La guerra comercial dispara la tensió entre Vox i el PP

Les desavinences per la política aranzelària no afecten la negociació de pressupostos a les comunitats autònomes

La guerra comercial dispara la tensió entre Vox i el PP
2
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban
Paloma Esteban

Redactora

ver +

El pànic mundial desencadenat per la Casa Blanca amb els aranzels decretats per Donald Trump –ara en pausa 90 dies amb l’excepció de la Xina– allarga la incertesa del que està per venir almenys tres mesos més, però també dona temps a una negociació amb la Unió Europea, que pretén revertir els plans nord-americans i obrir-se vies cap a altres mercats.

A Espanya, el debat polític s’ha centrat en el reial decret llei amb les primeres mesures aprovat aquesta setmana al Consell de Ministres. El PP estava convençut d’entrar en aquesta negociació, que es va acabar frustrant per l’aparició de Junts a l’equació. Vox, en canvi, es manté enfront del Govern central, a qui a més acusa de "llançar-se a mans del comunisme xinès" pel viatge de Pedro Sánchez al continent asiàtic. Visita que també va criticar el Partit Popular.

Feijóo, amb la UE

Els populars i Vox es mantenen distants davant del nou panorama internacional. El partit d’Alberto Núñez Feijóo s’ha alineat per complet amb la posició europeista d’intentar negociar amb Trump, però preparar-se per a una resposta en la qual els EUA deixin de ser un aliat. Alhora, els populars han agreujat els seus atacs a Vox, que veuen "còmplice" de les destrosses econòmiques causades pels EUA mentre consideren Trump com un dels seus grans aliats.

La realitat és que també Vox ha volgut deixar clar –té moltes dificultats per fer-ho– que estan en contra dels aranzels, evitant, això sí, qualsevol crítica cap al president dels EUA.

Mentre el to entre els dos líders segueix en cotes màximes –Santiago Abascal insisteix a ficar al mateix sac Sánchez i Feijóo–, les comunitats autònomes segueixen el seu camí cap als pressupostos d’aquest any, i semblen menys permeables a tota la guerra política dels aranzels.

La posició del PP continua sent intentar aprovar-los en totes les autonomies possibles. I insisteixen que aquest nou escenari no afecta els territoris ni a les relacions dels dos partits en allò que té a veure amb els comptes públics, però reforça la idea que en temps d’incertesa "es necessiten els pressupostos" més que mai. És la idea que trasllada la direcció nacional a Génova i amb què combreguen les autonomies. De fet, Feijóo va reunir els consellers de totes les autonomies per dissenyar el pla de resposta als aranzels amb empreses assegudes a la mateixa taula.

Si bé el principal impuls ve del Govern central, les autonomies també tenen eines per ajudar directament alguns sectors afectats. Després, hi ha altres qüestions que no tenen a veure amb els aranzels, com les infraestructures pendents, que també necessiten pressupostos.

Notícies relacionades

Tant a l’Aragó com a la Regió de Múrcia –els dos territoris on sembla probable l’acord– coincideixen que la crisi aranzelària "no està influint en les seves converses" ni sembla haver alterat les condicions de Vox per donar-los suport.

També reconeixen que "no hi ha avenços visibles" i la llum verda depèn d’Abascal. El convenciment del PP és que el partit ultra sembla més convençut ara de facilitar els comptes i tornar als debats domèstics per sortir de l’espiral internacional en què la seva postura no és gens còmoda. Creuen que va ser el que va empènyer Abascal a donar suport als comptes valencians i que els acabarà recolzant a Aragó i Múrcia.