El Govern defensa que hi ha blindatge legal per no pagar la comanda de bales a Israel
L’Advocacia de l’Estat va desaconsellar rescindir el contracte per un risc de responsabilitat comptable i pel perjudici a les arques públiques / L’Executiu no descarta indemnitzar la companyia si reclama

El Govern va buscar totes les vies administratives i va intentar forçar una negociació amb l’empresa israeliana IMI Systems abans de prendre la decisió de trencar de forma unilateral el contracte de munició ja formalitzat i publicat en el BOE. Les implicacions legals, després de l’advertència de l’Advocacia de l’Estat, que va desaconsellar rescindir el polèmic contracte de 6.642.900 d’euros en aquesta fase del procediment, hi obligaven. No només pel perjudici per a les arques de l’Estat, sinó per un risc de responsabilitat comptable que posaria a la picota al responsable de rescindir el contracte, sota l’ombra de prevaricació. En aquest cas, el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska. Des de la Moncloa, que va agafar les regnes del contracte per anul·lar-lo per ordre directa de Pedro Sánchez, davant les pressions de Sumar, consideren haver donat amb la tecla tant per blindar-se legalment com per no haver de pagar el cost de la comanda.
"Si la pregunta és si acabarem pagant igual, la resposta és no", conclouen fonts de l’Executiu. Les mateixes fonts afirmen que la ruptura unilateral s’escuda en una ordre prèvia de la Junta Interministerial Reguladora del Comercio Exterior de Material de Defensa y de Doble Uso (JIMDDU) que denega a l’empresa israeliana el permís d’importació de la comanda de 15 milions de bales a Espanya adduint raons d’"interès general". Un criteri arbitrari, però que ofereix un escut legal a l’emetre’s aquest informe per l’entitat competent i autoritzada per a això. De fet, el polèmic contracte es va rescindir posteriorment en compliment d’aquest informe.
La JIMDDU és l’òrgan nacional encarregat d’avaluar les operacions relatives al comerç exterior del material de defensa i doble ús. La seva presidència recau en la Secretaria d’Estat de Comerç. Entre les seves funcions estan les d’emetre informes, amb caràcter preceptiu i vinculant, sobre les autoritzacions administratives de material de defensa, així com ratificar o revocar les sol·licituds d’inscripció al Registro Especial de Operadores de Comercio Exterior (REOCE).
Al Govern defensen que amb l’ordre emesa per aquest organisme per denegar la importació del carregament de munició, l’Estat no s’haurà de fer càrrec de pagar la comanda. Sota la lògica que si no es pot importar, tampoc es pot cobrar, malgrat la rescissió unilateral del contracte. A l’entendre que hi ha una justificació darrere, es descarta així que hi hagi més costos per a les arques públiques.
Penalització o multa
El que no descarten a l’Executiu és que si l’empresa emprèn accions legals, cosa que veuen poc probable perquè hauria de denunciar la junta d’inversió, és algun tipus d’indemnització. En qualsevol cas, una penalització o multa amb un cost molt inferior al de la comanda, segons calculen els col·laboradors del president del Govern.
El líder de l’oposició, Alberto Núñez Feijóo, va exigir conèixer l’impacte econòmic de la ruptura contractual per comprar bales tindrà per a les arques públiques dels espanyols. "Quan un Estat fa un contracte amb un altre Estat s’ha de complir, sobretot si estem parlant de dos estats democràtics com Espanya i Israel", va dir per criticar que reaccions així són pròpies de països "d’altres latituds".
L’acord entre el PSOE i Sumar, per concloure la crisi oberta en el si de la coalició a causa d’aquest contracte, reitera que els dos partits són "fermament compromesos amb la causa Palestina i la pau al Pròxim Orient. Respecte als processos de compra que segueixen oberts, per iniciar-se abans de l’inici de la invasió de Gaza, Moncloa trasllada que "els que siguin armament no s’executaran".
Per tal de complir aquest compromís, s’estudiarà cada contracte cas per cas. En funció de les dates de licitació o de l’estat de cada procediment, es prendrà la decisió administrativa que sigui més adequada. Dependrà, doncs, de les diferents casuístiques, perquè alguns contractes podran rescindir-se si estan en una fase inicial o podran arribar a declarar-se deserts si només es presenten empreses de defensa israelianes.
Amb tot, sempre s’explicarà amb el recurs de la JIMDDU. Precisament, aquest dimecres passat el PNB va registrar diverses propostes de resolució a l’informe "Estadístiques espanyoles d’exportació de matèria de defensa, d’un altre material i de productes i tecnologies de doble ús, any 2023" per impedir exportacions i importacions de material de defensa amb Israel. Per a això, la formació jeltzale proposa garantir un millor control de les exportacions d’armes espanyoles i que l’historial de drets humans del receptor de les armes sigui un element essencial en les decisions de la JIMDDU.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Final d’un pontificat L’ala dura del conclave augura un cisma si s’elegeix un papa continuista
- Polèmica en l’enterrament del Pontífex Un cardenal acusat d’encobrir delictes de pederàstia participarà en el ritu del tancament del taüt del Papa
- Final copa del rei Plantada històrica del Madrid a la Copa: ni entrena ni assisteix a les rodes de premsa
- Un mosso rescata els dos ocupants d'un cotxe després de xocar contra un mur i caure a una piscina
- Gerard Piqué i Clara Chía, ni ruptura ni crisi
- Previsió meteorològica Catalunya torna a activar els avisos per pluges intenses per a aquest cap de setmana
- Consells pràctics El truc de la pastilla de rentavaixelles per netejar el forn
- Final de la Copa del Rei Les 8 hores que van portar el futbol espanyol al caire de l’abisme: «El Madrid no ens pot demanar que canviem els àrbitres»
- Tipus d’interès Gonzalo Bernardos llança un important avís als espanyols: «Es patirà en l’economia»
- Criança El pediatre Carlos González, sobre el patiment dels fills amb els divorcis: "Sempre ho passen malament"