«A Anonymous també hi ha conserges»
Va estudiar Ciències de la Religió a la Universitat de Columbia (Nova York) i va completar la seva formació en Antropologia Cultural a la Universitat de Chicago. El 2012 es va instal·lar a Mont-real (Canadà), on actualment és professora d'Alfabetització Científica i Tecnològica a la Universitat McGill. Tot i que és parella d'un 'hacker' i a la seva immersió en el món virtual, la seva personal preocupació és la mediambiental. «Em fa molta por que d'aquí 20 anys la temperatura pugi a 50º i hi hagi ciclons sense parar», diu. Ha visitat Barcelona per fer una conferència al Palau Macaya, convidada per l'Escola Europea d'Humanitats i l'Obra Social La Caixa. Podia haver estudiat una tribu de l'Orinoco, però aquesta antropòloga va optar per capbussar-se en l'impenetrable món del ciberactivisme. El seu objectiu és assenyalar els encerts i errors de la comunit
Gabriella (Biella) Coleman, al Palau Moya, on va dictar una conferència aquesta setmana. /
Gabriella Coleman està considerada una autoritat mundial en ciberactivisme. Sobretot, en Anonymous, la comunitat virtual que ha destapat la corrupció de més d'un govern i ha provocat la caiguda dels servidors de correu dels més de 4.000 treballadors de la CNN. L'antropòloga, guiada per hackers que havien sigut arrestats i sentenciats, es va introduir en el moviment, i el resultat de sis anys d'investigació és Las mil caras de Ano-nymous (Arpa Editores).
-¿Són molts els 'anonymous'?
-Desenes de milers. En algunes operacions només són 10 persones. En altres, 10.000. No és tan gran com un moviment de masses, però els comptes més grans de Twitter d'Anonymous tenen més d'un milió de seguidors.
-¿Gent estranya?
-És difícil traçar-ne un perfil. Tots els hackers són homes, la majoria d'entre 20 i 30 anys, que pertanyen a diferents classes socials i grups ètnics. Hi ha enginyers i conserges. Sol ser gent que es passa molt temps en línia, que els agraden els jocs d'ordinador, que lluiten pels drets civils.
-¿I diu que no hi ha dones?
-Les dones representen el 30% d'Anonymous. Són dones brillants que, per exemple, construeixen els comptes més grans de Twitter.
-Si un és 'analògic', ho té malament per entrar al club.
-Hi ha dues maneres d'enrolar-se en Anonymous. Una és anar a una manifestació amb la màscara de Guy Fawkes [la de la pel·lícula V de Vendetta] i autodenominar-se Anonymous. Amb això n'hi ha prou.
-¿Què hi ha de la segona manera?
-Pot obrir un compte de Twitter -sense utilitzar la seva foto ni el seu nom- i començar a enviar tuits, de manera que connecti amb altres comptes. No s'ha de ser enginyer per unir-se a Anonymous, però s'ha de tenir un cert coneixement cultural. Jo he ensenyat a molts periodistes a contactar-hi.
-Un primer pas, vinga.
-Saber encriptar la teva comunicació. Si vols parlar amb ells, has d'utilitzar un canal segur. I després has de saber com entrar en els xat rooms, una cosa que s'aprèn en només 15 minuts.
-¿Diria que són herois o malvats?
-Són ciutadans amb consciència política que opten per l'acció directa. Gent que està experimentant una mena d'activisme que, menys algunes excepcions, contribueix a bones causes. Però no són salvadors polítics. Anonymous sola no és eficaç. Necessita la protesta als carrers, els activistes formals i els periodistes.
-Ells desconfien de la premsa, però al final la necessiten.
-La seva relació amb la premsa és una estranya relació simbiòtica. Els encanta l'atenció mediàtica, així que o bé treballen amb els periodistes, o intenten portar a terme accions per atraure la seva atenció. A Anonymous els agrada vulnerar les regles, però en tenen algunes. La primera és no atacar els mitjans.
-És el tema, ¿no? La CNN ja ha sigut sac-sejada.
-En els últims cinc anys han atacat mitjans menys de cinc vegades.
-L'anonimat els deslliura de responsabilitat. ¿Ni una objecció ètica?
-Sóc lectora del The New York Times i respecto molts dels seus periodistes, però el 2003 van publicar que Saddam Hussein tenia armes de destrucció massiva i això va justificar una guerra. A més reputació, més desastroses són les conseqüències. Els d'Anonymous tenen poder, però també corren més riscos (Edward Snowden està refugiat a Rússia, i Julian Assange, tancat en una gàbia d'or). La llei de frau informàtic preveu penes de 10 anys de presó i això fa que hi hagi molts membres disposats a dir la veritat.
