'LOS VIGILANTES DE LA PLAYA'

Guia ràpida per tornar als anys 90

Arriba l’adaptació al cine de la telesèrie més inexplicablement cèlebre dels anys 90, la protagonitzada per David Hasselhoff i Pamela Anderson. Però, ¿què deu tenir aquella dècada que no podem deixar de fingir que hi vivim?

5
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

S’ho cregui o no, la nostàlgia solia considerar-se una malaltia. Un metge suís anomenat Johannes Hofer va encunyar el terme a finals del segle XVII per descriure el que considerava una anomalia cerebral, causant d’ansietat, insomni, arrítmia cardíaca i desordres alimentaris. Al segle XXI, en canvi, la nostàlgia és el motor de la cultura popular: fa un temps no podíem deixar de pensar en els anys 80 i ara, en virtut de l’aritmètica bàsica, ens obsessionen els 90. 

El present, afrontem-ho, fa bastanta pena. És normal que ens refugiem en aquells bons temps en què la vida era tan còmoda com un parell de botes Doc Martens i una camisa de franel·la i en què per la tele sortien noies amb corbes molt grans i banyadors molt petits que corrien per la platja a càmera lenta fugint del tors pelut de David Hasselhoff. L’estrena de Baywatch, versió cinematogràfica de la telesèrie Los vigilantes de la playa, és una ocasió perfecta per repassar les mil formes que han trobat els 90 de tornar a les nostres vides. 

      CINE I TELEVISIÓ

‘Revivalisme’

Consti que a aquestes altures 'Los vigilantes de la playa' només importen a David Hasselhoff i potser a les cadenes televisives d’Europa de l’Est que encara l’emeten. És cert que aquella sèrie es va emetre durant 11 temporades en més de 140 països i que va obtenir audiències monstruoses, però en tot cas el que explica el remake que ara s’estrena no és això sinó el revivalisme que impera en la ficció moderna. 

Des de començament d’any, per exemple, hem vist estrenar-se la seqüela de Trainspotting (1996), els remakes de 'La bella i la bèstia' (1991) i 'Ghost in the shell' (1996) i la versió cinematogràfica de la telesèrie 'Power Rangers', que va veure la llum el 1993. I hem assistit a la rehabilitació artística de Winona Ryder, potser l’actriu més emblemàtica dels 90, gràcies a la telesèrie 'Stranger things'. Els pròxims mesos, així mateix, aterraran als cines l’adaptació a la pantalla gran d’It (1990), cèlebre minisèrie sobre un pallasso assassí de nens, i el 'remake' 'Jumanji', que té traient foc pels queixals els fans de l’original del 1995. Podem esperar la seva arribada veient per la tele l’extraordinària tercera temporada de 'Twin Peaks'. La segona, recordem, es va emetre el 1991.

 

MODA

‘Crop tops’ i ‘track pants’

L’estètica dels noranta va tornar a estar en voga fa dos anys, i continua aquí. La promocionen fashionistes com Kendall Jenner i Gigi Hadid i, en general, tota noia Tumblr que es valori; penja dels penjadors de botigues com Topshop i Urban Outfitters; ha sigut inspiració de marques emergents com Caitlin Price, que va prendre com a referent la cultura rave, o Marques Almeida, en part responsables que la cosa grunge sigui el súmmum una altra vegada. 

També tornen a ser cool els crop tops, els texans de cintura alta, els vestits de flors i els chokers o collarets. El pintallavis de to marró i els pentinats de colors –en especial el pixie de platí, que entre altres llueixen Kristen Stewart i Zoe Kravitz– arrasen a Instagram. Les jaquetes bomber es venen com si fossin xurros. Les muscleres també han tornat a les passarel·les, i la culpa la té Balenciaga. I la tossuda permanència de les Spice Girls en la cultura popular ha fet tornar tant les sandàlies de plataforma com els track pants –els pantalons de xandall de tota la vida–, que al seu dia va popularitzar Mel C. i que recentment han protagonitzat la col·lecció Fenty by Rihanna de Puma.

MÚSICA

Kurt Cobain i Oasis 

El grunge no va ser  només un look desendreçat sinó sobretot un gènere musical, i també torna. En part per celebrar que Kurt Cobain hauria complert 50 anys el 2017, i en part per homenatjar el cantant Chris Cornell, recentment desaparegut, els concerts de tribut al so que van popularitzar bandes com Nirvana, Soundgarden o Alice in Chains fa mig any que se celebren a tot Estats Units. Al llarg d’aquest temps, així mateix, els californians Guns N’ Roses han recorregut el món a bord de 'Not in this lifetime', la publicitada gira de retrobament que fa només uns dies els va portar a Bilbao primer i a Madrid, després.

Una mica més desapercebut ha passat el primer disc publicat per The Jesus & Mary Chain en dues dècades, Damage & Joy, i això s’entén a l’escoltar-lo –¿feia falta tornar per a això?–. En tot cas, els britànics el presentaran a mitjans del mes que ve al Festival de Benicàssim. Allà es trobaran amb una altra icona sonora dels 90, Liam Gallagher, que fa uns dies va publicar el single d’avançament del que serà el seu primer àlbum en solitari, As you were. 

En tot cas, per a molts, el retrobament més sonat del 2017 és un altre: 23 anys després de separar-se, Los Manolos van publicar recentment Manolos suban al escenario –en una clara al·lusió al seu paper en la impressionant festa que van ser els Jocs de Barcelona–, un disc de noves versions dels seus grans èxits rumbers. El món ho estava demanant.

TECNOLOGIA

El retorn del casset

Quan l’any passat l’app Pokémon Go va fer que milions de persones suposadament normals envaïssin els carrers per caçar petits monstres, els més cínics van pensar per a ells mateixos: «¿Quina serà la pròxima cosa? ¿El tamagotxi?». Dit i fet. La maleïda maquineta amb forma d’ou, que ens permet donar menjar a una mascota virtual i adormir-la i ajudar-la a fer pipí, es torna a fabricar des del mes d’abril passat, dues dècades després d’irrompre en el mercat per contribuir una miqueta a la idiotesa.

Notícies relacionades

També del Japó han arribat dues tecnologies velles més que tornen a ser noves. Nokia fa tornar el seu telèfon 3310, famós perquè la seva bateria no s’esgotava mai i perquè aguantava les més aparatoses caigudes sense immutar-se; i Panasonic ha tornat a comercialitzar el seu tocadiscos SL-1200, perfecte per a qui tingui 4.000 euros per gastar.

ixí mateix ja ha vist la llum la nova càmera Súper 8 de Kodak, que ha estat convenientment adaptada al món digital; i l’any que ve sortirà al mercat Elbow, ni més ni menys que un nou model de reproductor de cassets. Inexplicablement, el rudimentari format d’àudio torna a estar de moda: l’any passat les seves vendes es van incrementar un 75% als Estats Units, i recentment grups com per exemple Metallica o The Flaming Lips han publicat en casset edicions limitades. Té conya que ara que tenim al nostre abast la tecnologia del futur ens obstinem a recuperar la del passat.