Bernabé va oferir l’UME a la Generalitat vuit hores abans de l’enviament de l’alerta

La delegada del Govern a València declara a la jutge de la dana que va contactar a les 12.30 hores del 29-O amb la consellera Pradas després de la desaparició d’un camioner a l’Alcúdia

Bernabé va oferir l’UME a la Generalitat vuit hores abans de l’enviament de l’alerta
4
Es llegeix en minuts
LAURA BALLESTER / MATEO L. BELARTE

La delegada del Govern al País Valencià, Pilar Bernabé, va confirmar ahir en resposta a la magistrada Nuria Ruiz Tobarra que va contactar per primera vegada amb la consellera de Justícia i Interior, Salomé Pradas, a les 12.30 hores del 29 d’octubre a causa de la desaparició d’un camioner a l’Alcúdia. Es tractava de José H. M. de 64 anys, el cos del qual va aparèixer el 2 de novembre a Guadassuar. A les 12.30 hores Bernabé li va oferir la participació de l’UME (Unitat Militar d’Emergències) per a qualsevol contingència que es produís. Havien transcorregut dues hores i aquesta petició d’assistència no s’havia produït. "Demana’m l’UME, sisplau", assegura Bernabé que va dir a Salomé Pradas a les 14.33 hores, davant la situació que ja es vivia a Utiel pel desbordament del riu Magre. Una petició que la consellera Pradas va arribar a negar en dies posteriors a la dana.

Per apuntalar la seva declaració, Bernabé va exhibir (tot i que no va entregar) el llistat de les 240 trucades que va atendre (entrants i sortints) de les 8 del matí del 29 a les 8 del matí del 30. Bernabé va comparèixer com a testimoni, i per tant obligada a dir veritat, durant gairebé set hores davant el Jutjat de Primera Instància i Instrucció 3 de Catarroja.

L’alarma de Paiporta

Ahir també es va saber que l’alerta de les 20.11 del 29 d’octubre s’havia d’enviar només a municipis del Magre fins que Bernabé va alertar en el Cecopi (Centre de Coordinació Operativa Integrat) del desbordament del barranc del Poio a les 19 hores d’aquella tarda, segons va declarar la representant del Govern central. El Cecopi, "cervell" de l’emergència el dia de la dana, es va convocar a les 17 hores amb assistència presencial i telemàtica. A les 18 hores la Generalitat, comandament únic de l’emergència, va decidir desconnectar la videoconferència i realitzar treball només presencial, segons van denunciar els organismes estatals i ha admès la Generalitat a la jutge de la dana. Va ser l’hora clau. El barranc del Poio va començar a desbordar-se a les 18.30 hores. I a les 19 hores l’alcaldessa de Paiporta, Maribel Albalat, truca desesperada a la delegada del Govern, segons va relatar ahir Bernabé. "L’alcaldessa de Paiporta em va dir que estava ofegant-se la gent [en el seu municipi]".

És en aquell moment, quan es reprèn el Cecopi de manera telemàtica a les 19 hores, quan la Generalitat planteja la possibilitat d’enviar el missatge Es Alert (automàtic a tots els telèfons mòbils), però només als municipis de la ribera del Magre. Una proposta que Bernabé va al·legar que l’alerta "no fos només per a zones afectades per [la presa de] Forata, sinó que fos per a tota la província". A la qual cosa la consellera Salomé Pradas, segons la delegada del Govern, va contestar que "això estava passant en altres llocs".

Respecte a això, fonts de la Generalitat van matisar que quan Pradas respon que passa en més llocs "es refereix que hi havia més municipis sense comunicacions, ja que s’estava parlant de com arriba el missatge Es Alert a la població" i no a les inundacions com les de Paiporta. Bernabé també va admetre que fins que ella no va plantejar el missatge d’alerta de l’alcaldessa de Paiporta en el Cecopi, el barranc del Poio i els cabals que transportava no van estar sobre la taula.

Després de la declaració de Bernabé, el president Carlos Mazón va entendre que el seu relat sobre l’"apagada informativa" de les agències estatals presents en el Cecopi sobre el barranc del Poio quedava en certa manera reforçat amb el testimoni de la delegada del Govern. Mazón va acudir a les xarxes socials per opinar sobre aquests processos judicials a què abans prometia "màxim respecte" i sobre els quals evitava opinar. "Ho neguen des de fa sis mesos", va assenyalar Mazón adjuntant una notícia que recollia part del testimoni deixat per la delegada del Govern. Mazón va marcar el camí amb el seu tuit i tot el PPCV –i també alguns dirigents de la cúpula nacional– va sortir en tromba a acusar Bernabé d’haver estat "mentint" durant tot aquest temps sobre l’ocorregut en el centre de comandament en aquelles hores crítiques.

Notícies relacionades

Els populars consideren que les declaracions de la socialista assenyalant que en el Cecopi no es va parlar del barranc del Poio fins que ella mateixa va donar l’alerta després d’una trucada de l’alcaldessa de Paiporta, cap a les 19.00 hores, proven que "ningú va parlar" d’aquest risc, una comesa que atribueixen a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX).

Des del Govern, no obstant, van replicar aquesta interpretació i van recordar que va ser la mateixa Generalitat, a través d’Emergències, qui va decretar l’alerta hidrològica en el Poio a les 12.20 hores del 29 d’octubre. "Per la qual cosa sí que tenien informació", assenyalen des de la delegació.