Memòria Democràtica

Puigdemont es compromet davant les famílies afectades a impulsar la restauració de béns confiscats pel franquisme

L’expresident es reuneix a Waterloo amb els representants de l’associació de famílies afectades, entre ells Lidia Jiménez, neta de Lluís Companys

Puigdemont en la reunión con representantes de la Asociación de Perjudicados por la Incautación del Gobierno Franquista (APIGF). De izquierda a derecha, Leire García, Lluis Domingo, Carles Puigdemont, Mónica Santiago y Lidia Jiménez, nieta de Lluís Companys.

Puigdemont en la reunión con representantes de la Asociación de Perjudicados por la Incautación del Gobierno Franquista (APIGF). De izquierda a derecha, Leire García, Lluis Domingo, Carles Puigdemont, Mónica Santiago y Lidia Jiménez, nieta de Lluís Companys. / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

L’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, s’ha compromès a impulsar la restauració a les famílies afectades dels béns confiscats pel franquisme. En una reunió a Waterloo (Bèlgica),el dirigent de Junts va assegurar als representants de l’Associació de Perjudicats per la confiscació del Govern Franquista (APIGF) que traslladarà aquest assumpte a la portaveu de la seva formació política al Congrés, Míriam Nogueras, perquè porti a terme les accions necessàries davant l’Executiu de Pedro Sánchez. A la trobada va assistir Lidia Jiménez, neta de Lluís Companys, i els advocats de l’esmentada associació.

El president va mostrar una «total comprensió i sensibilitat» cap a les reclamacions de les famílies que van veure confiscats els seus estalvis i que avui dia continuen lluitant per la seva restitució, una «compensació de pura justícia social», segons el despatx d’advocats Vosseler, que assessoren legalment l’associació d’afectats. L’aprovació de la llei de memòria democràtica el 2022 va obrir la possibilitat del rescabalament dels béns de les víctimes de les confiscacions franquistes, tot i que, precisen els advocats de l’entitat, «s’estan demorant les compensacions».

Per Leire López, lletrada de Vosseler Abogados que juntament amb Lluís Domingo porta la representació legal de l’APIGF, la intervenció de Junts «pot fer que s’aconsegueixi el compliment de la llei i la restitució econòmica a les víctimes». «Estem molt satisfets amb el resultat d’aquesta reunió», ha declarat Mónica Santiago, directora executiva de Vosseler. «El suport explícit del senyor Carles Puigdemont és un pas important en la direcció correcta i reforça la justícia històrica de les reclamacions dels nostres clients. La seva comprensió de la urgència i la justícia de la seva causa és molt encoratjadora».

La llibertat de la Fàtima

Notícies relacionades

Durant la trobada, Mónica Santiago, advocada de Fàtima Ofkir, va agrair el recolzament de Puigdemont per l’alliberament de la jove de l’Hospitalet de Llobregat, que llavors complia una pena de cadena perpètua a Oman. El desembre del 2020, i en la seva qualitat d’eurodiputat, l’expresident va presentar davant el Parlament Europeu una proposició per elaborar un tractat amb el sultanat per poder excarcerar la Fàtima i que aquesta tornés a Espanya, tal com va passar a finals del mes passat.

Va ser a mitjans del 2018 quan la dona, que llavors tenia 18 anys, es va deixar convèncer per un fals amic que la va instar a entregar una motxilla a unes persones al sultanat d’Oman. Per això va acudir a l’habitació d’un hotel de Masqat (capital d’Oman) i a l’obrir una motxilla que li havien entregat es va trobar que el seu contingut era set quilos de morfina. Abans de poder sortir la policia d’Oman la va detenir a la seva habitació i li van requisar la motxilla. El 12 d’agost del 2018, la Fàtima es va convertir en l’espanyola presa més jove al món complint una condemna en un país estranger