Parlament
Junts porta al Consell de Garanties l’augment de la taxa turística i de l’impost per a la compra d’edificis

La consellera de Economia, Alicia Romero, en conversación con el presidente del grupo parlamentario de Junts, Albert Batet, y la portavoz, Mónica Sales. /
El grup parlamentari de Junts ha decidit recórrer al Consell de Granties Estatutàries dos decrets aprovats pel Govern de Salvador Illa que impliquen dos augments impositius, tots dos pactats amb els Comuns. Es tracta de l’acord per duplicar la taxa turística i el paquet de mesures fiscals a la compra d’habitatges. Govern i Comuns van pactar fa unes setmanes canviar del 10 al 20% el tipus impositiu que paguen els grans tenidors i aquells que adquireixen edificis sencers.
Junts considera que no hi ha cap motiu per aprovar aquests canvis per la «via d’urgència» i reclamen que es tramiti com a projecte de llei, cosa que permetria a l’oposició presentar esmenes i fer canvis al text. «Volen legislar a cop de decret, així no es governa un país», ha advertit la portaveu de Junts, Mònica Sales, en una roda de premsa des de la Cambra catalana.
Sales ha assegurat que el sector turístic està «molest» amb aquesta mesura i ha acusat el Govern de ser «feble» i d’estar «entregat als Comuns» i a les seves polítiques fiscals. «Cada dia que passa es demostra que el Govern de tothom és el Govern en contra de tothom», ha rematat, fent un joc de paraules amb el lema de l’Executiu.
ERC també va acudir al Consell de Garanties fa unes setmanes per impugnar el decret aprovat pel Govern d’Illa, que, entre altres mesures, creava un registre de grans tenidors per saber quants pisos buits hi ha a Catalunya. Els republicans van retreure a l’Executiu haver tirat endavant la norma sense voler negociar-la negociar abans.
En aquest cas, el Consell de Garanties Estatutàries va donar aquest dimarts la raó a ERC i va considerar que una part d’aquest decret era contrari a l’Estatut. El Consell va qüestionar que es tramités com a decret i no com a llei, no obstant, al tractar-se d’un òrgan consultiu, el Govern no té l’obligació de fer-ho.
Notícies relacionadesDes de fa més d’un lustre, els successius governs de la Generalitat – també de l’Estat– han tendit a promoure més decrets que lleis. El motiu és que la seva tramitació és molt més àgil que el d’una llei i, per tant, la posada en marxa de les mesures és molt més ràpida.
No obstant, es tracta d’un procediment que limita el paper de l’oposició, que només pot aprovar o derogar la mesura. Per aquesta raó, el Consell de Garanties Estatutàries –i també diversos juristes– han denunciat més d’una vegada l’ús abusiu d’aquest mecanisme.
- A Rússia Així s'ha jubilat un jove amb 23 anys gràcies a una argúcia legal
- Tecnologia La identificació via mòbil amb el DNI virtual és vàlida a partir d’avui
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- Turisme Sant Adrià estrena un resort de luxe de 53.000 metres quadrats
- Funcionaris La Generalitat convocarà una oferta d’ocupació pública de més de 7.000 places
- Intervenció integral La reforma de la Necròpolis de Tarragona transformarà l'entorn de la Tabacalera
- 12-M La Sindicatura de Comptes proposa reduir en 50.000 euros la subvenció electoral de Junts
- Famosos Antonio Orozco, durant un avançament del seu documental: "Estava a casa creient literalment que m'anava a morir"
- Successos Els Mossos denuncien un ‘rambo’ que va sortir a caçar amb arc i fletxes en un bosc de Susqueda
- Interior Trànsit avisarà amb IA de les congestions a l’AP-7 perquè es busquin rutes alternatives