L’estratègia de seguretat

El Govern utilitzarà 2.800 milions de les autonomies per al pla de defensa

El programa d’inversions que s’ha remès a l’OTAN i a la UE inclou l’adquisició d’un nou vaixell de combat 

La marxa enrere d’Interior per comprar bales a Israel enfronta els socis de l’Executiu

Sumar atribueix al PSOE «una vulneració flagrant» dels compromisos de la coalició de Govern

El Govern utilitzarà 2.800 milions de les autonomies per al pla de defensa

José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Iván Gil
Iván Gil

Periodista

Especialista en Política

Ubicada/t a Madrid

ver +
Ana Cabanillas
Ana Cabanillas

Periodista

ver +
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El pla d’inversions en defensa per tal d’aconseguir arribar al 2% del PIB remès ahir pel Govern a l’OTAN i a la Unió Europea (UE) inclou l’adquisició d’un nou vaixell d’aprovisionament per a assistència en combat i vies de finançament per estalvi en pagament del deute. Concretament, dels gairebé 10.500 milions d’euros previstos per a aquest any, 2.819 milions provindran del que s’obtindrà de la "reducció de la necessitat de fons de liquiditat AATT per sortida de les comunitats autònomes als mercats" i "la reducció de necessitats d’amortització i millor comportament del dèficit públic".

L’adquisició del nou vaixell d’aprovisionament de combat busca reemplaçar el BAC Patiño, "ja obsolet" –adquirit per l’Armada el 1995–, i el seu cost s’ha estimat en 100 milions. D’altra banda, es desenvoluparan "nous vehicles de cadenes, es modernitzaran els avions de combat" i s’actualitzaran les fragates com Álvaro de Bazán. A això últim es destinaran 225 milions d’euros.

Una de les grans partides, de 928 milions, es destinarà a "projectes destacats com el simulador de paracaigudisme, el sistema d’entrenament integrat per a les forces armades, i el reforç de capacitats en guerra electrònica". Al Sistema Conjunt de Ràdio Tàctica (SCRT), que proporciona les capacitats de comunicacions per garantir intercanvis d’informació segurs, s’hi destinaran 350 milions, i a la modernització dels sistemes de control de la batalla aèria en temps real, 338 milions més. En total, les noves tecnologies de telecomunicació i ciberseguretat costaran 3.262 milions.

En la part del pla corresponent al "suport a la gestió d’emergències i desastres naturals" es preveu desenvolupar un Vaixell Hidrogràfic Oceànic (60 milions), adquirir un vehicle llançaponts (116 milions) i un helicòpter multipropòsit (50 milions). Aquest apartat inclou que té a veure amb "aportacions" per a la dana, emergències i Ucraïna per un valor de 232 milions.

El pla d’inversions en defensa servirà també per incrementar el pressupost del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI). En total es destinaran 106 milions a reforçar l’àrea de ciberseguretat i cooperació internacional. A aquesta dotació s’hi sumarà una partida de 376 milions d’euros per al Centre Criptològic Nacional, adscrit als serveis secrets.

El president del Govern, Pedro Sánchez, es va comprometre que el finançament del pla no afecti ni el dèficit ni l’Estat del benestar, ni impliqui tampoc pujades d’impostos. Així, es recorrerà principalment a romanents, estalvis per pagament del deute o fons del pla de recuperació.

Compareixença de Marlaska

En el marc de l’estratègia de seguretat de l’Executiu, la compra de munició a una empresa israeliana, revelada ahir per la cadena SER, va encendre ahir el soci de Sánchez. Sis mesos després que el Ministeri de l’Interior renunciés a aquesta adquisició per la guerra a Gaza, la Direcció d’Assumptes Econòmics de la Guàrdia Civil ha licitat la compra per cinc milions d’euros. La vicepresidenta segona del Govern i líder de Sumar, Yolanda Díaz, va reclamar als socialistes que rescindeixin qualsevol contracte amb Israel, així com la compareixença del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, perquè doni explicacions sobre aquest gir.

La dirigent va exigir des de Barcelona una "rectificació immediata" al seu soci. A més, es va pronunciar per primera vegada a favor d’un debat al Congrés dels Diputats sobre el pla de defensa. "Els ciutadans tenen dret a saber", va remarcar.

El seu partit va emetre fins i tot un comunicat per expressar el seu rebuig més absolut a la decisió de l’Executiu: "Aquesta adquisició suposa una vulneració flagrant dels compromisos adquirits en el si del Govern i expressats públicament el 21 d’octubre passat, pels qual s’assenyalava que les compres d’armament a Israel estaven suspeses".

Notícies relacionades

El xoc va pujar de to a l’advertir IU que deixava oberta la porta a sortir del Govern i va contradir així Díaz, que va descartar trencar amb el PSOE. "Estudiem tots els escenaris", va dir el portaveu parlamentari d’IU, Enrique Santiago. No obstant, unes hores després que el coordinador del partit, Antonio Maíllo, fins i tot parlés de la "crisi de govern més greu" de la legislatura, IU –la formació de la ministra Sira Rego– refredava una fractura amb els seus socis. El mateix Maíllo desviava l’atenció cap al titular d’Interior: "Qui hauria de sortir és Marlaska si no rectifica".

Yolanda Díaz mira de concloure en temps exprés la crisi i ahir va demanar una reunió urgent de la taula de partits de Sumar per abordar possibles escenaris. Una reunió que finalment tindrà lloc avui al matí.