Informe anual
El Consell d’Europa denuncia que Espanya incompleix les recomanacions per evitar la corrupció d’alts càrrecs
L’organisme urgeix el Govern central a impulsar més regulació dels conflictes d’interès, les portes giratòries i els lobbies

El Consejo de Europa urge a España mayor regulación de los conflictos de interés /
Espanya incompleix, o ho fa de manera insatisfactòria, les 19 recomanacions que el Consell d’Europa li ha fet des del juny del 2019 per lluitar contra la corrupció dels alts càrrecs del Govern central i dels agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil. Davant d’aquesta situació, el Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Estat (GRECO) va anunciar aquest dimecres que, en la seva sessió plenària que celebrarà del 2 al 5 de juny, examinarà l’informe que li va reclamar a Espanya abans que s’acabés el 2024 per aquests incompliments (13 parcials i 6totals). En funció dels resultats, aquest organisme podria prendre diferents mesures de pressió.
Després de la publicació de l’informe, el Govern central ha defensat que han complert «total oparcialment» la majoria de les recomanacions que va fer el GRECO en les revisions del 2013 i el 2019. En concret, l’Executiu ha assegurat en un informe remès a aquest organisme que «de les 30 recomanacions traslladades a Espanya» en les dues últimes avaluacions «24 es consideren complertes o parcialment complertes».
A més, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha atribuït els retards a la dissolució de les Corts Generals de fa dos anys, ja que va paralitzar la tramitació parlamentària de moltes de les iniciatives que estaven acordades. «Quan el GRECO va realitzar l’informe no podem oblidar que estàvem en una època concreta de dissolució de les Corts. Vam passar gairebé un any sense possibilitat d’activitat legislativa, la qual cosa va ser determinant a l’hora de materialitzar al que ja ens havíem compromès», ha assegurat.
No obstant això, el GRECO ha enviat una carta al representant espanyol davant d’aquest organisme de defensa de la democràcia i dels drets humans per cridar-li l’atenció sobre aquests incompliments i perquè prengui «mesures decidides amb vista a aconseguir progressos tangibles com més aviat millor». Les reclamacions passen per una millora en la regulació dels conflictes d’interessats entre alts càrrecs del Govern central, així com els seus contactes amb els ‘lobbies’, cosa en què l’Executiu ja està treballant. A més, l’informe destaca la necessitat de regular els aforaments i les portes giratòries dels membres del Govern central quan abandonen les seves funcions públiques per treballar al sector privat.
Les crítiques populars
El PP no ha tardat a arremetre contra el Govern central en vista de l’informe. La secretària general dels populars, Cuca Gamarra, ha afirmat a la xarxa social X que combatre la corrupció «no és precisament la prioritat» de l’Executiu. I el seu portaveu al Congrés, Miguel Tellado, ha posat èmfasi en les diferents polèmiques que han esquitxat el Govern central aquesta setmana, com la suposada festa que va celebrar l’exministre José Luis Ábalos al Parador de Terol o la compareixença d’aquest dimecres del ministre de Justícia, Presidència i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, davant del jutge del ‘cas Koldo’: «Però, és clar, tot és una conspiració fatxa, ultra, masclista...».
Bolaños ha sigut també el centre de les crítiques realitzades per la portaveu adjunta dels populars a la cambra baixa, Cayetana Álvarez de Toledo, que ha demanat la seva dimissió «per devaluar tres institucions alhora», amb referència a les carteres que controla Bolaños. «El Govern, si lluita contra la corrupció, doncs Pedro Sánchez pot aplicar els seus propis estàndards ètics amb què va arribar al poder i destituir avui mateix el senyor Bolaños o convocar eleccions», ha sentenciat.
Compliment a mitges
Segons l’informe del Consell d’Europa, Espanya ha implementat de manera parcial 13 de les recomanacions, mentre que sis no s’han aplicat de cap manera. Així, sol·liciten millores en matèria de declaració de béns, que tot i que el Govern central ha augmentat el detall dels béns declarats pels alts càrrecs, encara falta un desglossament més gran, especialment pel que fa a les activitats externes, com actius, interessos, llocs de treball externs i deutes, a més de familiars al seu càrrec.
El Consell d’Europa és més contundent sobre la regulació de ‘lobbies’ i com s’han de relacionar els alts càrrecs amb els grups de pressió. Aquest és un dels casos assenyalats per Grande Marlaska, ja que l’avantprojecte que va impulsar el Govern central no va poder completar-se en l’anterior legislatura per l’avançament electoral. Ara, el Congrés ja està tramitant en aquesta legislatura el projecte de llei de transparència i integritat de les activitats dels grups d’interès.
Sobre les portes giratòries, GRECO incideix que no és suficient que els alts càrrecs del Govern central no puguin exercir funcions en ‘lobbies’ fins dos anys després de deixar els seus càrrecs, com recull la llei esmentada, i que la recomanació és «molt més àmplia». Finalment, l’informe recorda que es va demanar l’eliminació de la figura de l’aforament per evitar l’obstaculització dels processos penals, però l’Executiu espanyol va admetre que era un assumpte «delicat».
També hi ha avenços
Notícies relacionadesAixò sí, l’informe del GRECO ha valorat positivament l’adopció per part d’Espanya d’un marc d’honradesa entre les autoritats, el Sistema d’Integritat de l’Administració General de l’Estat (SIAGE), que inclou l’avaluació de riscos de corrupció, un codi d’ètic, disposicions sobre integritat i conflictes d’interessos, així com formació per als funcionaris i canals interns de denúncia.
També ha reconegut els esforços d’Espanya per complir els requisits d’accés a la informació pública dels ciutadans, inclosa la ratificació del Conveni del Consell d’Europa sobre Accés a Documents Oficials, i encoratja a continuar progressant mitjançant mesures addicionals. I aplaudeix iniciatives per promoure la igualtat de gènere en les forces de l’ordre com la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, tot i que insisteix en la necessitat de millorar els mecanismes interns de prevenció de la corrupció.
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Pèls de punta Gonzalo Bernardos adverteix del "festival" immobiliari que ve: "L'habitatge de compra es posarà molt car..."
- EUA ¿Caos o mètode? L’Acord de Mar-a-Lago, el pla que donaria un sentit a la guerra comercial de Trump
- Desembarcament Els avantatges i els perills de portar l’esperit de ‘Sálvame’ a TVE: «Són personatges televisius difícils de domar»
- El nou tauler global Meloni es llança a salvar les relacions comercials entre Europa i els EUA
- Contra els houthis 58 morts i un centenar de ferits en un bombardeig dels EUA al Iemen
- TENNIS Alcaraz es recompon i segueix endavant a Barcelona
- Bàsquet El Madrid, al ‘play-off’ a base de triples
- EL PARTIT DE CORNELLÀ Un Espanyol motivat allarga la bona ratxa contra el Getafe