PSC i ERC ratifiquen que la direcció de Rodalies no dependrà de Renfe
Socialistes i republicans revaliden el pacte per crear abans del 31 de desembre l’empresa mercantil encarregada de gestionar el servei

Tot i que el ple monogràfic sobre Rodalies es va centrar de forma molt evident en les incidències de l’últim mes, amb reprovació i petició de cessament de la consellera Sílvia Paneque incloses, el futur traspàs a la Generalitat també va tenir un especial protagonisme. El ple de la Cambra va aprovar diverses propostes sobre la principal qüestió, un text pactat entre PSC i ERC per ratificar el compromís de crear una empresa mercantil abans del 31 de desembre que sigui l’encarregada de gestionar el servei de Rodalies a Catalunya.
Els dos partits van voler revalidar el pacte al qual van arribar el novembre del 2023 per aclarir els dubtes que van sorgir arran de l’acord amb els sindicats per evitar les vagues, i que va implicar cedir més del 50% de l’accionariat del nou operador al Grup Renfe (Renfe Viajeros) per garantir l’estabilitat i el manteniment de l’statu quo dels treballadors. No obstant, els dos partits coincideixen que es tracta d’una solució provisional –d’almenys durant dos anys– i que l’essència del pacte inicial no s’altera.
Procés llarg i complex
El text aprovat amb els vots de PSC, ERC i els Comuns –i per un diputat de Junts que es va equivocar– confirma que la Generalitat ostentarà la presidència i que tindrà una posició majoritària en el consell d’administració de la nova empresa, i que tindrà una "direcció executiva independent de Renfe". També van tirar endavant dues propostes, una dels socialistes i una dels republicans, per planificar el traspàs de l’R1, R2 Sud i R3, i estudiar el futur traspàs de l’R4 i R16.
La resolució aprovada ahir al Parlament, com totes les negociacions sobre el traspàs de les últimes setmanes, evidencia que el procés perquè la Generalitat gestioni Rodalies de manera integral serà llarg i complex i no estarà exempt de nombrosos obstacles. L’únic que és segur ara mateix és que el traspàs està en marxa, que els treballadors oferiran resistència i que el PSC i ERC estan disposats a presentar batalla.
L’intervinent socialista ahir, José Ignacio Aparicio, va insistir: "Complirem els acords". Després, la diputada republicana Mar Besses, molt més bel·ligerant amb el Govern del que ho va ser dimarts l’exconsellera Ester Capella, va avisar: "No s’adormin, perquè s no la legislatura pot descarrilar". Besses, que es va desmarcar del seu grup per votar a favor de la petició de cessament de Paneque, va reconèixer que el traspàs no podrà ser "d’un dia per l’altre", però va exigir "velocitat de creuer". La resta de propostes sobre el traspàs no van tenir llum verda. El text dels postconvergents, que reclamava que fos "real", "integral" i "efectiu" i que la nova empresa fos "100% catalana", només va aconseguir el suport de la CUP i d’Aliança Catalana. La diputada Montse Ortiz (Junts), que va ser molt crítica amb el traspàs acordat pels republicans, va retreure al president Salvador Illa no haver estat present durant la presentació de les propostes de resolució, malgrat que va acudir després a l’hemicicle i va estar present en les votacions.
També va ser rebutjada la proposta de la CUP a favor d’un traspàs de la "totalitat de la xarxa" després de diversos empats, i la d’Aliança Catalana que exigia el traspàs "complet" de Rodalies –només la van votar les dues diputades de l’extrema dreta–. Així mateix, es van descartar els textos de PP i de Vox que reclamaven "aturar de manera immediata" totes les negociacions sobre el traspàs i "anul·lar tots els acords" als quals s’ha arribat fins ara.
Notícies relacionadesRull, també exconseller
Sí va tirar endavant una proposta dels Comuns que carregava contra tots els consellers de Territori de l’etapa postconvergent. En aquest sentit, el text validat per la Cambra constata "la falta de prioritat en la xarxa de Rodalies i la falta de compromís en l’impuls del traspàs" per part dels "consellers de Territori entre 2010 i 2022". El text va rebre els vots a favor de PSC, ERC, la CUP i Aliança Catalana. El president del Parlament, Josep Rull, que en la seva etapa anterior va ser un dels que ostentaven aquesta cartera, va haver de llegir, pel seu càrrec com a cap de l’hemicicle, el resultat de la pantalla de la Cambra.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Una discussió en una fleca de l'Estartit per demanar una barra de pa en català acaba als jutjats
- Macrofesta de dia L’Hospitalet acollirà aquest dissabte «el tardeig més gran de la història»
- Les pluges abundants treuen els aqüífers catalans de l’uci
- Ametller i l'empordanesa Arnall s’uneixen per "impulsar" el negoci de les carnisseries
- Tribunals El TSJC permet a un pare personar-se per impedir l’eutanàsia del seu fill
- La denunciant de Dani Alves recorrerà l'absolució del futbolista per violació davant el Suprem
- El ministeri i les comunitats aproven el nou pla de salut mental 2025-2027 amb un pressupost de 39 MEUR
- Entendre-hi més El biaix de gènere mata, i no és una exageració
- Al Parlament Una diputada de Junts: «La infermera del CAP em va dir que si fos immigrant em donarien cita avui mateix»
- REIAL MADRID: La UEFA sanciona Mbappé i Rüdiger pels seus gestos desafiadors, però jugaran contra l’Arsenal