Sofia, la patidora grega
Fa 80 anys divendres després d'una dècada sobre un guèiser d'humiliació
zentauroepp41493724 former king of spain juan carlos i former queen of spain so181024173139 /
Si escolten la seva veueta interior, monàrquics i republicans estaran d’acord que Sofia sap el que és aguantar el tipus. El 2 de novembre en farà 80 i, com a mínim, els últims deu li han donat motius sobrats per: 1/ fer com l’estruç i enterrar el cap, 2/ obrir un compte de Twitter amb pseudònim i deixar-hi anar el que no està (ni estarà) escrit o 3/ llançar-se a l’hedonisme –facció Aristip de Cirene–, que ve de Grècia i és una alegria per al cos. Però, no, l’ex de l’exrei Joan Carles ha suportat els temporals –el divorci de la seva filla Elena, l’empresonament a Brieva del seu gendre Iñaki per delictes econòmics, les idees pròpies de la seva nora i l’esperit caçador del seu marit (ja fossin elefants o comissionistes alemanyes)– presentant al món aquest somriure seu que tan poc descriu els drames interiors.
La família reial, en temps de guerra freda. /
Aquesta facultat paranormal sembla que li ve de sèrie. Tot i que ha arribat a perdre "dos quilos" un dia, "és la patidora per excel·lència", la defineix Jaime Peñafiel al recent llibre 'Los 80 años de Sofía' (Grijalbo); mentre que una altra clàssica del seguici informatiu, Carmen Enríquez, calibra el seu tarannà en un altre llibre, 'Sofía. Nuestra reina' (Aguilar), amb un exemple: quan en una escala a Tailàndia, el príncep hereu –avui el rei, Maha– es va presentar a l’aeroport per saludar-la balancejant un caniche blanc que va presentar com el seu "mariscal en cap de l’aire", ni tan sols va parpellejar.
Els dos hagiògrafs coincideixen que Sofia no ha mostrat mai un rictus amarg, ni quan la seva relació amb el Rei era “gèlida” i “a través de tercers”, ni quan va saber que en el seu matrimoni eren tres. I això que ha viscut sobre un actiu guèiser d’humiliacions, segons Peñafiel, des de la petició de mà –el nòvio va passar la vigília amb “Olghina de Robilant” en una pensió romana– a l’ ‘affaire Corinna’. No la va estimar "mai", conclou el periodista.
El rei emèrit i Corinna Larsen, el 2006. /
Enríquez, d’altra banda, explica que Larsen –no Zu Sayn-Wittgenstein– ja va estar al peu del degotador després de l’operació del nòdul al reial pulmó (2010), que la dama va ser instal·lada amb el seu fill menor, Alexander, en un pavelló de caça de la muntanya del Pardo, i que la cèlebre ruptura de maluc de Botswana va ser per la promesa que li va fer el llavors rei a Alexander d’acompanyar-lo en la "seva primera cacera a l’Àfrica" (2012). Fins a l’abdicació, el 2014, Sofia es va conformar a llepar-se les ferides en companyia dels seus germans, Irene –la ‘tia Pecu’, que viu a la Zarzuela– i Constantí –resident a Londres–, i d’íntimes com “Tatiana Radziwill”.
Sofia i Irene, la seva germana i confessora, el 2012. /
"No és vegetariana"
Cap dels dos explica res pertorbador de Sofia Schleswig Holstein Sonderburg Glücksburg, emparentada amb dos emperadors alemanys, vuit reis de Dinamarca, cinc de Suècia, set tsars de Rússia, un rei i una reina de Noruega, una d’Anglaterra i cinc de Grècia. Més aviat, al contrari. A part de desmentir una "relació" amb Alfonso Díez, vidu de Cayetana d’Alba, insinuada per Pilar Eyre, els cronistes es limiten a posar alguns punts sobre les is.
És a dir: "Viu a la Zarzuela" i no a Londres; "no és vegetariana" –no menja carn perquè "li fa bola" des que era nena–; és una apassionada "de les ciències ocultes, els ovnis i l’arqueologia"; li molen les joies; ha sigut fumadora –"10 cigarrets al dia" fins que ho va deixar als 70, a pèl; li agraden les pel·lis "de plorar"; té una desena de gossos que cada dia entren al seu despatx "de dos en dos"; és "molt impuntual", sempre està pendent del que publica la premsa sobre la família, i “és una persona graciosa, divertida, que explica acudits i riu sense complexos amb rialles sonores”.
Les portades de les novetats de Jaime Peñafiel i Carmen Enríquez. /
Letizia, al centre
Una de les seves preocupacions actuals (i raonables) és la relació entre els fills i nets. Peñafiel i Enríquez, amb més o menys intensitat, no fan l’onada a Letizia. El primer, que li atribueix un caràcter “violent”, la veu com a causant de diversos mals, entre els quals, que Sofia, pro vida radical, s’assabentés a l’abril del 2013 que Letizia va avortar abans del casament per la publicació del llibre ‘Adiós, Princesa’, del cosí David [Rocasolano].
La segona cronista, més prudent, revela que, abans de l’abdicació de Joan Carles, l’asturiana deia als empleats de la Zarzuela que “les coses canviarien quan el seu marit es convertís en Rei”. Però, ja que hi estem posats, també anota que la negativa de l’actual reina a facilitar allotjament als pares d’Urdangarin en vigílies del bateig d’Irene "no va agradar gens enormement a Cristina"; que la relació amb Elena tampoc és "gaire fluida" i que és la responsable que, en la seva absència, l’'àvia titular' de Leonor i Sofia sigui "Paloma Rocasolano".
El mal gest de Letizia a la reina Sofia, a Palma, l’abril passat. /
Malabarismes
Notícies relacionadesAixí expliquen els malabarismes de Sofia, que ara viatja a Ginebra per donar suport a la menor de les seves filles –"en un moment en què el necessita més que mai"–, i ara fa el "paperot" de repetir fotos amb Letizia i les nenes després del placatge de la seva nora i el menyspreu de Leonor a la sortida de la missa de Pasqua a la catedral de Palma de l’abril passat. Episodi, aquest, que, reforçat per la pulla que Marie-Chantal Miller, dona de Pablo de Grècia, va enviar a través de 'Vanity Fair' –"cap àvia mereix ser tractada així"–, va convertir el duel de reines en 'trending topic'.
Igual els 80 li porten millor fortuna. De moment, les enquestes la pugen al podi de la popularitat familiar (amb un 7,5). I Enríquez certifica que està més alleujada perquè Joan Carles “ha reflexionat”, s’esforça “per arreglar les coses entre tots dos” i fins i tot “demana als amics comuns que convidin també la reina”.