Criteria s’obre a invertir en empreses lligades a la defensa però no a les armes

Simón manté el full de ruta malgrat la "incertesa" i preveu arribar a finals d’any a 8.000 milions en noves operacions

El conseller delegat de CriteriaCaixa, Ángel Simón, ahir a Barcelona.

El conseller delegat de CriteriaCaixa, Ángel Simón, ahir a Barcelona.

3
Es llegeix en minuts
Natàlia Ríos
Natàlia Ríos

Cap de la secció d'Economia.

ver +

El conseller delegat de CriteriaCaixa, Ángel Simón, va obrir ahir la porta a la inversió en empreses relacionades amb el sector de la defensa que, segons va explicar, "no és estrictament armament". Concretament, aquesta inversió s’emmarcaria en la cartera de diversificació i capital privat , i estaria lligada a empreses del sector tecnològic, "que treballen cada vegada més tant per al sector civil com per al de defensa". Simón va explicar que Criteria té prohibit invertir en sectors com "el joc, l’alcohol, el tabac o l’armament", però va recordar que la defensa també inclou, entre d’altres, la ciberseguretat.

En una trobada organitzada per la Fundació Cede a la qual van assistir més de 180 directius, Simón va assegurar que Criteria "porta invertits 5.000 milions d’euros en 15 mesos" i que, malgrat el context internacional, "a finals d’aquest any haurà invertit uns 8.000 milions". A més, la volatilitat actual dels mercats i la incertesa generada per la crisi aranzelària no frenaran aquests objectius, tot i que "com la majoria, estem desconcertats davant un escenari d’incertesa".

Simón va confessar que els vaivens borsaris han restat en els últims tres dies uns 3.000 milions de valor a la cartera de Criteria, "però precisament ara hem de contemplar les coses a llarg termini i, sobretot, veure els fonamentals i no guiar-nos per les fluctuacions del mercat". Va recordar que el seu focus d’inversió és a Espanya i que la prioritat és "consolidar la presència nacional". "Volem entrar en el teixit industrial i empresarial als diferents territoris espanyols". No obstant, va indicar que la política d’inversions de Criteria continuarà considerant els Estats Units perquè és un país "important on cal mirar com invertir".

Al seu entendre, el dinamisme aconseguit per CriteriaCaixa ve determinat pel Pla Estratègic, que té l’objectiu d’arribar a un valor brut dels actius (GAV) de 40.000 milions d’euros el 2030 amb retorns del 8% al 10% anual. "Al desembre, vam tancar un GAV de 30.400 milions i, a causa de l’evolució del mercat, ens vam trobar entre 32.000 i 33.000 milions. Tenim un enfocament a llarg termini. El Pla Estratègic és un full de ruta exigent, però assequible", va apuntar.

El directiu va explicar que per a les empreses és "molt més fàcil" accedir al capital privat que fer-ho a través del mercat borsari. "Hauríem de preguntar-nos per què tantes empreses que podrien sortir a la borsa no ho fan. Probable és perquè els costos de fer-ho són molt més elevats que els avantatges i alguns dels avantatges ja els troben en el capital privat", va indicar.

Inversions

Una de les últimes inversions de Criteria ha sigut a l’empresa catalana de massa congelada Europastry, que va cancel·lar els seus plans de sortir a la borsa i ha apostat per créixer com a no cotitzada amb el braç inversor de la Fundació La Caixa.

Notícies relacionades

Respecte al pla 100 empreses que contempla el pla estratègic –pretén invertir en un centenar de pimes en el marc de la cartera de capital privat, que arribarà als 4.000 milions d’euros el 2030–, va estimar que Criteria acabarà invertint en 80 companyies de manera indirecta i en 20 de forma directa. Aquesta aportació de capital es farà "sense temps de sortida, que és el que ens diferencia d’altres fons", i sense reclamar dividends a curt termini. "Si acabem el pla abans de temps, hi destinarem més diners", va assegurar.

Simón va recordar que les pimes representen més del 99% del teixit empresarial del país. "Una societat és més equilibrada quan s’enforteixen les pimes. Són les que volem ajudar a créixer i projectar-se al món". El directiu va concloure: "Som el primer hòlding inversor a Espanya i m’agradaria no estar sol i assentar la participació en empreses estratègiques amb d’altres".

Temes:

Focus