El futur de la legislatura
El PSOE confia a reconstruir aquesta setmana el bloc d’investidura amb quatre votacions clau
Els socialistes anticipen que dijous tiraran endavant al Congrés el concert econòmic basc, la llei d’associacions per impedir l’apologia del franquisme, el repartiment de menors migrants i les ajudes al cotxe elèctric, i que trencaran amb la tònica de derrotes dels últims temps

El Govern té setmanes bones i dolentes al Congrés dels Diputats. La penúltima del mes passat va ser dolenta. L’Executiu va rebre el càstig de Junts, que es va aliar amb el PP per tombar l’Agència de Salut Pública, just quan socialistes i postconvergents havien aconseguit reconstruir els ponts a través dels seus pactes sobre migració. Però la setmana que comença aquest dilluns s’anticipa «bona», segons explica la direcció del PSOE, amb quatre votacions clau en què el partit de Pedro Sánchez confia a tornar a consolidar la inestable majoria parlamentària que va fer possible la investidura del president fa un any i mig.
Els col·laboradors de Sánchez atorguen molta importància al que passarà durant els pròxims dies a la Cambra baixa. Es tracta del segon element sobre el qual la Moncloa busca recuperar la iniciativa política, juntament amb la resposta als aranzels aprovats pel president dels EUA, Donald Trump, als quals l’Executiu espanyol ha reaccionat amb un pla per mobilitzar 14.100 milions d’euros. Dimarts, el Consell de Ministres aprovarà via decret activar 8.000 d’aquests milions, en forma de noves línies d’avals per als sectors productius més afectats pel cop clavat per l’Administració nord-americana al lliure comerç internacional.
El mateix dimarts, el ple del Congrés decidirà si tramita en lectura única, escurçant els terminis, la modificació del concert econòmic del País Basc, una norma fonamental per continuar comptant amb el suport del PNB. Si tira endavant, una cosa que es dona per gairebé segura, la reforma es debatria i votaria dijous, juntament amb les altres tres iniciatives amb què els socialistes esperen tornar a unir els seus aliats.
El «crèdit» amb Junts i ERC
D’una banda, el dictamen sobre la llei reguladora del dret d’associació per dissoldre entitats que facin apologia de la dictadura franquista. El PSOE diu que té ja pràcticament assegurats els vots perquè tiri endavant la reforma, que no afecta l’extinció de la Fundació Francisco Franco, un procediment que depèn del Ministeri de Cultura, amb la llei de memòria democràtica com a paraigua jurídic. La segona iniciativa que es debatrà i votarà dijous és la convalidació del decret de l’anomenat Pla Moves III, que inclou ajudes al cotxe elèctric. La norma va ser tombada a finals de gener, quan es van unir de nou el PP i Junts per votar en contra del decret òmnibus que incloïa entre altres matèries la revalorització de les pensions, però el Govern la va tornar a aprovar dimarts passat en el Consell de Ministres.
La quarta norma que passarà dijous el filtre de la Cambra baixa també està pactada amb el partit que lidera Carles Puigdemont. Els postconvergents van rebutjar al juliol la modificació de la llei d’estrangeria per repartir els menors migrants no acompanyats que s’amunteguen des de fa mesos a les Canàries i Ceuta, i que col·loca els dos territoris en una situació límit. Però ara ja han donat el seu vistiplau a la distribució entre autonomies d’aquest vulnerable col·lectiu, com a contrapartida a la delegació a Catalunya de les competències de migració.
Sense expectatives de Pressupostos
Notícies relacionadesDavant aquest escenari, a què s’afegeix la mínima i gens habitual sintonia aconseguida amb el PP entorn de les mesures anunciades per Sánchez per fer front als aranzels de Trump, a la Moncloa asseguren que la legislatura discorre ara sobre «bases més sòlides». Un ministre que forma part del nucli dur del president assenyala que ara tenen el «crèdit al màxim» amb la majoria dels seus socis, després d’acords com el migratori amb Junts i el del traspàs de Rodalies amb ERC. «Però en aquest Congrés mai es pot donar res per fet», matisen fonts de la direcció del grup parlamentari socialista davant la constant dificultat d’encaixar un heterogeni bloc de partits, gairebé tots nacionalistes, que se situen a la dreta i a l’esquerra de la coalició del PSOE i Sumar, amb Junts i Podem com a elements més volàtils en els dos extrems.
En qualsevol cas, per molt que el «crèdit» del Govern cotitzi a l’alça, no arriba a tant com per aprovar els Pressupostos d’aquest any. Aquí l’Executiu té dos discursos contradictoris entre si. En públic, Sánchez i els seus ministres asseguren que estan treballant per aconseguir els suports i portar els comptes públics al Parlament, però els grups assenyalen que amb prou feines han contactat amb ells per abordar el projecte que blindaria aquesta convulsa legislatura. I en privat, fonts de la Moncloa donen gairebé per perduts els Pressupostos del 2025 i es preparen per negociar ja els del 2026. Però si no s’aproven, la intenció és continuar sí o sí fins al 2027. Sobretot, si es repeteixen votacions com les que, tret de sorpresa, tindran lloc aquesta setmana.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fátima Ofkir: "Els primers dies a la presó d’Oman tenia fins i tot por d’anar al lavabo"
- Nou pla viral Tardejos per a dones a Barcelona: plans per ballar lliurement sense sentir-te assetjada
- Queixa veïnal El barri litoral de Barcelona que tarda més d’una hora a arribar a la platja
- La Generalitat reduirà a la meitat les seves webs per agilitzar els tràmits
- Previsió meteorològica El pronòstic del Meteocat és clar: arriben les pluges a partir d’aquest dia a Catalunya
- Si es reduís un 25% el malbaratament alimentari s’acabaria amb la desnutrició al món, segons confirma la Generalitat
- Reconstrucció de l'estadi Barcelona allarga el permís d'obres 24 hores al Camp Nou fins al 30 d'abril
- Prevenció de risc El Govern retira el decret de càmpings en zones inundables i n’elaborarà un de nou
- A Catalunya Cada dia es requisen dos mòbils a les presons catalanes: més de 4.600 telèfons confiscats en els últims set anys
- Educació Les primeres proves PISA després de la desfeta examinen per primera vegada l’anglès