PRIMER DE MAIG

Els sindicats prenen el carrer en defensa de l'alça dels salaris

Els líders de CCOO i UGT avisen el Govern que "o hi ha repartiment de la riquesa o hi haurà conflicte"

lainz43142990 madrid 01 05 2018 economia manifestacion del 1 de mayo dia 180501163149

lainz43142990 madrid  01 05 2018 economia manifestacion del 1 de mayo dia 180501163149
zentauroepp43141752 01 05 2018 economia manifestacion 1 de mayo dia del trabajad180501122904
lainz43142997 madrid  01 05 2018 economia manifestacion del 1 de mayo dia 180501163204
lainz43143003 madrid  01 05 2018 economia manifestacion del 1 de mayo dia 180501163230
lainz43142998 madrid  01 05 2018 economia manifestacion del 1 de mayo dia 180501163213

/

4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Milers de persones van sortir aquest dimarts al carrer en la tradicional jornada reivindicativa del Primer de Maig, Dia Internacional del Treball, per reclamar unes pujades salarials que la sortida de la crisi està furtant a la majoria de treballadors, segons els sindicats convocants. En les manifestacions d’aquest any es van incloure per primera vegada dos elements nous; el protagonisme dels pensionistes com a motor del canvi social i les protestes per la sentència del 'cas La manada', el morat va ser un dels colors presents entre els manifestants. Els convocants, CCOO i UGT, van calcular que en les 80 manifestacions convocades a tot Espanya hi havien participat unes 500.000 persones. 

Desenes de milers de persones (unes 50.000, segons els organitzadors, i 12.000 segons la Delegació del Govern) es van manifestar a Madrid, en la marxa més multitudinària d’Espanya. L’ambient reivindicatiu i feminista, marcat per les últimes mobilitzacions de les dones contra la bretxa salarial i la sentència del ‘cas de La manada’ es van deixar notar. Sota el lema 'Temps de guanyar. Igualtat. Millor ocupació. Més salaris. Pensions dignes’, els sindicats van prendre la Puerta del Sol i va provar de llançar un missatge de força davant del que consideren un intent de desprestigiar el moviment sindical. En la marxa van ser-hi presents alguns líders polítics com el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez; el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, i el seu company Íñigo Errejón, i el coordinador confederal d’IU, Alberto Garzón.

Els líders sindicals van voler traslladar la idea que, després de la recuperació econòmica, "o hi ha repartiment de la riquesa o hi haurà conflicte" i van deixar clara la seva voluntat d’"impulsar" aquest procés de protesta. De fet, el sindicat CIG va anunciar la convocatòria d’una vaga general a Galícia per al 19 de juny contra les polítiques "antisocials, antigallegues i antiobreres" del PP.  "Aquest país creix i genera riquesa, però cada vegada menys gent acapara més diners", va advertir el secretari general d’UGT, Pepe Alvarez.

Durant la manifestació, que va partir de la plaça de Neptuno en direcció a la Puerta del Sol, es van poder veure lemes com"No és no""Ocupació de qualitat" i "Menys xoriços, més ous." Entre els manifestants predominaven les persones grans, amb molt poca presència de gent jove. En la manifestació de Barcelona, mateix to i missatges semblants, amb col·lectius concrets que van aprofitar la jornada per llançar les seves reclamacions. Va ser el cas dels defensors de l’àrea de la ciència ('Sense ciència no hi ha futur'); els vilipendiats treballadors de la dependència ('Contra la precarietat’, 'Per una tercera edat digna'); o fins i tot representants d’alguna empresa en conflicte (pel conveni d’Abertis). 

Indignació femenina

Les dones van aprofitar el Primer de Maig per deixar clara la seva indignació per la recent sentència de 'La manada' a crits de "No és no" i "No és abús, és violació". A Madrid, la plaça de Neptuno estava omplerta de banderes morades com a símbol de la lluita empresa a tot Espanya per la igualtat de les dones. Tant Álvarez com el líder de CCOO, Unai Sordo, van acudir a la manifestació abillats amb mocadors morats en solidaritat amb les dones i no van perdre ocasió d’anomenar-les en els seus discursos. "El 8 de març i la història que han escrit fa uns dies les dones de manera immediata després de conèixer la infame sentència de 'La manada' assegura que les dones no estan disposades a continuar vivint en una societat patriarcal que els nega els seus drets", va subratllar Álvarez abans d’afirmar que aquest 1 de maig és "morat, lila, violeta" i que serveix per dir "prou": "Ni un assetjament més ni a l’empresa ni al carrer, ni un assassinat més".

Al finalitzar la manifestació, Álvarez i Sordo van expressar la seva satisfacció per les dadesd’assistents  a tot Espanya, que van xifrar en "mig milió". Basats en aquest "seguiment massiu", van passar factura als mitjans de comunicació que havien vaticinat un dràstic descens de participants per les suposades vel·leïtats polítiques de les centrals. "Tenien ja preparat un titular en el sentit que havíem punxat, perquè es travava una vegada més de debilitar el moviment sindical, no perquè caiguem millor o pitjor, sinó perquè som l’expressió del món del treball organitzat", va advertir Sordo abans que el seu company Álvarez rematés la feina: "Espero que demà algú tingui la decència de fer un editorial amb la veritat, que és que els treballadors han sortit al carrer per cridar prou."

Recuperació salarial

Durant la lectura del manifest, els dos líders van proclamar que cal "disputar" els salaris en la negociació col·lectiva amb una proposta sindical "potent i ofensiva". "No pot ser que la patronal, instal·lada en l’aventatgisme de la reforma laboral del PP, bloquegi la negociació col·lectiva", va dir Sord, que tem una gran retallada en les prestacions dels jubilats. "Necessitem pressió al carrer, perquè la reforma de les pensions ara és al congelador, però el dia de demà pot estar al microones  i passar-se a empobrir els pensionistes del futur", va afirmar Sordo.

Notícies relacionades

Álvarez va recollir el testimoni i va demandar una negociació amb el Govern que permeti la viabilitat de l’Assegurança  perquè "no hi ha cap raó perquè la Seguretat Social no sigui viable". "Tenim un problema d’ ingressos, no de despeses, y hem d’actuar sobre aquests", va dir. La nota de color la va posar el cor del Teatre de La Zarzuela, que va cantar a la tribuna diverses peces folklòriques per protestar contra la seva fusió amb el Teatre Real i denunciar el que consideren "un procés de privatització encoberta".

Esquerra solidària 

Al capítol polític, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, va reivindicar una reforma del’Estatut dels Treballadors que identifiqui la feina amb oportunitats, drets i sous "dignes", mentre que Alberto Garzón (IU) va posar èmfasi que les recents manifestacions per les pensions públiques han demostrat que "mobilitzar-se serveix". Una vegada més, el president del Govern, Mariano Rajoy, va recórrer a Twitter per llançar un missatge en el qual reafirma el "compromís" del seu Executiu "amb l’ocupació estable i de qualitat".