Juan Bravo: "Som més lluny d’un acord en aranzels amb el Govern"

Juan Bravo: "Som més lluny d’un acord en aranzels amb el Govern"
5
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Avui es reuneix amb el ministre d’Economia per estudiar la resposta espanyola a la batalla aranzelària de Donald Trump. ¿Què espera d’aquesta reunió?

Les nostres propostes es van presentar fa dues setmanes i mitja. El president Feijóo va presentar un pla perquè fins ara de pla no n’hi ha. Aquí l’únic pla és el pla del Partit Popular. El que coneixem de Sánchez són préstecs, deute, avals…, però no un pla. Plantegem, per exemple, crear un fons nacional amb el que es recapta dels aranzels per ajudar les empreses, un pla de competitivitat industrial amb rebaixes de cotitzacions socials a les empreses afectades i incentius, eliminar o deixar a zero l’impost sobre la producció d’energia elèctrica, la simplificació i la reducció de traves administratives i burocràtiques… Tindrem la reunió, però no sabem quin és el pla del Govern. Tampoc coneixem la resposta del Govern al nostre pla. Nosaltres defensem mantenir la vida útil de les centrals nuclears i, sense avís previ, han decidit desmantellar Almaraz. Home, jo crec que el problema és que la situació s’està allunyant. És a dir, que ha tornat el sanchisme amb el mur en comptes d’intentar arribar a acords.

¿Llavors van a la reunió sent més a prop del no que de l’abstenció?

Jo el que dic és que som més lluny d’arribar a un acord.

¿I això d’exigir ara el tema nuclear, quan s’està parlant d’aranzels, no és barrejar els ous amb els cargols?

Amb les energies nuclears aconseguim dues coses. En primer lloc, assegurar el subministrament d’energia quan no funcionen les renovables i, a més, assegurar el cost de l’energia. Per nosaltres el tema de l’energia nuclear ens sembla que és molt, molt important. És més, a Teresa Ribera [vicepresidenta de la Comissió Europea] li continua semblant molt important. No entenc per què el Govern decideix unilateralment sense asseure’s a negociar. Si respectem la voluntat del Congrés, s’ha votat a favor del manteniment de la vida útil de les centrals nuclears. I nosaltres estem al mateix lloc avui que quan va arribar Feijóo el 2022, quan vam fer un programa energètic que la gent pot veure a la nostra web. I un dels punts era el manteniment de la vida útil.

Votar no al Congrés dels Diputats contra el decret aranzelari els posaria al costat de Vox. ¿No els preocupa quedar-se sols amb la ultradreta?

El que ens perjudicaria absolutament seria que aquest dilluns la gent no tingués un pla sobre la taula. Pensem en "els milers». Crec que s’ha de tallar ja. M’explico: 10.400 milions del pla de defensa. Escolti, que això no dona temps a executar-ho. En préstecs, 14.000 milions, els 16.000 milions de València de la dana… I d’això no s’ha executat ni un 30%. Els milers d’habitatges que s’anaven a construir i no se n’ha construït cap. Cal començar a parlar de centenars, però reals.

La vicepresidenta Yolanda Díaz ha dit que en el Consell de Ministres de demà anirà ja de la reducció de la jornada laboral.

M’ha quedat un dubte. ¿És una proposta del Govern o de Yolanda Díaz? Perquè jo he sentit Carlos Cuerpo dir que no hi estava a favor i que no era bo allò de les 37,5 hores. I està el tema de Junts. Nosaltres no som al mur. Nosaltres no hem construït cap mur. El que tenim clar és que en aquelles 37,5 hores, el PNB, Junts i alguns partits estan dient clarament que no veuen aquesta mesura. ¿Per què? La jornada laboral hauria de ser un acord entre patronal i sindicats. Jo animaria Yolanda Díaz que deixi treballar les empreses, els empresaris i els sindicats perquè busquin les millores. Però bé, esperem a veure per on surt i si és una proposta del Govern o és una proposta només de Yolanda Díaz o és el premi que li han donat perquè recolzi el pla de Defensa.

¿Com valora l’entrada de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) a les grans empreses espanyoles? ¿On és la frontera entre autonomia i seguretat estratègica i intervencionisme?

Malament, malament. ¿Quan em diu intervencionisme, vostè recorda per què va dir el Govern d’Espanya que entraria a Telefónica? Perquè no entressin els saudites. ¿Qui ha sigut el soci per treure el president de Telefónica del Govern d’Espanya? Els saudites. ¿Però no era perquè no hi entressin els saudites? I no només hi han entrat, sinó que a més són el teu soci per envair una empresa un dels principals actius de la qual és que és la que més inverteix en publicitat, amb les derivades que cada un pugui treure d’això. No creiem que la SEPI hagi d’intervenir en les empreses, al revés, creiem que hem de respectar al màxim el sector privat. Quan la SEPI hagués d’entrar per fer actuacions s’hauria de fer escoltant la resta de formacions i explicant per què. Si tu vols influir en les decisions de les empreses, no fa falta ser-hi dins. Pots respectar-les i via BOE i amb la regulació, intentar orientar la política que tu vols. Si vols ser-hi dins és per envair-la, per posar els teus coneguts i els teus amics i amigues.

¿Creuen que la seguretat estratègica no és un concepte per justificar algunes actuacions?

¿Vostè ha vist un element positiu en l’entrada a Telefónica?

Però a Indra la situació és una altra, per geopolítica, i la idea és crear un campió nacional.

I si vostè ha de fer això, ¿no truca a l’oposició per explicar-li perquè el projecte d’Indra és per a un any o per a 5 o per a 10? ¿Si parlem d’autonomia estratègica, de veritat no és millor fer-ho parlant amb l’oposició? ¿Amb transparència?

¿El Govern no els ha donat cap explicació?

Cap. Zero. Taxatiu.

Notícies relacionades

¿Malgrat la bona relació que té amb Cuerpo?

Jo crec que tinc bona relació amb tothom, però al final represento el Partit Popular. A nosaltres Cuerpo en un any i mig tampoc ens havia trucat. Ens ha trucat ara i hi som. La nostra voluntat no és intervenir en empreses. Creiem que no és bo. Hi pot haver una situació en la qual hi hagi una necessitat. Imaginem una situació estratègica en la qual calgui prendre decisions. ¿Com ho faria el Partit Popular? Evidentment trucant a les formacions polítiques per explicar-los el que hi ha.