-S'anomenen el cinquè poder. ¿Poden amenaçar un govern?
-Gairebé enderroquen el Govern al Perú. Un grup de hackers d'Anonymous es van introduir en el sistema del Govern i van penjar els correus electrònics. Eren l'evidència d'una corrupció massiva. El Govern va haver de sotmetre a votació si dissoldre o no el Parlament, i es va mantenir per un sol vot.
-Sona angèlic, però els 'malvats' també poden adoptar el nom.
-Sí, però fins ara, curiosament, no ha passat. A Anglaterra, un noi de 16 anys va utilitzar el nom d'Anonymous per fer una acció contra una clínica d'avortaments. Però els periodistes van fer la seva feina. En general, les accions es reivindiquen. Si ningú ho fa, és probable que sigui una maniobra del Govern per desacreditar Anonymous.
-Mentre investigava, vostè va témer els 'hackers' i el Govern.
-Durant els primers sis mesos vaig anar amb molt de compte perquè tenia por de perdre la seva confiança. Em feia por que els hackers que odien Anonymous m'ataquessin a mi. I estic segura que el Govern em va vigilar. Un hacker que va ser arrestat i es va convertir en informador de l'FBI em va venir a trobar. Ens vam conèixer i, gairebé amb tota seguretat, portava un dispositiu per gravar-me.
-¿Aquest és el món que ve, vigilats per tot arreu?
-¡Absolutament! Anem deixant la nostra empremta digital contínuament [Obre la tauleta i mostra una miríada de punts al plànol de Barcelona pels llocs on ha passat: restaurants, platja, museus, botigues]. Google ho sap tot i el Govern pot entrar en els cables de Google i obtenir informació.
-¿Què recomana fer?
-Jo no tinc telèfon mòbil. I només utilitzo la tauleta quan viatjo. Ha sigut una elecció política per la meva part. Quan portes a sobre el teu telèfon intel·ligent, saben on ets en tot moment, independentment de si està encès o apagat. Però hi ha una cosa que encara fa més por...
-Deixi-ho anar.
-Els governs poden encendre a distància el dispositiu per gravar tot el que diguis. Snowden recomana posar el mòbil a la nevera.
-Al costat de la llet i l'embotit.
-Estem vivint uns temps molt estranys. Anonymous potser no té una filosofia universal, però creuen en l'anonimat, en una època en la qual ser anònim és gairebé impossible.
-No paren de repetir que si no estàs a les xarxes socials, no ets ningú.
-És molt difícil no estar en línia. És on alimentem les relacions socials i duem a terme les transaccions empresarials. Alguns hackers estan treballant per mantenir la privacitat. Potser en un futur tindrem petits oasis d'anonimat.
-¿Per què va triar com a objecte d'estudi Anonymous i no una altra tribu?
-Per a mi és important que els hackers no siguin retratats com a terroristes.
-¿Aquesta és la tendència?
-Dues vegades al mes rebo mails d'estudiants del Perú i la Xina que s'hi interessen. Quan un moviment polític jove està arribant al públic en general, si el Govern no pot lluitar contra ell, el desacredita. Retratar-los com a terroristes és la millor manera de prendre'ls el poder. Però, de moment, no han tingut èxit. S'han implicat en les primaveres àrabs i en moviments com Occupy Wall Street.
-Fins i tot Froilà, nét del rei emèrit Joan Carles, ha contribuït a la causa.
-¿Es va posar la màscara d'Anony-mous? Com que és cool fins i tot per a Froilà, això complica més el fet d'etiquetar Anonymous com a terrorista. Com ho complica el fet que, el 2012, un grup de polítics polonesos es posessin la màscara a la Cambra per protestar contra un tractat de drets de propietat intel·lectual.
-Les marques comercials, que tot ho fagociten, procuren allunyar-se'n.
-Anonymous té les dents afilades i no saps si et mossegaran, estan disposats a ser extremistes i fins i tot ofensius, això també evita que es converteixin en un bé de consum massiu.
-¿Conclou que són el cinquè poder?
-Són útils perquè estan disposats a trencar les regles. Els periodistes ho haurien de ser per definició, però quan tenen relacions amb les autoritats governamentals estan lligats de peus i mans. Tenir hackers permet que els periodistes siguin més lliures. El cinquè poder pot enfortir el quart.
Notícies relacionades-Molt activisme i molt 'hacker', però Occident fa passos enrere.
-Quan els conservadors empenyen és perquè l'esquerra està guanyant. Vivim un moment horrible, però no definitivament depriment. El pitjor escenari que s'ha de témer és que els ciutadans acceptin la situació. La inacció és la mort del planeta.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao