El TS confirma la multa a una fiscal per retards en assumptes assignats
La sentència del Suprem destaca el perjudici causat per una funcionària de Valls

El Tribunal Suprem va confirmar la sanció de multa de 500 euros que va ser imposada el febrer de 2024 pel fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, a una fiscal destinada a Valls (Tarragona) pels retards de fins a dos anys que acumulaven els assumptes que li havien sigut assignats. La sentència, la ponència de la qual firma un dels nous magistrats que van entrar a l’alt tribunal al febrer, Manuel Delgado-Iribarren, destaca la "passivitat discrecional de la fiscal, que decidia amb base en l’esmentat criteri quins assumptes despatxava i quins no", i ratifica la decisió adoptada al seu dia per sancionar "el perjudici ocasionat als jutjables i al bon funcionament àgil i eficaç del servei públic de la justícia".
La resolució, amb data el passat 1 d’abril, rebutja el recurs presentat per la fiscal Patricia Nieto a la qual assenyala que, "amb el retard injustificat al despatx d’assumptes que li havien sigut encomanats "no només va desatendre les seves obligacions professionals, sinó que va obligar que els seus companys fiscals haguessin de refer o completar els expedients afectats".
La resolució reforça la potestat disciplinària del fiscal general, declarant que els criteris habitualment encunyats per a jutges i magistrats "han d’entendre’s aplicables amb caràcter general als membres del Ministeri Fiscal, atesa la identitat del tipus d’infracció, i així ho va fer el fiscal general de l’Estat al decret impugnat", que ara es confirma.
Se li va imposar una sanció per falta greu, i tot i que la multa va poder superar els 1.000 euros, es va considerar ajustat a dret imposar la meitat d’aquesta quantitat. El recurs de la fiscal es desestima per "inexistència de les irregularitats procedimentals al·legades". La funcionària va al·legar que la sanció es va acordar quan ja havia caducat l’expedient, una cosa, que rebutgen tant l’Advocacia de l’Estat com el Suprem recordant que els esbrinaments inicials realitzats en el seu cas no s’han de tenir en compte per a l’esmentat còmput.
La fiscal en qüestió estava assignada al Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 3 de Valls, i l’agost de 2022 es va posar en contacte amb la seva cap, fiscal en cap de Tarragona, per explicar-li que la magistrada de l’esmentat òrgan havia optat a un trasllat i ella necessitava ajuda per tramitar "43 assumptes pendents de qualificar", abans que es produís el canvi de jutge. Uns mesos després, la fiscal va demanar igualment un trasllat a la Fiscalia de València, una cosa a què la seva cap es va negar precisament "per l’acumulació d’assumptes pendents". Aquests fets van motivar l’obertura de la investigació disciplinària.
Baixa per estrès
Notícies relacionadesUna vegada es va començar a examinar la seva tasca, la funcionària va estar de baixa –entre el 5 de desembre de 2022 i el 14 de setembre de 2023 –, segons el seu relat, per la situació d’estrès derivada de les situacions viscudes en l’àmbit laboral "i en particular per la pressió exercida sobre ella per la fiscal en cap". Durant aquell temps, als seus superiors els va ser impossible localitzar-la per notificar-li l’obertura de l’expedient disciplinari –ni a través del seu correu corporatiu ni per telèfon–, per la qual cosa finalment va haver de publicar-se al BOE.
La "situació objectiva de retard" per la qual ha sigut sancionada va afectar un sumari, vuit procediments abreujats, dues diligències prèvies, quatre expedients de tutela i cinc diligències preprocessals. Encara que "es pretengués sostenir distracció o oblit al despatx de tals procediments", afegeix el document, "estaríem davant una conducta negligent que curulla igualment el requisit de la culpabilitat".
- SUCCESSOS ‘Lock-picking’, el nou sistema per obrir cases sense forçar panys amb què bandes de georgians roben a Espanya
- Dol als fogons Mor Montse Guillén, la pionera que va triomfar als EUA amb la cuina catalana
- BCN busca la fórmula per insuflar una nova vida a la seva plaça més dura
- Religió Mor Francesc, el papa que va arribar de «la fi del món» i que ha volgut portar l’Església al segle XXI
- ‘Tot el camp és un clam...’
- ELS LESIONATS DEL BARÇA Lewandowski s’allunya de la Copa i Ter Stegen «ja està llest» per reaparèixer
- Helicobacter pylori: així són els símptomes de la infecció que afecta la meitat de la població
- Llars espanyoles Tornen els plats de Duralex: un conegut supermercat ven la clàssica vaixella amb nous dissenys
- Oferta d’ocupació El treball que sempre havies somiat: 1.000 euros a la setmana per provar platges i explicar-ho
- ENTREVISTA Isabel Celaá, ambaixadora davant la Santa Seu: «Al Papa no li agradava ser qualificat com a progressista ni com a conservador»