ancORaTGE al PASSAT
Lenin viu al Kirguizistan
Aquesta república muntanyosa de l'Àsia central, independent des del 1989, segueix reivindicant el líder revolucionari soviètic amb monuments a carrers i places
El Kirguizistan és una exrepública soviètica de l'Àsia central, independent des del 1989, on la història sembla anar per altres camins. Mentre que la imatge de Lenin, mort el 1924, s'ha deteriorat els últims anys, allà segueixen reivindicant-lo. Prova d'això és que a totes les ciutats hi ha una estàtua seva.
A Bixkek, la capital del país, Lenin regnava fins al 2003 al cim d'un pedestal al centre, a prop del carrer Lenin i de l'avinguda dels Soviets. Aquell any, no obstant, els dirigents kirguisos, conscients que bufaven altres vents, van decidir traslladar-la a un lloc més discret, encara que no gaire lluny. L'estàtua és ara darrere de l'antic Museu Lenin, un gran cub de marbre blanc. Al seu lloc hi ha una estàtua de Manas, l'heroi medieval d'un llarguíssim poema èpic, 20 vegades més llarg que L'Odissea, que relata les gestes d'un guerrer que va lluitar contra els xinesos al segle XI.
Les exrepúbliques soviètiques de l'Àsia central han anat substituint les estàtues de Lenin per les de personatges lligats a la seva història: a Mongòlia regna ara als pedestals Genguis Khan, a l'Uzbekistan ho fa Tamerlan, però al Kirguizistan segueixen veient-se estàtues de Lenin.
Hi ha qui diu que el Kirguizistan, la Suïssa de l'Àsia central, va ser en realitat un invent de Stalin, ja que allà hi vivia un poble nòmada, estructurat en clans, que mai va tenir consciència de nació. Va ser Stalin qui, el 1924, va fundar la regió autònoma del Kirguizistan dins de l'URSS. D'ell, no obstant, no en queden estàtues. La història el va deixar enrere. Amb Lenin, no obstant, és diferent. El 2010, una revolució va enderrocar l'anterior president i va redactar una nova Constitució, però les estàtues de Lenin es mantenen.
Una visita a l'antic Museu Lenin permet descobrir que l'ombra del líder soviètic és allargada al Kirguizistan. El museu, que data de l'any 1984, ha sigut transformat en Museu del Kirguizistan, però manté les moltes estàtues de Lenin que l'adornaven. S'hi pot veure el revolucionari Lenin arengant les masses, redactant pamflets o liderant la Revolució. Tot això barrejat amb al·lusions a la vida nòmada i a l'heroi Manas.
Notícies relacionades«Els kirguisos som conscients de la culpa de Stalin i hem retirat les seves estàtues», comenta la Sofia, una amiga de Bixkek. «A Lenin, no obstant, encara el valorem». Afegeix a continuació que en els temps soviètics tots els kirguisos tenien feina, mentre que avui molts es veuen obligats a emigrar a Rússia.
No gaire lluny de l'estàtua de Lenin, una altra de Marx i Engels recorda que l'època comunista no està tan lluny, com es pot veure viatjant per aquest interessant país en què encara viu una considerable minoria russa. Al seu plàcid llac Issiy Kul hi solia anar a descansar l'astronauta soviètic Iuri Gagarin.
- A Rússia Així s'ha jubilat un jove amb 23 anys gràcies a una argúcia legal
- Tecnologia La identificació via mòbil amb el DNI virtual és vàlida a partir d’avui
- Turisme Sant Adrià estrena un resort de luxe de 53.000 metres quadrats
- Amnistiada pel sultanat "Tenia 18 anys i vaig deixar seduir-me pels diners fàcils"
- Futbol local El futur Hospi de Jordi Alba i Thiago Alcántara: objectiu, arribar a Primera Divisió
- Fiscalitat ¿Quines despeses del cotxe em puc desgravar en la declaració de la renda?
- Impostos L’Agència Tributària oferirà una ‘declaració exprés’ de la renda a 4,4 milions de contribuents
- Campanya Hisenda Resultat positiu i negatiu en la Renda 2025: què significa
- Mobilitat Renfe aparta dos treballadors acusats de sabotatge durant la vaga de Rodalies a Catalunya
- Tossa de Mar, protagonista d’un reality xinès amb milions d’espectadors