Justícia

La nova presidenta del TSJC demana respecte a les sentències

Mercè Caso adverteix, en la seva presa de possessió, dies després de l’absolució d’Alves, del debilitament de l’Estat de dret

La jutge diu a «nenes i noies» que avui «tenen les mateixes oportunitats que els seus companys»

La nova presidenta del TSJC demana respecte a les sentències
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La nova presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Mercè Caso, va demanar ahir, en l’acte en el qual va prendre possessió del seu càrrec, "respecte a les decisions judicials", dies després que l’alt tribunal català absolgués Dani Alves de la presumpta agressió sexual a una noia a la discoteca Sutton de Barcelona, una exculpació que ha suscitat una allau de crítiques fins i tot de membres del Govern de Pedro Sánchez.

"Som conscients que les nostres decisions de vegades són difícils d’entendre i de compartir, però el dret és un instrument tècnic que té regles complexes i de difícil interpretació. Tenim un sistema de recursos que garanteix la revisió de les nostres decisions. Però la crítica no pot comportar la falta de respecte envers les decisions judicials, perquè d’aquesta manera debilitem l’Estat de dret i menyspreem les institucions que el protegeixen", va remarcar.

En el seu discurs, i davant el ministre de Justícia, Félix Bolaños, i el president de la Generalitat, Salvador Illa, Caso va insistir que "als jutges ens importen les persones que hi ha darrere de cada conflicte i ens saben greu els seus neguits i les seves esperes. Però som professionals i la nostra funció és prendre decisions mitjançant l’aplicació de la llei", i va afegir: "Acceptem la crítica, perquè la nostra feina és una feina tècnica, subjecta a regles de vegades complexes, però la crítica ha d’anar acompanyada de respecte, perquè sense respecte es debilita l’Estat de dret i les institucions que el protegeixen".

Caso va destacar que ahir era un dia "important perquè una dona ocupa" el càrrec de presidenta del TSJC, i és la segona magistrada nomenada per a aquesta tasca. Al seu dia ho va ser Maria Eugènia Alegret, "que va obrir el camí i ens va fer creure a les altres que era possible", va dir. Que Catalunya hagi donat dues presidentes del TSJ i una presidenta del Tribunal Suprem "és un signe de normalitat i és fer realitat que al món és possible que homes i dones visquin i treballin amb plenes condicions d’igualtat", va recalcar, per després afegir: "Avui el missatge que enviem a les nostres nenes i noies és molt clar: teniu les mateixes oportunitats que els vostres companys. No penseu que no podeu. Que les dones accedim als llocs de màxima rellevància en els poders de l’Estat és la plasmació real del principi d’igualtat reconegut en la Constitució i en les lleis".

Separació de poders

Notícies relacionades

La flamant presidenta del TSJC va recordar que "l’Estat de dret requereix esforços sostinguts i concertats per part de tots els que tenen una regionalitat", alhora que va reivindicar "la seva defensa" i el que comporta, com el respecte al principi de legalitat, "la separació de poders i la igualtat davant la llei". Caso va asseverar que, "quan la foscor ens embolica, fa falta encendre el llum, i el llum és la defensa dels drets fonamentals de tots els éssers humans". "Avui més que mai, en un món on els drets tan dolorosament aconseguits semblen ignorar-se impunement, renovem amb vehemència, amb infrangible convicció, la nostra defensa de l’Estat de dret. Fora de l’Estat de dret només hi ha foscor", va precisar.

Caso (Barcelona, 1964), que substitueix Jesús María Barrientos, és una jutge progressista que pertany a Jutgesses i Jutges per a la Democràcia. Va estudiar Dret a la Universitat de Barcelona i va ingressar en la carrera judicial el 1989. La presidència del TSJC ha de presidir els judicis de la Sala Civil i Penal, que s’encarrega de jutjar, per exemple, els diputats del Parlament de Catalunya, que són aforats.