Obituari

Mor Lluís Prenafeta, la mà dreta de Pujol a la Generalitat

L’exsecretari general de la Presidència i impulsor de TV3 i els Mossos tenia 86 anys 

El 2009 va ser arrestat en el cas Pretòria per corrupció urbanística

Mor Lluís Prenafeta, la mà  dreta de Pujol a la Generalitat
2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Lluís Prenafeta, que va ser durant molts anys la mà dreta de Jordi Pujol, va morir ahir als 86 anys. Prenafeta va arribar a la Generalitat quan Pujol va guanyar les eleccions i va ser durant 10 anys, de 1980 a 1990, secretari general de la Presidència, un càrrec que va deixar per dedicar-se a l’activitat privada. Durant la seva carrera política va intervenir en projectes com la creació de TV3 i de Catalunya Ràdio, el desplegament dels Mossos, l’organització de les loteries de la Generalitat i en el projecte del parc Busch a Tarragona, actual Port Aventura.

Prenafeta va ser arrestat el 2009 en l’operació Pretòria, un cas de corrupció urbanística a Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Andreu de Llavaneres i que va esquitxar tant CDC com el PSC. Per això va estar un mes a la presó de Soto del Real, d’on va ser alliberat després de pagar una fiança. Posteriorment, i després de pactar amb la fiscalia i admetre els fets –cobrament de comissions a canvi d’adjudicacions d’obra pública entre el 2002 i el 2009–, va ser condemnat a un any, 11 mesos i 27 dies de presó per tràfic d’influències i blanqueig de capitals amb atenuant de dilació indeguda i confessió. També al decomís de 5,2 milions d’euros. Per aquest mateix cas també van ser condemnats l’exconseller Macià Alavedra i l’exalcalde socialista de Santa Coloma Bartomeu Muñoz.

En una de les seves últimes entrevistes, Prenafeta va afirmar que Pujol s’havia equivocat el 2014 al confessar que la seva família havia tingut durant dècades a l’estranger una herència sense declarar. També va assegurar que posava "la mà al foc" per ell i que estava convençut que l’expresident no s’havia lucrat de la seva activitat política. "Poso totalment la mà al foc pel president Pujol. Hi poso les dues mans. No s’ha ficat un euro a la butxaca. Pel fill [Jordi Pujol Ferrusola], potser posaria un dit", va dir a Catalunya Ràdio.

El novembre passat estava previst que Prenafeta assistís a un homenatge a Pujol a Castellterçol, al qual van acudir Artur Mas i Xavier Trias. No obstant, finalment no ho va fer per raons de salut.

"La Generalitat som tu i jo"

Prenafeta va néixer a Ivars d’Urgell el 1939, però va créixer al barri de Sants de Barcelona. Als 18 anys es va independitzar econòmicament de la seva família i va treballar en diversos sectors, fonamentalment en el d’adobaments de pell. Més tard va viatjar per gran part del món. Aquests viatges li van permetre establir relacions internacionals en els terrenys empresarial i polític, una cosa que després aprofitaria des del seu càrrec per promoure l’acció exterior de la Generalitat.

Notícies relacionades

El 1976 es va afiliar a Convergència. Va començar com a militant de base i es va centrar en la projecció exterior del partit fins a acabar formant part de la cúpula. En les seves memòries, explica que el dia que van entrar al Palau de la Generalitat per primera vegada, el 1980, Pujol li va deixar anar: "Lluís, la Generalitat som tu i jo".

El 1990 va dimitir com a secretari general de Presidència i va tornar al sector privat. Va ser designat president de Petrolis de Catalunya (Petrocat) i del Túnel del Cadí i després es va dedicar a invertir a Rússia.