Pendents encara de l’R1

El Govern encarrega a Ifercat que estudiï la infraestructura a traspassar de l’R2 sud i l’R3

La consellera Sílvia Paneque assegura que és «un pas més» en el tràmit per assumir Rodalies

El Govern assegura que el traspàs de Rodalies servirà perquè els trens funcionin millor

Un tren transita por la R1 de Rodalies, con las Tres Xemeneies de Sant Adrià al fondo

Un tren transita por la R1 de Rodalies, con las Tres Xemeneies de Sant Adrià al fondo / Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

El Govern ha encarregat aquest dimarts a Ifercat, l’empresa pública responsable de les infraestructures ferroviàries de la Generalitat, que elabori els projectes i convenis per assumir el traspàs de l’R2 sud i l’R3, les dues línies de Rodalies que, després de l’R1, passaran a dependre de Catalunya a mitjà termini. La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha assegurat que es tracta d’«un pas més» al llarg i complex procés l’acord polític del qual data del novembre del 2023.

Malgrat que inicialment la consellera ha assegurat que s’ampliava la plantilla de l’empresa patrimonial de la Generalitat, on ara mateix treballen nou persones, aquest és un tràmit que es farà més endavant. De moment, l’acord del Govern insta Ifercat a continuar treballant en els inventaris per saber exactament quina és la situació de la infraestructura ferroviària. Aquest mateix procés és el que es va fer mesos enrere amb l’R1, tot i que posteriorment s’ha hagut de contrastar amb el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible, així com altres òrgans de l’Estat abans que, d’una vegada per totes, sí que es faci efectiu el traspàs de la línia del Maresme.

Preparació del «futur»

Després que la setmana passada la crisi de Rodalies li costés la reprovació del Parlament, Paneque ha tornat a fer gala dels seus dots diplomàtics, evitant la confrontació amb el president de Renfe, que fa dos dies la va corregir sobre el nombre de trens que estan fora de servei a Catalunya. Ha preferit parlar en positiu de les relacions amb el ministeri i les empreses dependents i ha assegurat que el Govern s’està preparant «per al futur».

Un tren de l’R2 de Rodalies, a l’estació de Gavà. /

Zowy Voeten

No obstant, la sola designació de les línies R2 sud i R3 ja marca els passos que Territori vol fer quant a les línies de Rodalies a assumir a mesura que s’avanci en la negociació. Totes les parts són conscients que, si la conjuntura política ho permet, l’R1 serà la primera a passar a Catalunya i també la més difícil, però una vegada arrencada la primera, la resta de processos haurien de ser més plàcids.

Sense notícies dels estatuts

Notícies relacionades

I mentrestant, no hi ha novetats sobre la presentació dels estatuts de la futura empresa mixta de Rodalies, una vegada els sindicats van obligar a descafeïnar la disposició de l’accionariat convertint Renfe en majoritària a canvi de desconvocar la vaga. La consellera de Territori ha esquivat donar un termini sobre la presentació de les normes de la futura filial, previstes per al març.

El que sí que ha tornat a insistir en la roda de premsa posterior al Consell de Govern és que l’empresa estarà constituïda abans que acabi l’any 2025, «tal com marca l’acord amb ERC».