Servei gratuït i una app per a les incidències
Més enllà de la picabaralla política, el debat a la Cambra catalana va servir perquè els grups presentessin resolucions sobre les seves propostes de millora de Rodalies. Una de les mesures plantejades és la prolongació de la gratuïtat del servei fins que aquest funcioni amb normalitat.

L’estació de Sants.
El Parlament va encarregar al Govern més de mig centenar de mesures amb l’objectiu de millorar el servei de Rodalies. Per exemple, que lluiti per allargar la gratuïtat del servei o que desenvolupi una app que informi de les incidències que hi hagi al moment.
Reprovació i cessament de Paneque.
La Cambra va reprovar i va demanar el cessament de la consellera de Territori, Sílvia Paneque. La votació no tindrà cap transcendència, ja que el president no té cap obligació de cessar-la, però suposa un toc d’atenció que evidencia que Illa no té una majoria tan sòlida com li agradaria per governar sense sobresalts.
Reprovació de Puente i dimissió dels presidents de Renfe i Adif.
El Parlament també va fer responsable el Govern central i l’Estat del mal funcionament dels trens a Catalunya. A instàncies del PP, la Cambra va reprovar el ministre de Transport, Óscar Puente, per la seva "constant ineficàcia" a l’hora d’"afrontar les incidències". A petició d’ERC, també s’ha demanat la dimissió del president de Renfe, Álvaro Fernández Heredia, i el d’Adif, Pedro Marco de la Peña.
Estratègia ferroviària.
Durant el ple monogràfic, Illa va assumir el mal funcionament del servei de Rodalies i va prometre que, tot i que no serà fàcil, hi posarà remei. El primer pas serà elaborar en un termini màxim de cinc mesos un Pla Ferroviari de Catalunya amb els objectius i projectes tant a curt termini (2026-2030) com a llarg termini (2030-2050). La meta final: "la prestació d’un servei de qualitat".
Traspàs amb empresa mercantil.
Una de les conclusions del ple és que, si Catalunya vol veure millorar els seus serveis de Rodalies, ha d’exigir el traspàs de les competències a la Generalitat. El Parlament va demanar "accelerar" aquest traspàs amb la constitució d’una empresa operadora de Rodalies "amb una direcció executiva independent" del grup Renfe. Una operació juridico-política de gran envergadura.
Desinversió de l’Estat.
¿Qui té la culpa del mal funcionament històric que viu Rodalies? Segons el que es va aprovar ahir pel Parlament, el caos ferroviari és "conseqüència que els governs de l’Estat, tant del PP com del PSOE, prioritzarien als anys 90 i fins al 2018 l’alta velocitat i no Rodalies". En aquest període es van invertir a Espanya 60.000 milions als trens ràpids i només 3.600 a Rodalies, 600 dels quals a Catalunya. "Rodalies és la imatge d’un fracàs polític", va dir el diputat dels Comuns, Lluís Mijoler. A instàncies de Junts, la Cambra va fixar en 50.000 milions "el dèficit històric d’inversions en infraestructures" de l’Estat a Catalunya.
Gratuïtat del servei.
El Parlament també va demanar al Govern que porti a terme "totes les accions necessàries" per mantenir les bonificacions dels títols de transport fins que el servei de Rodalies, Regionals i Mitjana Distància funcioni amb normalitat. Això suposaria que l’Executiu congelés la implantació del bitllet de tarifa plana de 20 euros mensuals previst a partir de l’estiu. També desemboca a negociar amb el Ministeri de Transports que la part estatal continuï fent-se càrrec del cost dels bitllets a Catalunya. La resolució es va aprovar amb el vot en contra del PSC. No és vinculant, però l’oposició seguirà de prop si Illa compleix el mandat de la Cambra.
Coordinador de Rodalies.
PSC i Comuns es van quedar sols defensant el nomenament d’un nou coordinador del pla de Rodalies. La plaça va quedar vacant quan Pere Macias va ser nomenat comissionat de Rodalies a finals del 2023 i no s’ha cobert des d’aleshores. L’abstenció d’ERC va ser clau per tal de tombar la proposta dels Comuns.
Oficina de coordinació i registre d’incidències.
D’altra banda, la CUP no va aconseguir tirar endavant la seva proposta perquè hi hagi un registre dels incompliments diaris d’horaris per part de Rodalies i de cancel·lacions de trens. Els cupaires reclamaven també que la Generalitat sancionés Renfe per això.
Notícies relacionadesAplicació per als retards.
No obstant, sí que es va aprovar que, abans que acabi el 2025, la Generalitat habiliti una aplicació mòbil que de forma "fluida, entenedora i eficaç" comuniqui als usuaris les "incidències que es puguin produir en la prestació" del servei. En definitiva, una aplicació on a temps real s’introdueixin tots els retards..
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen controvertit La venda de pisos ocupats prolifera a Barcelona i alimenta un ‘negoci’ paral·lel de desocupacions pagades
- MotoGp Marc Márquez demostra el seu enorme poder als EUA
- Catalunya ultima un pla per fitxar científics dels EUA
- Arribada a Espanya Fátima Ofkir, amnistiada després de passar 7 anys en una presó d’Oman: «Ja soc a casa, quan estigui estabilitzada podré parlar»
- Obituari Mor als 90 anys l’actor Richard Chamberlain, famós pel seu paper a ‘El pájaro espino’ i ‘Shogun’