El 70% dels espanyols reclamen més acords entre el PSOE i el PP
L’exigència de pactes d’Estat entre el Govern i el principal partit de l’oposició és majoritària en totes les autonomies i entre els votants de tots els grups, tret de Vox i EH Bildu

Ni l’amenaça d’aranzels per part del president dels Estats Units, Donald Trump, ni la necessitat d’elevar la despesa militar per defensar Europa de les noves amenaces globals. El convuls context internacional no ha servit per ara com a catalitzador perquè els dos principals partits espanyols es posin d’acord en els grans embats que afronta el país, que el Govern capeja sense Pressupostos ni pactes d’Estat. De fet, l’augment de la inversió en defensa ni tan sols passarà pel Congrés. Davant aquesta realitat política, la major part de la ciutadania reclama PSOE i PP que canviïn d’estratègia i s’avinguin al consens per encarar aquests nous desafiaments.
Una enquesta de l’empresa demoscòpica Cluster17, que treballa amb un innovador mètode d’estudi basat a segmentar a la societat en grups de valors, classificats en funció de les seves opinions sobre els grans temes que divideixen ideològicament a la ciutadania, conclou que el 69% dels espanyols creuen que socialistes i populars haurien d’arribar a més acords en l’actual context global.
En canvi, un de cada quatre ciutadans (24%) opinen el contrari i el 7% no sap o no contesta. El treball de camp es va elaborar, a partir de 1.934 entrevistes online, del 15 al 22 d’abril, en plena ressaca de la suspensió temporal dels aranzels de Trump.
El sondeig posa de manifest que les tàctiques partidistes de les direccions de PSOE i PP no es corresponen amb l’opinió dels seus respectius electorats. Concretament, el 83% dels votants socialistes i el 81% dels votants populars reclamen més pactes a Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo. Només entre el 15% i el 17% dels seus simpatitzants comparteixen l’actual falta de sintonia que hi ha entre el Govern i el principal partit de l’oposició.
Socis parlamentaris
L’exigència de més acords també és majoritària entre els votants del soci de coalició del PSOE, Sumar (71%), i de gairebé tots els socis parlamentaris de l’Executiu: ERC (72%), Junts (57%), PNB (82%) i BNG (53%). L’únic aliat de Sánchez els electors del qual rebutgen l’entesa és EH Bildu (26%), tot i que tres de cada 10 afins a l’esquerra abertzale eviten respondre a la pregunta. Vox té el 52% de votants en contra dels pactes d’Estat, però un 44% a favor.
El desglossament dels resultats per comunitats autònomes mostra que els acords PSOE-PP tenen suport majoritari a tots els territoris, tot i que amb percentatges molt diferents.
Les autonomies més favorables als pactes d’Estat són les Balears (81%), les Canàries (80%) i Múrcia (80%), mentre que el suport menys entusiasta el trobem a Astúries (54%), Galícia (58%) i Cantàbria (59%). L’oposició més forta a aquesta entesa es dona en les comunitats de Cantàbria (41%), Aragó (40%) i Castella-la Manxa (38%), davant el rebuig molt més minoritari de les Balears (19%), Navarra (13%) i Catalunya (12%). Tres de cada quatre catalans (74%) reclamen més sintonia entre Sánchez i Feijóo.
Per sexes, les dones (71%) són lleugerament més favorables que els homes (67%) als pactes i en els dos gèneres l’oposició se situa al voltant del 25%. Per edats, el suport més fort es produeix entre els espanyols de 64 a 75 anys (76%) i, encara més, a partir dels 75 anys (86%). La resta de franges d’edat es mouen al voltant de la mitjana estatal, tret dels ciutadans de 25 a 34 anys, entre els que es dona el suport més baix (61%) i el rebuig més alt (30%). Curiosament, entre l’electorat més jove, de 18 a 24 anys, habitualment més refractari cap a la política, l’exigència de pactes d’Estat puja el 69%.
Si observem els resultats per ingressos econòmics de la persona entrevistada, els que més reclamen al PSOE i al PP que s’entenguin són els espanyols que ingressen de 1.500 a 2.000 euros (74%) i de 3.000 a 5.000 euros (71%), mentre que aquesta exigència disminueix una mica entre els espanyols que ingressen de 1.000 a 1.500 euros (63%).
Enquesta per ideologies
Com hem esmentat abans, el mètode demoscòpic de Cluster17 es basa en la segmentació politicoideològica de la societat. A partir d’un test realitzat als enquestats sobre els temes que més divideixen els espanyols (com la política social, el debat territorial, la immigració, els drets LGTBI o la religió), es classifica la mostra en 16 col·lectius diferents (clústers) que comparteixen unes mateixes opinions i valors. Partint d’aquesta classificació, els col·lectius que defensen amb més afany l’entesa entre Govern i PP són els socialdemòcrates (88%), els conservadors (88%) i els liberals (85%).
Notícies relacionadesAmb percentatges entre el 70% i el 80% se situen els laboristes, els progressistes, els arrelats, els antisistema, els eclèctics i els tradicionalistes. Entre el 60% i el 70% hi ha els republicans i els enfadats, i entre el 50% i el 60% es mouen els multiculturalistes i els considerats autoritaris.
Els col·lectius als quals menys els agraden els acords d’Estat són els antiintervencionistes (48%), els antiassistencialistes (47%) i, paradoxalment, els que es declaren patriotes (36%).
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- Els bojos són ells, ells
- Final de la Copa del Rei Les 8 hores que van portar el futbol espanyol al caire de l’abisme: «El Madrid no ens pot demanar que canviem els àrbitres»
- Kounde decideix una final apoteòsica
- Previsió meteorològica Catalunya torna a activar els avisos per pluges intenses per a aquest cap de setmana
- Loteries Números premiats a la Grossa de Sant Jordi 2025: primer, segon i tercer premi
- Gairebé dos milions de persones La retransmissió de la Copa del Rei a TV3, l’emissió en directe més vista de la temporada
- Creu de Sant Jordi 2019 Mor Montserrat Úbeda, referent de la catalanitat i ànima d’Ona Llibres
- Successió papal La batalla per la successió de Francesc entra en la seva fase dura (i no t’ho ha explicat la pel·lícula Cònclave)
- Entrevista amb el responsable econòmic del PP Juan Bravo (PP): «Ha tornat el sanchisme amb el mur i estem més lluny d’un acord en aranzels amb el Govern»