EL TEXT I LA TEXTA
Per Júpiter
Avui, sense saber el motiu, m'ha agafat per preguntar-me què és més important: si la presència de la sonda Juno al planeta més gran del sistema solar o la formació d'un nou Govern a Espanya
Una vegada vaig somiar que Iñaki Gabilondo es tornava boig i començava a explicar als seus
oients la totalitat del que passava a l'univers, sense deixar-se res: explosions d'estrelles supernoves, cometes fonent-se, formacions de núvols en planetes llunyans. Amb veu ferma i sobre la mítica sintonia d'Hoy por hoy, anava narrant als seus oients amb una precisió angoixant tot el que succeïa. «Perquè si passa alguna cosa», afirmava ple de vigor, «hi ha la SER». No es deixava res; des del menor moviment dels dos-cents mil milions d'estrelles que orbiten la nostra galàxia, fins al més lleuger canvi en la posició de cada un dels bilions de bilions d'electrons, protons i neutrons que hi ha repartits al voltant del cosmos.
Un informador tan minuciós seria una bogeria, òbviament. Per això el periodisme prioritza unes informacions sobre unes altres per oferir-nos una selecció del que passa. El vell problema és qui fa la selecció i basant-se en quins criteris. Normalment es respon dient que són els mitjans de comunicació els que realitzen la tria en funció de les seves línies editorials, però això és només cert per determinar l'enfocament del contingut, perquè el gruix de les notícies sol ser el mateix amb independència del mitjà que el publiqui.
¿Llavors, qui decideix les notícies? Potser no ho fa ningú i tot és degut a la inèrcia provocada per un bucle: el lector s'interessa per informacions perquè apareixen a la premsa, i la premsa ofereix informacions que interessen al lector.
Els explico això perquè avui, sense saber-ne el motiu, m'ha agafat per preguntar-me què és en realitat més important: si la presència de la sonda Juno a Júpiter o la formació d'un nou Govern a Espanya.
La meva intuïció m'ha dit que l'assumpte del Govern és prioritari, perquè ens agafa més a prop, però en un atac de rigor científic he volgut saber si tenia raó o no. Per això, he confeccionat una llista dels motius pels quals la formació d'un govern és important. En un paper he escrit: «D'això dependrà l'economia, la sanitat i l'educació». En un altre foli he anat apuntant, amb bona lletra, la importància de la missió Juno: «Coneixerem a fons l'estructura de Júpiter i això provocarà un increment en el nostre coneixement de l'univers i un impuls nou a la ciència que generarà beneficis en altres àrees del coneixement, com la medicina. La tecnologia que n'emergeixi crearà llocs de treball que ni tan sols podem imaginar, fet que repercutirà al seu torn en l'economia. Resumint: de la missió Juno dependrà l'economia, la sanitat i l'educació».
L'eficàcia
Notícies relacionadesAl veure la tremenda coincidència he notat un calfred. ¡Els polítics volen el mateix que els científics! ¡Les dues notícies són igual d'importants! ¿Per quina votem, llavors, per col·locar a la portada d'un imaginari diari objectiu, Govern o Júpiter? Molt senzill: n'hi ha prou de comparar l'eficàcia de polítics i científics a l'hora de generar benestar, i la resposta arribarà sola. Jo, almenys, voto per Júpiter. H
per juan carlos ortega
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034