ARTISTA MULTITASCA
Les edats de Jane Fonda
Un nou documental de HBO explora les metamorfosis de l'actriu de 'Barbarella' i 'Klute' i el paper que han jugat els homes en la seva vida
zentauroepp45070992 documental jane fonda en 5 actos180919164444
Jane Fonda hi ha hagut una i moltes. És la conseqüència, suggereix el documental ‘Jane Fonda en cinco actos’, de carències afectives que van deixar en la icònica actriu un sentiment difícilment millorable d’imperfecció. Durant diverses dècades, Fonda no va deixar de buscar grans papers, així en el cine com en la vida.
‘Jane Fonda en cinco actos’, que HBO Espanya estrena dilluns, posa nom d’home (els del seu pare i els seus tres marits) als quatre primers actes en la seva vida, una cosa que pot sonar masclista i rància; però és la mateixa Fonda qui reconeix haver sigut modelada per aquestes figures masculines. Les 21 hores d’entrevistes rodades per la directora Susan Lacy, creadora de la sèrie ‘American Masters’, contenen un grapat de paraules franques, autocrítiques; també comprensives, compassives, perquè en el seu cinquè acte, anomenat ‘Jane’, l’actriu ha aconseguit per fi voler-se a si mateixa.
Un pare nefast
Avís per a cinèfils: ‘Jane Fonda en cinco actos’ no és un documental que cobreixi exhaustivament la filmografia de Fonda. Si es parla de les seves pel·lícules, és sobretot per la relació que tenen amb la seva vida personal o el seu afany per utilitzar el cine com a plataforma per a les seves inquietuds progressistes.
D’altra banda, els qui llegissin les seves ‘Memòries’ del 2005 no trobaran gaire nou, com a mínim, als quatre primers actes del film. És ben sabuda la complicada relació de Jane amb Henry Fonda, que malgrat la seva aparença d’home decent (“el rostre d’aquests Estats Units en els quals la gent volia creure”, diu Jane) era un marit infidel i un pare gairebé pitjor, incapaç de dir-li a la seva nena “t’estimo”, però capaç de fer-lo creure que estava grassa. Durant molts anys, Jane va bregar amb trastorns alimentaris; com tres de les cinc manilles de Henry.
Gràcies al suport del cèlebre professor Lee Strasberg, la jove Fonda va començar a creure en si mateixa, almenys com a actriu. La seva fama a Broadway i Hollywood va ser gairebé instantània: en temps rècord era la ‘noia del costat’ favorita d’Amèrica.
Tres marits
Jane Fonda, als anys seixanta, amb el seu llavors marit, el director de cine Roger Vadim. /
Quan es va instal·lar a França per fugir del seu pare, la bellesa naïf va donar pas a la gateta sexual. Jane s’havia deixat conquerir pel director Roger Vadim (“un depredador, però encantador, sexi”) i aquest s’havia obsessionat a adaptar el còmic eròtic-fanta-científic ‘Barbarella’ amb ella com a protagonista. Fonda explica com per rodar el famós estriptis espacial de la seqüència d’obertura va haver d’emborratxar-se amb vodka, la seva beguda favorita.
‘Barbarella’ és del 1968, any viscut intensament a França. Fonda va absorbir a consciència l’esperit contestatari, en part per estar embarassada de la seva filla Vanessa: “Quan una dona està embarassada, és més que mai com una esponja”. Va acabar deixant enrere Roger i la seva fillastra Nathalie per dedicar-se a l’activisme als EUA, fent amistat amb els Panteres Negres i convertint-se en portaveu del moviment antiguerra del Vietnam. La seva passió per la pau la va portar a fer un viatge de reconeixement a Hanoi, on va arribar a posar amb un canó antiaeri del Vietnam del Norte: la foto de la (eterna) polèmica.
Jane Fonda, a Hanoi. /
En cerca confessa d’“estructura, guia”, es va casar amb l’astre de l’esquerra radical Tom Hayden. El fill de tots dos, Troy Garity, recorda al documental una infantesa moguda, amb “vacances a zones de conflicte” i uns pares que “observaven amb escepticisme tot el que representés l’estat del benestar”.
L’actriu, en la seva etapa més militant com a activista. /
Hayden no va acceptar massa bé l’èxit de Fonda com a guru del ‘fitnes’, tot i que els vídeos d’exercicis servissin per finançar les lluites polítiques del matrimoni.
El 1991, Jane es casava amb un altre home d’idees clares, el magnat mediàtic Ted Turner. Va ser feliç amb ell durant els noranta, però perquè Jane va saber relegar a segon pla els seus propis impulsos i creences. Van durar casats deu anys: “No podia ser feminista en un matrimoni que no funcionava”, explica Fonda a la pel·lícula. Des d’aleshores, no s’ha tornat a casar, i tampoc accepta pretendents; no necessita cap meitat per sentir-se completa.