Lloguers de temporada

El Govern pacta amb ERC, Comuns i CUP i salva els decrets d'habitatge i contractació pública

La consellera de Territori, Sílvia Paneque, este martes en la Generalitat.

La consellera de Territori, Sílvia Paneque, este martes en la Generalitat. / Mariona Puig / ACN

1
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

El Govern ha arribat a un acord amb ERC, Comuns i la CUP per regular els lloguers de temporada i salvar el decret de mesures urgents en habitatge i el de contractació pública que amenaçaven amb decaure aquest dimecres al Parlament. Els tres partits han segellat el pacte amb l'Executiu després d'una reunió a la seu de la conselleria de Territori aquesta mateixa tarda. Al matí, republicans i anticapitalistes ja donaven pràcticament per fet l'enteniment, però, els morats evitaven donar res per fet i alertaven al Govern que es trobava en "temps de descompte".

La principal exigència dels grups parlamentaris era que el decret es tramités com a projecte de llei, així com també arribar al ple amb esmenes acordades per regular els lloguers de temporada i també per evitar que pisos de protecció oficial perdin aquesta condició i passin al mercat privat.

El lloguer de temporada s'ha convertit en els últims temps en la principal escletxa dels propietaris per saltar-se el topall de preus. Segons dades de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge (OMH), abans de l'aprovació de la llei de l'habitatge estatal, el lloguer de temporada representava entre l'11 i el 32% dels anuncis de pisos a Barcelona, però es va arribar a disparar fins a un 54,1% en el tercer trimestre de 2024. Això representa un de cada dos.

Notícies relacionades

Pel que fa als pisos de protecció oficial, tal com va explicar EL PERIÓDICO, actualment hi ha 36.000 pisos protegits (el 37% del total, un de cada tres) la qualificació dels quals caducarà el 2030.

Per al que no hi ha hagut acord és per al tercer decret que el Govern volia convalidar en el ple d'aquesta setmana, el que buscava abordar la gestió dels càmpings en zones inundables, i que finalment l'Executiu va decidir retirar de l'ordre del dia per falta de suports. Després de la negativa d'ERC i de l'enuig del sector, el Govern es va veure obligat a fer marxa enrere per segona vegada en aquesta matèria i a posposar de nou la decisió sobre què fer amb aquestes instal·lacions en risc.