TROBADA AMB XI JINPING
Sánchez s’acosta a la Xina com a «soci imprescindible» per «fer front a reptes globals»
El cap de l’Executiu aconsegueix arrencar en el seu viatge al gegant asiàtic que s’aixequin barreres per a l’exportació de productes ramaders, sanitaris i cosmètics

El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, con el presidente de China, Xi Jinping. /
Pedro Sánchez ha vinculat els interessos d’Espanya i la UE per defensar que la Xina, davant el «gir copernicà» en les relacions comercials davant la imposició d’aranzels per part de Donald Trump, és un «soci imprescindible». Després de reunir-se a Pequín amb el president xinès, Xi Jinping, ha insistit en la necessitat d’enfortir relacions tant polítiques com comercials amb el gegant asiàtic per «fer front als reptes globals», des de la defensa de l’ordre multilateral i l’«establiment de regles clares quan parlem de comerç internacional». «Espanya és conscient que vivim en un moment complex en què toca expandir horitzons i lluitar contra els reptes globals», va explicar fins i tot sense referir-se directament a la nova administració dels EUA.
«La UE i Espanya defensem els mateixos interessos, principis i valors», va destacar en roda de premsa davant els mitjans mirant d’obrir camí de Brussel·les per empènyer una obertura més gran amb la segona potència mundial. No tant en detriment dels EUA, ja que va assegurar que aquesta posició en política exterior «no va contra ningú», sinó per consolidar un equilibri més gran. «Espanya és un actor actiu en la construcció del vincle transatlàntic», va explicar en aquest sentit. De fet, va llançar també una crida al diàleg entre les dues potències. «El món necessita que tant elsEUA com la Xina parlin», va assegurar en un context d’escalada en la guerra comercial entre la primera i la segona economia mundial.
El cap de l’Executiu ha destacat que els objectius del seu viatge a la Xina s’han complert «amb escreix», tant des del punt de vista polític com comercial, fins i tot donant compte de la necessitat de corregir els desequilibris en la balança comercial. Avançant en aquest últim objectiu, ha celebrat l’acord amb les autoritats xineses per desbloquejar nous protocols i aixecar barreres que facilitin l’exportació des d’Espanya de productes ramaders, com el porcí, agrícoles, sanitaris i cosmètics.
«Ja són deu els protocols agroalimentaris firmats des del juny del 2018», va destacar Sánchez per incidir en les «possibilitats perquè aquests productes puguin accedir al mercat xinès». No obstant, persisteix l’elevat desequilibri comercial que representa més del 70% del dèficit total d’Espanya. Al voltant de 38.000 milions d’euros. Davant seu, va emfatitzar en la necessitat de «reforçar i equilibrar la relació econòmica i comercial» entre la Xina i Espanya. «Hem apostat per l’obertura comercial i continuem advocant per una relació més equilibrada», va concloure.
El cap de l’Executiu va transmetre al president xinès que Espanya «és un país profundament europeista que veu la Xina com a soci de la Unió Europea (UE)». Un missatge que reforça la intenció de Sánchez d’encapçalar l’acostament entre els dos blocs, en un context de xoc. Sánchez, que va arribar ahir a la nit a la capital xinesa en plena batalla comercial entre aquest país i els EUA, va afirmar a l’inici de la seva trobada amb Xi que el seu país treballarà «per unes relacions entre la UE i la Xina en les quals imperin el diàleg, la reciprocitat i l’harmonia», segons ha recollit l’agència EFE. Brussel·les, en la seva terminologia diplomàtica, defineix les seves relacions amb el gegant asiàtic sota la tríada de «soci, competidor i rival sistèmic».
«Espanya sempre treballarà per afavorir unes relacions sòlides i equilibrades entre la Xina i la UE [...]. Una Europa forta contribueix també a l’estabilitat i a la prosperitat mundial», va apel·lar el president del Govern, que és el primer líder europeu que visita el gegant asiàtic després que els Estats Units anunciés paralitzar els seus aranzels «recíprocs». El Govern va coordinar aquesta visita amb Brussel·les i, precisament, fa dues setmanes es va desplaçar a Pequín el comissari de Comerç de la UE, Maros Sefcovic. «Volem treballar en temes d’interès comú, fomentant el comerç i les inversions d’una manera equilibrada perquè redunden en el desenvolupament dels nostres països des de les nostres visions respectives i volem fomentar l’acostament entre les nostres societats», va afegir Sánchez.
El president xinès, per la seva banda, va recollir el guant i va emmarcar aquest acostament polític i comercial al recordar que aquesta és la tercera visita del governant espanyol en tres anys, després de les realitzades el març del 2023 i el setembre de l’any passat. «Davant l’evolució en els canvis globals, només amb col·laboració entre països es pot treballar per la pau i l’estabilitat», va asseverar Xi en la trobada, celebrada a les instal·lacions protocol·làries de Diaoyutai i no al Gran Palau del Poble, al no ser Sánchez cap d’Estat. Així mateix, va avançar que la Xina «està disposada a crear amb Espanya una associació estratègica integral amb vista a millorar el benestar dels nostres pobles, injectar força motriu a les relacions sino-europees i fer més contribució a la pau, l’estabilitat i el desenvolupament globals». «Com més turbulenta i canviant sigui la situació internacional, més important serà mantenir un bon i estable desenvolupament de les relacions», va explicar sense referir-se directament a l’escalada de la guerra comercial amb Washington.
Avís de Washington
Notícies relacionadesPer Espanya, i malgrat la nova Administració de Donald Trump, els EUA continuen sent un aliat indispensable i es continuaran mirant de preservar el vincle transatlàntic. Una cosa que, segons assenyalen a la Moncloa, no obsta perquè alhora s’ampliï la xarxa de relacions o aliances estratègiques amb altres blocs. No és una qüestió de substituir, sinó d’ampliar mercats, afegeixen les mateixes fonts. El secretari del Tresor nord-americà, Scott Bessent, va retreure el viatge de Sánchez a la Xina per advertir que un acostament seria «com tallar-se el cap».
La trobada amb Xi Jinping ha coincidit amb el 20è aniversari de l’associació estratègica integral entre els dos països. Una efemèride per la qual les autoritats xineses també han convidat els reis a realitzar una visita d’Estat al seu país aquest 2025. En l’Executiu insistien així que aquest viatge no és contra ningú, amb referència als EUA, però reconeixent que en el context actual guanya importància.
- Guillermo Mattioli, degà del Col·legi Oficial de Psicològia de Catalunya: "El missatge de Marian Rojas Estapé és fals i cruel"
- Professors de ciències amenacen amb no corregir els exàmens de la Selectivitat si Educació no rectifica la fusió de matèries
- ACTUALITAT BLAUGRANA Laporta i el seu soci moldau activen "una mina d’or"
- Sancionada una treballadora per fingir que era muda i cobrar durant 16 anys una pensió
- El cas Koldo Transports certifica 13 viatges oficials d’Ábalos amb Jésica Rodríguez