Junts, PP, Vox i Aliança reproven Paneque pels trens i demanen que dimiteixi

La consellera de Territori rep el seu primer revés polític amb el rebuig del PSC i els Comuns i amb l’abstenció d’ERC / El Parlament també dona un toc d’atenció al ministre Puente

Junts, PP, Vox i Aliança reproven Paneque pels trens i demanen que dimiteixi
3
Es llegeix en minuts
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

Set mesos després de la seva arribada al Govern com a consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque va patir ahir el seu primer revés polític: el Parlament la va reprovar per una àmplia majoria (86 diputats, davant els 42 del PSC i els 6 dels Comuns, que es van abstenir) i va demanar que dimitís a conseqüència del caos de Rodalies, amb el sí de Junts, el PP, Vox, la CUP i Aliança Catalana, l’abstenció d’ERC i el rebuig del PSC i els Comuns.

Els mateixos partits van donar així mateix un toc d’atenció al ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, que també va ser reprovat en el debat monogràfic celebrat pel cúmul d’incidències en la xarxa ferroviària. Malgrat tot, el PSC, ERC i els Comuns van coincidir en el 57% de les votacions, i van exhibir unitat.

Després d’hores de debat, l’oposició finalment es va posar d’acord per tal de responsabilitzar la consellera de la "mala gestió" amb l’escalada d’avaries, retards i contratemps que ha patit Rodalies durant els últims mesos, i van considerar que és motiu suficient perquè el president Salvador Illa la cessés. Així ho va reflectir la proposta de resolució presentada per Junts en el ple, que va ser aprovada per la majoria de l’hemicicle i que era l’única que incloïa la petició de la seva destitució. De fet, l’aval al seu cessament arribava una setmana després que tant postconvergents i cupaires com Aliança Catalana demanessin a títol personal la seva dimissió.

Es tracta d’una sol·licitud simbòlica que, lluny de tenir un sentit vinculant, és un toc d’atenció important no només a la consellera, sinó també al Govern d’Illa. Paneque, que dirigeix la cartera més gran de la Generalitat, és una de les peces claus de l’esquelet governamental del president, a més de ser la cara visible com a portaveu.

Assumir el cost polític

Conscients d’aquesta situació, els grups de l’oposició no van escatimar les crítiques. "Ja n’hi ha prou de fer veure que això no depèn de vostès, fa set anys que governen a Madrid. Han d’assumir el cost polític", va declarar la diputada de Junts Montse Ortiz, dirigint-se al grup socialista, després de demanar el suport de la resta de grups a la petició de cessar Paneque.

S’hi va afegir el PP, que no va fer al·lusions directes a la consellera i es va centrar a responsabilitzar Puente de l’actual situació, i Vox, que va considerar necessari el cessament dels dos responsables. Finalment, la CUP va criticar a Paneque "no haver sabut trobar una resposta correcta, amb el consentiment del president" al caos de Rodalies, en paraules de Dani Cornellà.

A la votació van arribar dos textos més que demanaven la reprovació –d’ERC i de la CUP–, una circumstància que, d’acord amb el que van expressat els diferents grups parlamentaris en el debat, era previsible que prosperés. Paneque ja sabia que l’hemicicle la tenia en el punt de mira, però els dubtes sobre si tiraria endavant la petició del seu cessament –més enllà de la reprovació– es van mantenir fins a l’últim moment.

De fet, l’abstenció dels republicans és el que va facilitar que els vots del PP i Vox, juntament amb els de Junts, fossin suficients perquè s’aprovés la sol·licitud de cessament. Tot i així, la diputada Mar Besses, del Jovent Republicà, es va desmarcar del sentit del seu partit i va votar a favor del cessament de la consellera. "Vostè ha d’assumir el cost polític", va dir en la seva intervenció des del faristol.

Notícies relacionades

Després de l’allau de crítiques, el PSC va sortir a defensar-la. "No és just ni s’ho mereix", va sentenciar el diputat José Ignacio Aparicio, adreçant-se a la consellera, de qui va voler destacar la seva manera de gestionar el departament, davant el cúmul de crítiques que va rebre per part de la resta de grups parlamentaris. "[Paneque] ha posat sobre la taula una bateria de solucions quan ha fet falta, ha donat continuïtat a les coses bones d’altres governs i ha donat la cara, demanant disculpes", va declarar.

Malgrat que la sol·licitud de cessament de la consellera ha protagonitzat el tram final del debat, el bloc d’investidura (PSC, ERC i Comuns) va exhibir unitat des del punt de vista propositiu, i va coincidir en el 57% de les votacions durant el ple. Els tres partits han fixat posicions conjuntes per defensar el traspàs, acordar un calendari de les línies R1, R2 sud i R3 i comprometre’s que, abans d’acabar el 2025, s’habiliti una aplicació en la qual a temps real s’hi introdueixin tots els retards.