Trobada a Sevilla
Feijóo celebra tres anys davant del PP amb l’escull de Mazón
El líder popular reuneix els seus gairebé 300 parlamentaris a la ciutat on va agafar les regnes del partit després de l’etapa de Casado

Alberto Núñez Feijóo complirà dimecres vinent el seu primer trienni com a president del PP. Per celebrar-ho ha convocat tots els diputats, senadors i eurodiputats a la 27a interparlamentària del partit a Sevilla, la ciutat on es va celebrar el congrés extraordinari en el qual va resultar elegit després de la guerra entre Pablo Casado, el seu antecessor, i Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid.
La commemoració no comptarà, no obstant, amb la presència dels barons autonòmics del partit, cosa que sí que va passar l’any passat, quan l’escenari triat per recordar l’aniversari va ser una reunió a Génova. També és habitual en la història del partit que els dirigents regionals participin en les interparlamentàries, com va passar en la que Feijóo va organitzar el setembre del 2022, però no s’ha considerat oportú aquesta vegada, perquè entre aquests barons hi hauria d’haver el president de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, que s’ha convertit en el principal problema per al PP per la seva gestió de la dana del 29 d’octubre. De fet, més d’un baró va bloquejar la seva agenda per viatjar a Sevilla quan Feijóo va informar de la data del conclave, perquè va donar per fet que hi anirien tots, i després va comprovar que la convocatòria no li va arribar mai.
Visibilitat per a Moreno
La debilitat política de Mazón, conseqüència de la seva absència en les hores clau de la catàstrofe natural i el seu nou pacte amb Vox per aprovar els pressupostos autonòmics del 2025, són dos assumptes que sobrevolaran l’aniversari de Feijóo després de tres anys en què pot dir que ha guanyat totes les eleccions celebrades (generals, municipals, autonòmiques i europees), tot i que el triomf en els comicis que l’havien de portar a la Moncloa no va ser prou ampli i no va acabar aconseguint que la suma amb Vox li donés els 176 escons necessaris per convertir-se en president del Govern.
Amb la interparlamentària a Sevilla no només es torna al lloc on Feijóo va ser elegit per aclamació, també es dona una especial visibilitat a Juanma Moreno, president de la Junta d’Andalusia, que exercirà d’amfitrió i que ha de convocar eleccions autonòmiques, com a molt tard, l’estiu del 2026. Aquesta autonomia i Castella i Lleó seran, si no hi ha avanços electorals sorprenents, les dues primeres que passaran per les urnes en els pròxims mesos. El president castellanolleonès, Alfonso Fernández Mañueco, pot arribar fins al febrer del 2026 si bé ningú en el partit creu que vulgui tornar a posar les urnes en ple hivern al seu territori.
Aquest tipus de conclaves com el de Sevilla, amb gairebé 300 parlamentaris convidats, serveixen per insuflar energia al partit, reforçar els missatges polítics i carregar contra el Govern central. La secretària general del PP, Cuca Gamarra, que inaugura amb un discurs la interparlamentària avui al matí, ja va ser ahir a Sevilla, on va dir que l’Executiu de Pedro Sánchez està "absolutament paralitzat, inoperant i en estat de col·lapse". El PP, en canvi, ella el veu com "una pinya al servei d’Espanya".
- Fenomen controvertit La venda de pisos ocupats prolifera a Barcelona i alimenta un ‘negoci’ paral·lel de desocupacions pagades
- Els treballadors podran avançar tres anys la jubilació parcial a partir de demà
- MotoGp Marc Márquez demostra el seu enorme poder als EUA
- Almenys tres ferits per una allau a Naut Aran
- El submercat dels pisos amb ocupes inclosos prolifera a Barcelona
- Automoció Wayne Griffiths abandona d'imprevist la presidència de Seat
- EL PORTER RETALLA TERMINIS Ter Stegen s’incorpora al grup per acabar la temporada amb el Barça
- Multimèdia | ¿És la universitat un negoci? Així evolucionen la pública i la privada a Espanya
- Pressupostos prorrogats El PSC admet que la negociació de la segona ampliació de crèdit amb ERC i els Comuns «està verda»
- Oportunitat de lideratge Catalunya oferirà 78 places per a científics de màxim nivell dels EUA amb un pressupost de 30 milions d’euros