Els centres de menors a Catalunya ja superen el 100% de la seva capacitat

La Generalitat reporta al Govern central que acull 2.242 immigrants i afirma que augmenta les places en funció de les arribades i les retirades de custòdia

Diverses fonts asseguren que el percentatge real de sobreocupació a Catalunya és més alt

Actualment, el Govern compta amb més de 5.000 places en el sistema de protecció

Els centres de menors a Catalunya ja superen el 100% de la seva capacitat
2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Periodista

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els centres de menors a Catalunya ja superen el màxim de la seva capacitat, tant en l’acollida de menors migrants sols, com de nens i adolescents desemparats víctimes de maltractament que no poden viure amb els seus pares ni ningú del seu entorn. Segons les dades que ha facilitat la Conselleria de Drets Socials al Ministeri d’Inclusió sobre l’acollida de menors migrants, Catalunya acull 2.242 menors migrants i es troba al 101% de la seva capacitat, un percentatge que inclou els 3.000 menors residents a Catalunya a qui se’ls ha retirat la custòdia parental per maltractament o negligència.

Si ens fixem en les dades publicades el gener d’aquest any 2025 per la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), la mitjana de sobreocupació en el sistema català és del 101%. Als Centres d’Acollida (CA) hi ha un 107% d’ocupació.

Dormir a comissaria

Els centres de primera acollida i els centres d’emergència, pensats específicament per atendre els menors migrants sols nouvinguts, tenen un 104% i un 102% d’ocupació. Un percentatge inferior que el de l’any passat, quan hi havia més de 300 menors dormint en comissaries dels Mossos. Llavors els centres de primera acollida tenien un 116% d’ocupació.

Als Centres Residencials d’Educació Intensiva (CREI), els centres on viuen els menors amb més problemes de conducta, conflictes i amb problemes de salut mental, on se’ls restringeix lleugerament la llibertat de moviment per ordre judicial, el percentatge d’ocupació és del 102%, mentre que en els menors que viuen en Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) el percentatge d’ocupació és del 99%. Per sota d’aquestes xifres hi ha els pisos per a joves de 16 i 17 anys, que es troben al 96% de la seva capacitat, els itineraris de protecció individuals, que estan al 89%, i les Cases d’Infants, que es troben al 84% de la seva capacitat. Amb tot, doncs, el sistema de protecció es troba en el 101% de la seva capacitat.

Notícies relacionades

Des de la Generalitat argumenten que en els últims anys el sistema no ha deixat de créixer en nombre de places, ja que s’han anat adaptant tant a les onades migratòries com a les necessitats de la població local per les demandes de separació dels menors del seu nucli familiar davant casos de maltractament. És per això, diuen, que fa anys que el sistema de protecció es troba al límit de la seva capacitat. Dit en altres paraules, des del Govern apunten que les comunitats, com Madrid, que tenen alts percentatges de sobreocupació haurien d’ampliar la seva xarxa de centres de menors com ja va fer la Generalitat al seu dia. En el dia d’avui, el Govern compta amb més de 5.000 places en el sistema de protecció.

Fonts coneixedores del sistema de protecció català asseguren que el percentatge real de sobreocupació és més alt, perquè no es computen els joves acollits a l’espera de les proves de determinació de l’edat o els que compleixen la majoria d’edat en el sistema de protecció però continuen ocupant la plaça mentre esperen trobar un lloc alternatiu on residir. En aquest sentit, es calcula que prop de mil joves es trobarien en aquesta situació aproximadament.