Tribunals

Bernabé declara que va advertir del desbordament a Paiporta a les 19 hores i que Pradas va respondre que «també passava a altres municipis»

La delegada del Govern central ha iniciat la seva declaració al voltant de les 9.41 hores i assegura que va contactar per primera vegada amb la titular d’Emergències després de desaparèixer un camioner a la Ribera

La magistrada confirma que tenia un viatge previst per al dia de la dana que va anul·lar a causa de l’alerta vermella

Bernabé declara que va advertir del desbordament a Paiporta a les 19 hores i que Pradas va respondre que «també passava a altres municipis»

ROBER SOLSONA/EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts
Laura Ballester

La delegada del Govern central ha iniciat la seva declaració davant la jutgessa de la dana a les 9.41 hores, després d’accedir a la Ciutat de la Justícia poc abans de les 9 del matí. Pilar Bernabé ha confirmat a la magistrada Nuria Ruiz Tobarra que va contactar per primera vegada amb la consellera de Justícia i Interior, Salomé Pradas, a les 12.30 hores del 29 d’octubre a causa de la desaparició d’un camioner a la comarca de la Ribera. També ha confirmat que en aquell moment li va oferir la participació de l’UME (Unitat Militar d’Emergències) per a qualsevol contingència que es produís, segons acaba d’explicar a preguntes de la magistrada. «Demana’m l’UME, si us plau», assegura Bernabé que li va dir a Salomé Pradas a les 12.30 hores. Un extrem que la consellera va arribar a negar en dies posteriors a la dana.

Bernabé també ha exhibit a la magistrada la llista de trucades que va realitzar el 29 d’octubre. «Em serveix de cronologia», ha explicat. Algunes acusacions han protestat al presentar la delegada del Govern central aquesta llista i al·legar que no pot consultar notes mentre declara.

Bernabé compareix com a testimoni, per la qual cosa està obligada a declarar i a respondre a totes les preguntes que li realitzi la magistrada, els fiscals i els advocats de les dues defenses i les acusacions particulars i populars.

Pilar Bernabé ha sigut la diana de les formacions d’ultradreta personades a la causa de la dana que han intentat, sense èxit, que se la investigués en la causa de la dana. També han intentat «corresponsabilitzar-la» de les decisions, o falta d’aquestes, adoptades el 29-O tant la Generalitat com els dos únics investigats. Salomé Pradas i Emilio Argüeso van desviar divendres cap a Bernabé la codecisió sobre les mesures de l’emergència. També la corresponsabilitzen de la «falta d'informació» sobre els barrancs per part de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

Notícies relacionades

Tant la jutgessa com la fiscalia han frenat en sec aquests intents. «Associar la delegada del Govern central amb la responsabilitat en les morts i lesions imprudents del dia 29 d’octubre, quan la competència en matèria de protecció civil és autonòmica i la inactivitat es va produir en l’esmentat àmbit no té cap base legal», va advertir la jutgessa en una interlocutòria del 24 de febrer. Per a la Fiscalia, «la comesa de la delegada del Govern central, al no ser declarada la situació d’emergència d’interès nacional, era d’estricta coordinació de l’administració estatal amb l’autonòmica». El Ministeri Públic ha demanat a l’Audiència que no admeti el recurs d’Hazte Oír per investigar Bernabé.

I en la mateixa direcció es va pronunciar la Fiscalia provincial de València a l’informar sobre el recurs davant la secció segona de l’Audiència de València de Salomé Pradas, en què demana que s’anul·li la seva imputació i que s’arxivi la causa penal, perquè es dirimeixi a la via contenciosa administrativa. El Ministeri Públic considera que «el Consell és l'òrgan superior de direcció i coordinació de la protecció civil a la Comunitat Valenciana en l'àmbit de les seves competències». A més d'afegir que correspon al conseller o consellera titular de la conselleria competent en matèria de protecció civil i gestió d'emergències la funció d’«exercir el comandament únic de l'emergència», cosa que suposa «determinar les mesures de protecció més convenients per a les persones, els béns, el medi ambient i per al personal dels serveis d’intervenció». I la decisió de constituir el Cecopi. En aquest òrgan de decisió o cervell de l’emergència la Fiscalia destaca que s’hi incorporarà un representant de l’administració general de l’Estat per «aconseguir una coordinació més gran en la gestió de les emergències».