La divisió del sector progressista del TC frena l’aval a la ‘llei trans’

Les discrepàncies sobre la ponència obligaran el tribunal a retirar la votació prevista per aquesta setmana sobre el recurs presentat pel PP

La divisió del sector progressista del TC frena l’aval a la ‘llei trans’

Eduardo Parra - Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo
Cristina Gallardo

Redactora de Tribunals

Especialista en Tribunals / Nacional

Ubicada/t a Espanya

ver +

El Tribunal Constitucional deixarà en "repòs" el seu debat i votació sobre el recurs presentat pel PP contra la denominada llei trans, impulsada per la que va ser ministra d’Igualtat, Irene Montero, per les discrepàncies que ha aixecat la ponència elaborada pel magistrat del sector progressista i exministre de Justícia Juan Carlos Campo. La proposta avala la part fonamental de la norma, a la qual únicament posa algunes objeccions de caràcter menor.

Així ho assenyalen a EL PERIÓDICO fonts de l’òrgan de garanties, que diuen que és molt probable que la ponència no s’arribi a debatre en el ple d’aquesta setmana, en l’ordre del dia del qual figurava aquest assumpte, perquè diversos magistrats han demanat que es retiri. Entre ells hi hauria les magistrades progressistes Inmaculada Montalbán i María Luisa Balaguer. "No hi ha ni de bon tros una majoria clara que recolzi el que diu Campo en la seva ponència, es discutirà dimarts, però no es votarà", assenyala un altre membre de l’òrgan a aquest diari, que augura una batalla dialèctica per la postura que mantindran les dones membres de l’òrgan tant del sector progressista com del conservador.

La ponència de Campo, que tan sols proposa avalar algun "qüestionament menor" de tot el que havia plantejat pel PP en el seu recurs contra la llei, sí que dona el vistiplau a un dels punts més polèmics, el que permet la modificació genital en menors de 12 a 16 anys quan ho demani el mateix menor, que per la seva edat i maduresa pugui consentir de manera informada. Les discrepàncies, no obstant això, tindrien a veure amb part de la ponència que es refereix a l’absència de discriminació contra les dones i la visió d’aquest assumpte per part del que s’ha denominat feminisme clàssic, per la qual cosa es buscarà un text alternatiu. Igualment, aixeca suspicàcies la facilitat que la norma atorga als canvis registrals, al considerar que pot generar inseguretat jurídica.

El text presentat al ple és descrit com a "molt sòlid" en l’aval dels principis fonamentals de la llei aprovada en la primera etapa del Govern de Pedro Sánchez, però necessita un temps de "repòs i diàleg previ", assenyalen fonts del Constitucional, que lamenten la filtració de l’esborrany. Altres fonts consultades asseguren que aquesta setmana es discutirà sobre l’assumpte en una "sessió de treball", però que el més probable és que el text de la ponència tal com està no arribi a votar-se i del diàleg en sorgeixi un de diferent que es tornarà a portar a un nou ple.

Impugnació dels populars

Notícies relacionades

A més de recórrer l’article que permet la modificació genital en menors, els d’Alberto Núñez Feijóo van impugnar també els dos primers apartats de l’article 43, que permet que els menors de 15 i 16 anys puguin demanar el canvi de sexe al Registre Civil assistit dels seus representants legals i que els més grans de 16 anys puguin demanar-ho per si mateixos. De la mateixa manera, van recórrer els apartats 3 i 9 de l’article 44, que per realitzar l’esmentat tràmit eximeix de presentar informe mèdic o psicològic i de "la prèvia modificació de l’aparença o funció corporal de la persona a través de procediments mèdics, quirúrgics o d’una altra índole".

El recurs també veu inconstitucional l’article 47, segons el qual "transcorreguts sis mesos des de la inscripció al Registre Civil de la rectificació de la menció registral relativa al sexe, les persones que haguessin promogut l’esmentada rectificació podrien recuperar la menció registral del sexe que figurava prèviament" seguint el mateix procediment.