El PSOE aparca el traspàs de la migració a Catalunya

Fa algunes setmanes que els socialistes prioritzen altres normes, davant el rebuig de Junts i de Podem a la proposta

El PSOE aparca el traspàs de la migració a Catalunya
3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Una cosa és proposar una llei i una altra de molt diferent és aconseguir que s’aprovi. Fins i tot quan ets el partit majoritari en el Govern i se suposa que hi ha una majoria parlamentària disposada a donar-te suport, en aquest Congrés mai hi ha res del tot garantit. Passa amb els Pressupostos de 2025, que l’Executiu ja renuncia a presentar davant la dificultat de trobar suports, però també amb dues de les normes més polèmiques que el PSOE ha registrat en els últims mesos.

D’una banda, la "proposició de llei orgànica de garantia i protecció dels drets fonamentals davant l’assetjament derivat d’accions judicials abusives", coneguda com llei Begoña, pels efectes que tindria sobre el procés a la dona de Pedro Sánchez, al prohibir als partits exercir l’acusació popular. De l’altra, la delegació de les competències de migració a Catalunya pactada recentment amb Junts.

Els socialistes no tenen prou vots per poder tirar endavant cap d’aquestes dues iniciatives. Fonts de la direcció del PSOE expliquen que no llancen la tovallola, però que tampoc tenen un calendari definit sobre el moment en què les sotmetran a la presa en consideració del Ple del Congrés perquè iniciï el seu periple parlamentari. Tot dependrà, expliquen, de quan tinguin garantit el suport dels grups, en un exemple més de les seves dificultats per crear una majoria amb el bloc que va fer possible la investidura del cap de l’Executiu, en el qual conviuen sigles que poc o res tenen a veure entre elles. De moment, des que van registrar el text, els socialistes han prioritzat altres tres normes, conscients de la falta de suport.

Els col·laboradors de Sánchez eviten donar per fet que s’acabi aprovant la reforma judicial per limitar l’acusació popular, recusar jutges per les seves declaracions de contingut polític i suprimir el delicte d’ofenses als sentiments religiosos. "No hi renunciem. Potser la portarem al Ple d’aquí a un any", assenyalen. El PNB i EH Bildu han expressat tenir certs recels, però els esculls venen sobretot per part de Junts.

Canviar-la de dalt a baix

El partit de Carles Puigdemont va anunciar a principis de gener que presentaria una esmena a la totalitat de la proposició del PSOE per canviar-la de dalt a baix. "No soluciona el problema estructural de l’Estat espanyol i s’allunya d’una veritable regeneració democràtica", diuen els postconvergents, que volen que la norma inclogui el lawfare o guerra bruta judicial contra rivals polítics. "No ho acceptarem. Amb la llei d’amnistia vam resistir, arriscant fins i tot la investidura, així que ara encara més", respon la Moncloa.

Notícies relacionades

La coalició del PSOE i Sumar va viure dijous una dolça jornada al Congrés, trencant la tònica de les setmanes prèvies. L’Executiu va poder tirar endavant quatre importants iniciatives: el concert econòmic basc, la reforma de llei d’associacions per impedir l’apologia del franquisme, les ajudes al cotxe elèctric i el repartiment entre autonomies dels menors migrants no acompanyats arribats a les Canàries i a Ceuta. Aquesta última mesura havia sigut prèviament pactada amb Junts, com a contrapartida a la promesa delegació a Catalunya de les competències migratòries, que implica el control de les fronteres per part de Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil, així com que la Generalitat gestioni les expulsions d’immigrants quan no requereixin expedient.

Però cap d’aquests controvertits canvis està garantit. La suma parlamentària per aprovar-los continua sense arribar. En aquest cas, les dificultats les posa sobretot Podem, que assegura que està "molt en contra" del traspàs.

Temes:

Investidura PSOE