Consell de Ministres
Sánchez endureix els requisits a la universitat privada i reforçarà l’UNED
El Govern aprova avui que l’informe d’obertura dels centres sigui vinculant i que hi hagi un mínim de 4.500 alumnes

El president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar ahir dos projectes per rellançar la universitat pública, que s’ha estancat, davant la privada, que s’ha duplicat en dues dècades. El primer és un pla per reforçar la UNED, universitat pública a distància, dotat de 30 milions d’euros anuals. El segon és una normativa per posar límit a les "acadèmies i xiringuitos" privats que presumptament ofereixen formació superior, però que no compleixen les condicions de docència ni de recerca per ser una universitat.
La futura normativa, que s’aprovarà avui en el Consell de Ministres, obligarà que els informes que han d’emetre les agències, com l’ANECA (agència nacional d’avaluació i acreditació), siguin vinculants i preceptius abans de l’obertura d’un nou centre i que es garanteixi un mínim de 4.500 estudiants en els primers cinc anys d’exercici. Les empreses que vulguin inaugurar facultats hauran de garantir la seva solidesa econòmica i acreditar la seva experiència en gestió universitària. També hauran d’oferir un 10% de places d’allotjament universitari. Les facultats en línia es crearan sota l’àmbit nacional i no de les comunitats autònomes.
Reforma de la llei de Castells
La intenció governamental de posar límit a les privades no és nova. El 2020, el Ministeri d’Universitats, en mans de Manuel Castells, ja va anunciar un reial decret per endurir els campus i obligar totes les facultats a complir determinats requisits de docència i recerca per continuar tenint la condició d’universitat. El text que avui aprovarà el Consell de Ministres és, de fet, una reforma d’aquesta normativa.
Envoltat dels ministres Diana Morant i Óscar López, Sánchez va fer l’anunci en un acte a Madrid titulat En defensa d’una universitat de qualitat, clau per a l’ascensor social. El president va recordar que hi ha universitats privades d’excel·lent qualitat, però també altres centres d’estudis que pretenen ser-ho i només són "xiringuitos educatius". "Una universitat no pot ser una màquina expenedora de títols, perseguirem les pràctiques que atemptin contra el prestigi de les universitats, tant públiques com privades, perquè compleixin els estàndards de qualitat i assegurin l’excel·lència dels professionals que ens cuiden i ens defensen", va advertir el president.
Contra aquests xiringuitos anava dirigida, precisament, la normativa de Castells, que concedia un termini de cinc anys a les universitats per demostrar que compleixen determinades exigències: una oferta acadèmica mínima de 10 títols oficials de grau, sis de màster i tres programes de doctorat. A més, a les seves aules hi ha d’haver representades, com a mínim, tres de la cinc grans branques del coneixement (Enginyeria, Ciència, Ciències de la Salut, Humanitats i Ciències Socials i Jurídiques). Les universitats han de dedicar almenys un 5% del seu pressupost a un programa o programes propis de recerca. Si durant aquells cinc anys el campus continua sense acatar els requisits, el decret del 2020 ordena la retirada el títol d’universitat i la concessió d’un altre. Per exemple, centre d’estudis superiors o escola de negocis.
- A Rússia Així s'ha jubilat un jove amb 23 anys gràcies a una argúcia legal
- Turisme Sant Adrià estrena un resort de luxe de 53.000 metres quadrats
- Tecnologia La identificació via mòbil amb el DNI virtual és vàlida a partir d’avui
- Amnistiada pel sultanat "Tenia 18 anys i vaig deixar seduir-me pels diners fàcils"
- Futbol local El futur Hospi de Jordi Alba i Thiago Alcántara: objectiu, arribar a Primera Divisió