registrar el seu domicili, el dels seus pares i el del seu germà sense la presència del seu advocat, amb qui no va poder contactar fins a 33 hores després de la detenció, ja a Madrid. Durant el trasllat al centre mèdic de Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat),on la Guàrdia Civil té la seva seu principal a Catalunya, els agents, segons ell, el van pressionar perquè s’autoinculpés, dient-li que si no ho feia detindrien la seva parella a l’arribar a l’aeroport del Prat, ja que sabien que arribava de viatge. També el van amenaçar de fer mal al seu germà i a la seva família.
Durant el trajecte amb cotxe fins a Tres Cantos, va estar amb el tronc inclinat cap endavant, li van impedir dormir i li van fer preguntes contínuament. A més, li van col·locar un antifaç. Ja a Tres Cantos, li van donar una ampolla d’aigua que li va provocar marejos, pèrdues de memòria i de la noció del temps i l’espai, així com de les seves capacitats en general. Això li va fer sospitar que li van introduir alguna substància a la beguda. Abans d’entrevistar-se amb la seva advocada d’ofici a Madrid, un agent li va recordar que «el pacte» per no fer mal el seu germà, pares o parella passava per acceptar l’advocada d’ofici i declarar tot el que suposadament havien descobert durant la investigació.
- La presa espanyola més jove a l’estranger La jove de l’Hospitalet presa set anys a Oman torna a casa
- Set projectes multiplicaran la potència cultural de Barcelona
- Catalunya ultima un pla per fitxar científics dels EUA
- ChatGPT La IA aposta per aquest barri de Barcelona per viure: "On tradició i modernitat es troben"
- A Sant Adrià de Besòs De fabricar energia a fabricar cultura
- La caixa de ressonància Assimilar tota la nova música ja és impossible: relaxi’s i disfruti
- Barcelona ofereix 370.000 places a nens i adolescents per activitats durant l’estiu
- El final de la ronda catalana Un Roglic colossal venç Ayuso i s’emporta la Volta
- Conclave a Sevilla Feijóo descarta la «drecera» de la moció de censura amb Junts i aclama el PP contra la «república bananera» de Sánchez
- Entrevista Paula Ramos, escriptora: «El temps no sorgeix del no-res. És qüestió d’organització, però també de sacrifici»