Apunts polítics de la setmana

La suma del PP amb Vox no arriba

Les enquestes internes dels populars revelen que fins i tot pactant amb el partit ultra, Feijóo no seria president. La proximitat d’Abascal a Trump perjudica Vox en els sondejos i, de retruc, també fa malbé els plans del líder conservador per arribar a la Moncloa.

La suma del PP amb Vox no arriba
3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Aquesta setmana s’han vist esclats d’una classe política que a Espanya no acaba de lluir. Carlos Cuerpo, ministre d’Economia, i Juan Bravo, vicesecretari d’aquesta àrea al PP, dos homes de bon tarannà, han mostrat per moments una entesa que feia pensar que no tot està perdut. Cuerpo i Bravo han sigut comissionats pels seus caps, Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, respectivament, per negociar el paquet de mesures amb què s’intentarà mitigar l’impacte de la guerra aranzelària decretada per Donald Trump. El PP ha viscut jornades de vaivens: unes hores semblava que la cosa fluïa; altres, que la desconfiança ho havia tacat tot. Continua la por d’alguns altaveus mediàtics madrilenys que aquests dies alerten del "nou engany" de Sánchez a Feijóo. Hi ha coses que no canvien. Eren així ja amb Mariano Rajoy i Pablo Casado i, ara, també.

49%, la clau de les dretes

La urpada al tauler internacional que està suposant el segon mandat de Trump ha sorprès el PP al seu propi laberint amb Vox. El partit de Santiago Abascal, que va retre homenatge al president dels EUA anant a la presa de possessió, passa també per hores complicades per no poder criticar obertament els aranzels que perjudicaran agricultors i ramaders, una de les borses de vot del partit ultra.

En les seves intervencions públiques, els dirigents del PP celebren sovint l’embolic en què es troba Abascal, però la seva alegria no és veritable. Des que Trump ha començat a prendre decisions controvertides (no només amb els aranzels, també amb la seva nova estratègia a Ucraïna i Gaza), els d’Abascal estan baixant a les enquestes. Però aquests vots no se n’estan anant al PP, sinó que s’estan quedant en l’abstenció. Segons dades dels populars i també els que s’espavilen en altres quarters generals de les dretes, en aquests moments, i malgrat la batalla al bassal que deslliuren les esquerres, la suma amb Vox no arribaria per conquerir la Moncloa. En la mitjana de les enquestes, el PSOE no baixa del 27% dels vots davant el 32,1% del PP i el 14,6% de Vox.

Els d’Abascal consideren que el compte comença a sortir quan la suma de les dues dretes arriba al 49% (ara, el 46,7%). La diferència entre els dos grans és més aviat escassa tenint en compte la debilitat parlamentària de Sánchez, els casos de corrupció que afecten el seu entorn (José Luis Ábalos, la seva dona i el seu germà) i el desgast que suposa portar set anys en el càrrec.

Contradiccions i Pressupostos

Trump, que Vox no s’atreveix a criticar, ha obert una nova etapa de l’ordre mundial amb els EUA dient adeu a acords internacionals (en matèria de clima, l’Organització Mundial de la Salut, la cooperació internacional...) i trencant amb la història d’acollida del seu país a l’utilitzar una llei de guerra del 1798 per deportar immigrants. I és amb Vox amb qui el PP aspira a pactar pressupostos autonòmics en diverses autonomies.

Aquesta legislatura toca conviure amb contradiccions a esquerres i dretes i Feijóo ha de fer-ho amb Abascal, a qui li demana ajuda per tancar comptes autonòmics mentre els seus barons li fan concessions que contradiuen la història del PP i el que el PP firma a Brussel·les. Aquesta setmana, els conservadors van votar en contra del repartiment dels menors immigrants que porten amuntegats a les Canàries i Ceuta des del mes de juliol passat.

En pausa el debat ideològic

Notícies relacionades

Els populars porten vuit anys, des del 2017, sense celebrar un congrés ordinari on debatre els pilars ideològics. Els estatuts diuen que cal celebrar-ne un cada quatre anys, si bé Feijóo ha apuntat que n’hi va haver un d’"extraordinari" el 2022, que el va elegir a ell, per dir que no toca fins al 2026. El que sí que assenyala el reglament intern, en l’article 42, és que cal fer una convenció nacional cada any (tret de l’any que hi hagi congrés) per avaluar "les polítiques que el partit desenvolupa" i oferir "orientacions" i "suggeriments". Segons fonts de la direcció, Feijóo tampoc té al cap realitzar-ne una que li obligaria precisament a aclarir a quina distància es col·loquen de Trump/Abascal.

Aquesta falta de discussió pot evidenciar-se després de l’estiu, quan l’impacte de la batalla aranzelària hagi arribat a l’economia del dia a dia. El PSOE té a les beceroles una convenció per preparar als seus quadros "davant l’onada ultraconservadora" i de "desinformació" de la qual Sánchez ha advertit durant mesos.